Aicina pieteikties Rīgas iedzīvotāju forumam "Rīga dimd – iedzīvotāji runā, domā, dara!"
2016. gada 3. novembris, 13:54

Aicina pieteikties Rīgas iedzīvotāju forumam "Rīga dimd – iedzīvotāji runā, domā, dara!"

Jauns.lv

Līdz 24. novembrim galvaspilsētas iedzīvotāji aicināti pieteikt savu dalību ikgadējā Rīgas iedzīvotāju forumā „Rīga dimd – iedzīvotāji runā, domā, dara!”. To organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments (RD IKSD) sadarbībā ar biedrību „Latvijas Pilsoniskā alianse”, un forums notiks 30. novembrī viesnīcas „Radisson Blu Hotel Latvija” (Elizabetes ielā 55) konferenču centrā.

Rīdzinieki ik gadu tiek aicināti tikties forumā, lai pārrunātu pilsētas attīstību, konstatētu notiekošās izmaiņas, apmainītos ar kontaktiem un iedvesmotos no pilsētas labās prakses piemēriem. Foruma laikā Rīgas nevalstiskās organizācijas varēs arī pievienoties Rīgas pašvaldības un nevalstisko organizāciju sadarbības memorandam. Tieši savstarpējā sadarbība starp iedzīvotājiem, nevalstiskajām organizācijām, pašvaldību un uzņēmumiem ļaus Rīgai savlaicīgi sagatavoties Latvijas valsts 100-gades svinībām, kas ir šā gada foruma pamattēma. Ar programmu var iepazīties šeit :

Forumā būs iespēja līdzdarboties šādās praktiskajās darb-darbnīcās:

•    „Piederīgā Rīga” – jeb darb-darbnīca par apkaimju kustībām. Tajā varēs uzzināt par iespējām līdzdarboties savā apkaimē šodien un sagaidot Latvijas valsts 100gadi, kā īstenot savas idejas un kur saņemt atbalstu, kā arī iepazīsties ar jau esošo apkaimju aktīvistu labajiem darbiem.

•    „Pievilcīgā Rīga” – darb-darbnīcā tiks diskutēts par to, kā Rīgai panākt harmonisku urbānās vides līdzāspastāvēšanu zaļajai videi un iedzīvotājiem. Tiks meklēta atbilde uz jautājumu, kā ikviens no mums var padarīt Rīgu par pievilcīgāku un tīrāku pilsētu.

•    „Produktīvā Rīga” – darb-darbnīca būs veltīta tam, lai iedzīvotāji, NVO, pašvaldība un biznesa sektors rastu atbildes uz to, kādēļ un kā sadarboties, lai radītu labvēlīgas pārmaiņas apkaimes un pilsētas mērogā, tādējādi uzlabojot sociālo un ekonomisko vidi, vienlaikus veicinot piederības sajūtu tai.

•    „Progresējošā Rīga” - visā pasaulē ir izplatītas kustības, kuras „iedzīvina” pamestās ēkas lielpilsētās, atverot telpas dažādiem projektiem – birojiem, radošām performancēm, sociālajai uzņēmējdarbībai un vēl daudzām citām sabiedrībai nozīmīgām un noderīgām aktivitātēm. Šajā darb-darbnīcā tiks identificēta Rīgas prakse degradējošo teritoriju attīstībā un ko nepieciešams paveikt, lai šī kustība būtu efektīvāka.

Pieteikties forumam var, aizpildot elektronisko pieteikuma anketu Ja organizācija vēlas parakstīt memorandu, tad līdz 24. novembrim RD IKSD Klientu apkalpošanas centrā (K.Valdemāra ielā 5, Rīga) jāiesniedz šādu dokumentu oriģināli:

iesniegumu

par organizācijas deleģējumu tās pārstāvim parakstīt Memorandu, pilnvara , ja deleģētajam pārstāvim nav paraksta tiesības organizācijā. Ar memoranda dokumentu var iepazīties

šeit

.

