Saeimas priekšsēdētāja biedre Lībiņa-Egnere par asinsstindzinošo tikšanos ar ielu bandītiem
„Tas bija briesmīgi, cik pašpārliecināti viņš nāca un dūra riepā ar īlenu,” teic Saeimas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa-Egnere, atminoties konkurējušo taksometru firmas uzbrukumu, kuram bija lieciniece,
Sabiedrība
2013. gada 15. jūlijs, 18:46

Saeimas priekšsēdētāja biedre Lībiņa-Egnere par asinsstindzinošo tikšanos ar ielu bandītiem

Jauns.lv

Saeimas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa-Egnere bija viena no pasažierēm, kas piedzīvoja konkurējošo taksometru uzbrukumu firmas „Baltic Taxi” automašīnai pagājušās nedēļas sestdienā pašā Vecrīgas centrā. „Tas bija briesmīgi, cik pašpārliecināti viņš nāca un dūra riepā ar īlenu,” atminas Inese.

Kasjauns.lv jau vēstīja, ka Valsts policija aizturējusi trīs taksometru vadītājus un divus vēl meklē par uzbrukumu konkurentu automašīnai ar iekšā sēdošu izglītības ministru Vjačeslavu Dombrovski, Saeimas deputātēm Inesi Lībiņu-Egneri un Zandu Kalniņu-Lukaševicu, kā arī Iekšlietu ministrijas parlamentāro sekretāri Eviku Siliņu. Šīs četras augstās amatpersonas ar „Baltic Taxi” zaļi krāsoto taksometru devās mājup no Reformu partijas kongresa. Īsi pēc kustības uzsākšanas viņu auto Vecrīgā ielenca pieci braucamie – melni taksometri. Šobrīd par huligānismu ir sākts kriminālprocess.

„Negribas, ka atgadījums, par kuru ierosināts kriminālprocess, tiktu skatīts kā viens gadījums, kas noticis ar augstām valsts amatpersonām. Gribas, lai tiek nopietni izvērtēts tas, kas vispār notiek Rīgas ielās ar taksometriem. Izskatījās, ka tā ir sistēma, kas te iedibināta. Man tas atgādināja kaut ko līdzīgo pagājušā gadsimta 90. gadiem, kad Latvijā plosījās reketa bandas. Pilsētas centrs, Vecrīga, braucām ar taksometru un mūs, pēkšņi, ielenca piecas melnas BMW un „Mercedes Benz” markas automašīnas. No tām izkāpa šoferi un sāka konfliktu. Tas bija briesmīgi, cik pašpārliecināti viņš nāca un dūra riepā ar īlenu. Mani iebiedēt nav viegli, bet arī man sametās bail. Labi, ka mūsu kompānijā bija vēl drosmīgākas sievietes. Viena no mūsu līdzbraucējām uzreiz kāpa ārā no auto un fotografēja automašīnas numurus, es fiksēju dūrēja pazīmes, lai pēc tam varētu policijai sniegt liecības par dūrēju, un viņu varētu atrast,” sestdienas vakara notikumus sarunā ar Kasjauns.lv atminējās Saeimas priekšsēdētāja biedre. Taujāta par šofera un ministra rīcību, Lībiņa-Egnere teica, ka viņi tāpat kā visi pārējie bija satraukušies, bet centās iegaumēt uzbrucēju sejas un braucamrīkus. Pamanījuši, ka automašīnā ir daudz ļaužu un satrūkušies no Reformu partijas pārstāvju aktīvajām darbībām, uzbrucējauto vadītāji steigšus centušies pamest notikuma vietu.

Lībiņa-Egnere atzina, ka par notikušo uzreiz telefoniski tika ziņots policijai. Kompānija nokļuvusi galamērķī, kur arī tika konstatēts, ka īlens caurduris auto riepu un tā ir tukša. Policija ieradusies vietā, uz kuru „Baltic Taxi” šoferis nogādāju kompāniju. „Sniedzām liecības, un mājās nokļuvu tikai pēc vairākām stundām,” stāsta Inese Lībiņa-Egnere. Viņa ir satraukta par to tēlu, kas tiek radīts galvaspilsētā, ka Rīgas ielas ir sadalītas starp konkurējušām taksometru firmām un ielās izdomā saimniekot tie, kuri pirmie nez kur pieteikušies uz kādu teritoriju, nevis valda tirgus principi.

Sarunā ar ziņu aģentūru LETA iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa atzinusi, ka, protams, bija dzirdējusi par taksometru firmu aso konkurenci galvaspilsētā, taču nevarējusi iedomāties, ka domstarpības tiek kārtotas šādā nekaunīgā veidā. Siliņa kā advokāte pirms 13 gadiem ir apkalpojusi taksometru pakalpojumu firmas un zina, ka kopš tā laika ir sakārtotas daudzas lietas, taču sestdienas gadījums apliecinot problēmu pastāvēšanu.

Ņemot vērā pagājušās sestdienas notikumu, Iekšlietu ministrija savas kompetences robežās plāno ar kolēģiem un citām iesaistītajām institūcijām strādāt pie likumdošanas izmaiņām, lai pilnveidotu taksometru pakalpojumu jomu. Šajā procesā būtu jāiesaista Rīgas dome, Valsts un pašvaldību policijas, Konkurences padome un Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija, uzskata Siliņa.

"Mums ir plāns, lai uzlabotu situāciju ar taksometru pakalpojumu sniegšanu. Izskatās, ka pastāv nerakstīta tirgus sadale. Iespējams, ka jāiesaista Konkurences padome, jo šādas slēgtās tirgus sadales nav atļautas nevienā pakalpojumu sniegšanas jomā Latvijā. Pakalpojumu saņēmējam ir jābūt tiesīgam iesēsties tajā taksometrā, kurā viņš vēlas. Daudzi noteikti ir piedzīvojuši situācijas, kad uzrunātais taksometra vadītājs iesaka vērsties pie cita taksometra, jo viņš šobrīd nevarot klientus uzņemt. Acīmredzot ir jābūt kādam taksometra stāvēšanas laika limitam un jābūt pastiprinātai kontrolei pār tām firmām, kas slēdz aizliegtās vienošanās un pārkāpj licencēšanas noteikumus," norādīja Siliņa.

Situācijas uzlabošanā noteikti vajadzētu iesaistīt Rīgas domi, kas izdod taksometru jomu reglamentējošos noteikumus un veic taksometru kontroli, uzskata Siliņa.

Jau ziņots, ka uzbrukumi "Baltic Taxi" automašīnām bijuši arī agrāk. 2009.gada rudenī notika vairāki uzbrukumi taksometru kompānijas "Baltic Taxi" automašīnām.

Septembra sākumā notika incidents, kura laikā konkurējošās firmas taksometru vadītāji - trīs vīrieši - uzbruka vienai sievietei, "Baltic Taxi" taksometra vadītājai, ielencot automašīnu, pārdurot riepu un sabojājot durvis.

Diennakti vēlāk notika vēl viens uzbrukums, kura laikā ļaundaris šāvis uz jaunās taksometru pakalpojumu kompānijas "Baltic Taxi" automašīnu.

Savukārt 14.novembrī notika kārtējais uzbrukums taksometru kompānijas "Baltic Taxi" automašīnai. Uzbrukuma laikā tika nobloķēta automašīna, ar speciāli sagatavotiem "durekļiem" tika sadurta automašīnas riepa un vadītajam nav ļauts izkāpt no automašīnas.

Kasjauns.lv/ Foto: Ieva Čīka/LETA, Mārtiņš Ziders