Ķuzis: "Valstij jānosaka prioritātes, jo policija nevar izmeklēt visu"
Policijas uzkrājumā ir vairāk nekā 200 000 lietu," sacījis policijas vadītājs.
Sabiedrība
2016. gada 3. novembris, 08:45

Ķuzis: "Valstij jānosaka prioritātes, jo policija nevar izmeklēt visu"

Jauns.lv

Policija nevar izmeklēt visu, tāpēc valstij arī šajā jomā būtu jānosaka prioritātes, šādu viedokli "Latvijas Avīzē" paudis Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

"Nevaram mēs visu izmeklēt - nekur pasaulē tā nenotiek. Mēs visu varam piefiksēt, bet nav iespējams katram noziegumam veltīt maksimālus resursus. Tas ir jautājums par prioritātēm, kuras būtu jānosaka valstij. Policijas uzkrājumā ir vairāk nekā 200 000 lietu," sacījis policijas vadītājs.

Kā atzīmējis Ķuzis, piemēram, lai izmeklētu ekonomiskos noziegumus, nepieciešami lieli resursi. "Kad parādījās ārvalstu investoru signāli, ka Latvijā no likuma viedokļa ir problēmas ar ekonomisko vidi, daudz ļaunprātīgu maksātnespējas gadījumu un cita veida līdzekļu izkrāpšana, valdības līmeni saņēmām uzdevumu šai problēmai pievērst uzmanību. Tāpēc izveidojām 22 cilvēku grupu, kas ar to nodarbosies. Plānots, ka šī nodaļa, kas izmeklēs smagos ekonomiskos noziegumus, sāks darbu no nākamā gada."

Ķuzis priecājas par gaidāmajām izmaiņām Kriminālprocesa likumā, kas dos iespējas mazāk smagu noziegumu lietas, kas ir absolūts vairākums, virzīt uz priekšu daudz straujāk. "Vācijā, piemēram, kriminālprocess par degvīna pudeles zādzību aizņem piecas lappuses, Latvijā - 55... Šim garajām aprakstītajām procesuālajām darbībām jau nav nekādas lietderības, neviens no tā neko neiegūst. Jo ātrāk šādās lietās nonāk pie soda, jo labāk. Kā ideālu variantu redzu, ka no rīta veikalā noķer zagli un vakarā viņš saņem sodu, trīs dienas - tas būtu normāli. Šobrīd šis laiks līdz tiesai var būt pat vairāki mēneši. Grūti būtu atrast vēl kādu valsti ar tik sarežģītu un "smagu" kriminālprocesu."

No nākamā gada Ķuzis sagaida uzlabojumus policijā arī saistībā ar algas palielināšanu. "Jau visiem pie algas nākuši klāt 80 -150 eiro. No 1.janvāra katram nāks klāt 100 - 300 eiro, tas nozīmē, ka mazākā alga policijā tikko dienestu uzsākušam cilvēkam kārtībnieka amatā būs aptuveni 600 eiro uz rokas mēnesī. Policijas priekšnieka alga būs ap 2500 eiro."

"Tāpat vairs nebūs vienādos amatos vienādas algas - skatīsimies darba apjomu, sarežģītību un paveikto. Agrāk bija teiciens: inspektors arī Āfrikā ir inspektors! Tagad tā vairs nebūs, piemēram, inspektors, ka nodarbojas ar dokumentu izsniegšanu, saņems mazāku algu nekā inspektors, kas izmeklē lietas," turpinājis Ķuzis.

Policijas vadītājs gan uzsvēris, ka Valsts policija joprojām nebūs atguvusi intelektuālo potenciālu, ko pazaudēja ekonomiskās krīzes gados.

LETA / Foto: Edijs Pālens/LETA