PROGRAMMA

09.30 – 10.00    Dalībnieku reģistrācija

Forumu vada: Arvis Zēmanis

10.00 – 10.30   

ATKLĀŠANA

 Nils Ušakovs, Rīgas domes priekšsēdētājs

Eiženija Aldermane, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja

Kristīne Zonberga, biedrības Latvijas Pilsoniskā alianse direktores p.i.

10.30 – 11.45       FAKTU LABORATORIJA

Attīstība 2016. gadā, Ilona Stalidzāne, RD Izglītības, kultūras un sporta departaments

Latvijas valsts 100-gades programma Rīgas pilsētā, Baiba Šmite, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, Kultūras pārvalde

Iedzīvotāju iesaistīšanās Latvijas valsts 100-gades sagaidīšanā, Linda Pavļuta, Latvijas valsts simtgades birojs

11.45 – 12.00  

 RĪGAS DOMES UN NVO SADARBĪBAS MEMORANDA PARAKSTĪŠANA

Lai parakstītu Memorandu nevalstisko organizāciju pārstāvji ir aicināti iepriekš pieteikties un iesniegt nepieciešamos dokumentus, kā arī deleģēt pārstāvi memoranda parakstīšanai foruma laikā.

12.00 – 13.00     ĒD KĀ RĪDZINIEKS, pusdienas   

13.00 – 15.30    

DARB-DARBNĪCA I PIEDERĪGĀ RĪGA

Rīgā ir 58 apkaimes – katra ar savu  unikālo identitāti un raksturu, ko veido gan apbūves un ainavas, gan arī šīs teritorijas iedzīvotāju kopības izjūtas. Apkaimes ir iespēja iedzīvotājiem veidot sev tīkamu dzīves un darba telpu, tās arī veicina lokālpatriotismu. Jau šobrīd Rīgā ir izveidojušās aktīvas iedzīvotāju kopienas, kustības un biedrības, kas rūpējas par to, lai to apkaimes iedzīvotāju dzīves kvalitāte uzlabotos. Tas apliecina, ka apkaimes ir lielisks piemērs kā “domāt globāli, rīkoties lokāli” jeb ja vēlies veidot labāku pasauli, sāc ar savu tuvāko apkārtni. Izmanto iespēju uzzināt par iespējām līdzdarboties savā apkaimē šodien un sagaidot Latvijas valsts 100-gadi, kā īstenot savas idejas un kur saņemt atbalstu, kā arī iepazīsties ar jau esošo apkaimju aktīvistu labajiem darbiem.

Vadītājs: Selīna Vancāne, Latvijas Zaļā kustība

Līdzvadītājs:

Guntars Ruskuls, RD Pilsētas Attīstības departaments

Pieredzes stāsti: apkaimju biedrību pieredze: Fonds “Imantas draugi”; Čiekurkalna attīstības biedrība; Nodibinājums “Kultūras darbnīca” (Hospitāļu ielas kaimiņu svētki); apkaimju iniciatīvu pieredze: Pārdaugavas svētki, Avotu apkaime

II PIEVILCĪGĀ RĪGA

Rīga ir plaši pazīstama kā “zaļa” un “ūdens” pilsēta, jo Rīgas pilsēttēla būtiska daļa ir dabas bagātības – likteņupe Daugava, pludmales, pilsētas kanāli ar tiem piekrītošajiem apzaļojumiem, meži, krāšņi parki un dārzi.  Taču attīstoties Rīgai, radušies jauni izaicinājumi, kā panākt harmonisku un drošu urbānās vides līdzāspastāvēšanu zaļajai videi un iedzīvotājiem. Darbdarbnīcā tiks meklēta atbilde uz jautājumu, kā ikviens no mums var padarīt Rīgu par pievilcīgāku, tīrāku, drošāku pilsētu – sākot ar apkārtējās vides sakopšanu vai ar ziedu iestādīšanu piemājas dārziņā, beidzot ar vides labiekārtošanu, pieejamību un drošumu, izmantojot pašvaldības atbalsta instrumentus.

Vadītājs:

Edmunds Cepurītis, Vides izglītības fonds

Līdzvadītājs: Vjačeslavs Stepaņenko, RD Mājokļu un vides komiteja

Pieredzes stāsti:

vides dizains kā ūdens attīrīšanas konstrukcijas: Rīgas Tehniskā universitāte, tbc; vides dizains kā noziedzības mazināšanas instruments: biedrība “Pro-Police”; vides dizains kā objektu pieejamība ikvienam: biedrība “Latvijas Neredzīgo biedrība”

III PRODUKTĪVĀ RĪGA

Katrs rīdzinieks individuāli var sniegt savu ieguldījumu savas apkārtējās vides uzlabošanā, bet sadarbojoties indivīdiem, nevalstiskajam, pašvaldības un biznesa sektoram, var panākt ievērojamākas pārmaiņas. Produktīvā darbdarbnīca būs veltīta tam, lai iedzīvotāji, NVO, pašvaldība un biznesa sektors rastu atbildes uz to, kādēļ un kā sadarboties, lai radītu labvēlīgas pārmaiņas apkaimes un Rīgas pilsētas mērogā, tādējādi uzlabojot sociālo un ekonomisko vidi, vienlaikus veicinot piederības sajūtu tai, apzinoties, ka Rīga un tās apbūve nav tikai vieta, kur atrodas biroja telpas.

Vadītājs: Elīna Egle, Mazo un vidējo biznesu asociācija

Līdzvadītāji:

Ruta Klimkāne, RD Labklājības departaments un Mārtiņš Pakalniņš, RD Pilsētas attīstības departaments

Pieredzes stāsti: sektoru sadarbība: biedrība “Latvijas Pilsoniskā alianse”; uzņēmēju atbalsta prakse: Rīgas uzņēmēju biedrība; uzņēmēju ietekme uz pārmaiņām apkaimē: Swedbank (Saules akmens), tbc

IV PROGRESĒJOŠĀ RĪGA

Rīga nemitīgi progresē, bet tās vidē vēl joprojām ir degradējošās būves jeb grausti, kuriem ir nepamatoti novērtēts potenciāls, kuru nepieciešams izmantot. Visā pasaulē ir izplatītas kustības, kuras “iedzīvina” pamestās ēkas lielpilsētās, atverot telpas dažādiem projektiem – birojiem, radošām performancēm, sociālajai uzņēmējdarbībai un vēl daudzām citām sabiedrībai nozīmīgām un noderīgām aktivitātēm, rezultātā uzlabojot pilsētas vizuālo tēlu, radot jaunas darba vietas, integrējot sabiedrībā visus tās locekļus, tai skaitā mazākumtautības, jauniebraucējus vai sociāli izstumtas personas, vienlaikus attīstot konkrēto teritoriju, padarot to pievilcīgu investoriem.

Vadītājs:

Mārcis Rubenis, Free Riga

Līdzvadītājs: RD pārstāvis, tbc

Pieredzes stāsti: 

grausts – vieta mākslai un lekcijām: Kaņepes Kultūras centrs, grausts - integrācijas instruments: Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs; pamestās pilsētas teritorijas – darba telpa: Kalnciema kvartāls

15.30 – 16.00    

KAFIJAS PAUZE

16.00 – 17.00    

FORUMA NOSLĒGUMS UN TURPMĀKIE SOĻI

Ko mēs ņemsim līdzi, lai nākamā gada laikā šajā forumā iegūtās prasmes izmantotu ikdienā? Atgriezeniskā saite no darb-darbnīcu vadītajiem – jautājumi, atbildes, komentāri.

10.00-17.00     IZSTĀDE

Visas dienas garumā būs apskatāma pilsoniskās sabiedrības radīta izstāde par aktuālajām tēmām Latvijā.

Regīna Zommere/Publicitātes foto


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību