Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 27. un 28. jūlijā. FOTO. VIDEO
Kultūra
2013. gada 26. jūlijs, 11:31

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 27. un 28. jūlijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Salīdzinot ar pagājušajām brīvdienām, šajās laika vērotāji atkal sola saulainu un siltu, īsti vasarīgu laiku, tāpēc nav ko sēdēt mājās vai nīkt kultūras namu četrās sienās (tam ir rudens un ziema), bet gan doties uz neskaitāmajiem brīvdabas svētkiem un pasākumiem, kuru 27. un 28. jūlijā ir pārpārēm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc burinieku parādes apskates Rīgā un opermūzikas baudījuma Jēkabpils Krustpils saliņā ir bezgala daudz iespēju, kur doties. Sabilē notiek grandiozi Vīna svētki, kuros varēsim baudīt ne tikai dievišķo dzērienu, bet arī vērot visnotaļ dinamiskās vīngliemežu skriešanās sacensības. Cēsis atkal aicina pie sevis, šoreiz gan ne uz Mākslas festivālu vai Imantdienām, bet gan vērienīgiem pilsētas svētkiem – uz veselām sešām skatuvēm! Ja gribat dzirdēt Kalniņa mūziku, no kuras „limuzīna Lāsmiņa” ģībst, būs vien jādodas uz netālo Vecpiebalgas pusi, kur Ineša ezera krastā notiks mazās Imantdienas. Iespējams, tās būs pat lielākas par lielajām Imantdienām, jo notiks vēsturiskā vietā – Imantdienu dzimšanas estrādē. Turpat netālu – Āraišos arī svētki, bet arheoloģiski. Uz Tukumu varēs doties pēc smukuma, bet uz Ozolniekiem vērot kā „Dzelzs vilks” pārtop par Jāņu orķestri. No pārskrējiena pa brīvdabas festivāliem mieru, kā vienmēr, varēsim rast izstāžu zālēs. Bet, kāds gan tur miers, vērojot Patmalnieces dzirkstošo prieku Vīna Studijā, pirmskolumba keramiku senajā Jura baznīcā un gaismas spēli Ogres muzejā...?

1. Sabiles Vīna svētki

Šajā nedēļas nogalē tiks svinēti jau 15. Sabiles Vīna svētki. Paši sabilnieki tos dēvē par „odziņu Kurzemē”, kas ikvienu pilsētas apmeklētāju priecē ar nebeidzamu dullību pilnu rosību Sabiles pilsētas ielās un sētās, kur norisināsies gan humora, gan dzīvesprieka piesātinātas aktivitātes. Šie svētki ir viens no populārākajiem pasākumiem ne tikai Sabilē un Talsu novadā, bet tie ir kļuvuši arī par nozīmīgu un pamanītu notikumu visā Kurzemē, kurus ik gadu apmeklē interesenti no visas Latvijas. Īpaši jāpiekodina, ka visi vistālāk ziemeļos esošā vīna dārza (kā liecina Ginesa rekordu grāmata) apbrīnotāji un vīna baudītāji, dodoties uz Sabili, ir aicināti ievērot īpašu dreskodu Sabiles ģerboņa krāsas: dzeltens, lillā, zaļš!

Būs daudz un jautru pasākumu. Visa Vīna svētku programma ir meklējama internetā: www.sabile.lv. Tomēr dažus gribas pieminēt īpaši. Lūk, ko varēsiet baudīt sestdien, 27. jūlijā:

* neatņemama Vīna svētku sastāvdaļa ir vīna tirdziņš, kur arī šogad būs iespēja nogaršot un iegādāties dažādus pašmāju vīndaru darītos mājas vīnus (no pulksten 9.00 pilsētas centrā);

* pulksten 11.00 pie Sabiles Vīna kalna notiks svētku atklāšana, kam seko svētku gājiens;

* divos dienā Sabilē iebrauks „ZAZ klubs” un vidējā un vecākā paaudze varēs gremdēties nostalģiskās atmiņās izdzirdot veco labo zapiņu motoru purkščināšanu;

* šogad Vīna svētkos katrs arī varēs pārbaudīt vai saprot to, ko saka sabilnieks Sabiles „Slengotavā” (pulksten 14.30 Bērnu bibliotēkā). Jāpiebilst, ka sabilniekiem ir īpaša, pašiem sava valoda;

* savukārt Vīngliemežotava priecēs ar 5. Sabiles vīngliemežu šovu (pulksten 14.30 Kuldīgas ielā 1);

* līdzīgi kā citus gadus, arī šoreiz svētku apmeklētājiem būs iespēja pašā vasaras karstumā veldzēties, kā arī gūt asas izjūtas nošļūcot pa vīna putām Sabiles vietējā starp Sabiles Pilskalnu un Vīna kalnu esošajā bobsleju trasē (pulksten 15.00);

* Sabiles centrā 27. jūlijā no trijiem pēcpusdienā arī varēs ieklausīties ielu muzikantu radītajās melodijās;

* septiņos vakarā sāksies teatralizētais gājiens „Skurbums pāriet dullums - nē!”, kura tēma būs „Sabilē vētra norauj jumtu”, kur katram būs dota izdevība izpausties pēc sirds patikas;

* deviņos vakarā brīvdabas estrādē „Birzīte” notiks apsveikuma koncerts - pieaugušo popiela „Vīna dullums”;

* Karātavu kalnā pulksten 22.30 iemirdzēsies Ugunsskulptūra;

* līdz agram svētdienas rītam varēsiet lustēties zaļumballē, kas vienpadsmitos vakarā sāksies brīvdabas estrādē „Birzīte”. Tajā spēlēs grupas „Apvadceļš” un „No Boundaries” (ieeja: Ls 3).

Vīna svētki turpināsies svētdien, 28. jūlijā, kad pulksten 14.00 pie Fabrikas vārtiem notiks bērnu popgrupu salidojums „Vīnogu sadziedāšanās”. Un kas par svētkiem Sabilē bez čigānzēniem! Pulksten 17.00 ne tikai Latvijas vīna, bet arī Latvijas čigānu galvaspilsētas brīvdabas estrādē uzstāsies „Čigānzēni” - Dzintars Čīča, Kaspars Antess un brāļi Riči (ieeja Ls 2).

Sabiles vīna svētki 2012

2. Cēsu lielie svētki

Viena no skaistākajām Vidzemes pilsētām – Cēsis sestdien, 27. jūlijā svinēs pilsētas svētkus. Ir vērts tajā pabūt arī tad, kad beidzies vērienīgais Cēsu Mākslas festivāls!.

27. jūlijā cēsiniekiem un pilsētas viesiem tiks piedāvāta bagātīga pasākuma programma uz sešām skatuvēm, un jau no pulksten 10.00 visā pilsētā notiks dažādas aktivitātes gan lieliem, gan maziem.

Cēsu svētku veidotāji allaž centušies saglabāt gan pilsētai raksturīgo tradicionālo senatnes elpu, gan vienlaikus meklējuši, ko jaunu un mūsdienīgu. Tāpēc šī gada programma stiepjas no folkmūzikas, viduslaiku aktivitātēm un Vecpilsētas māju stāstiem līdz pat rokmūzikai, skeitparka atklāšanai un kārtīgam rokenrolam visas nakts garumā.

Šogad pilsētā tiks izvietotas sešas skatuves, kur svētku viesi varēs baudīt mūziku un laisties deju ritmā. Rožu laukumā atradīsies Cēsinieku skatuve, kuru pārvaldīs radošie pilsētnieki. Pils parka estrādē šogad notiks nakts programma – grupas „Otava Yo” koncerts un Nakts balle ar „Big Al & The Jockers” („Ex Keksi”). Pils dārzā norisināsies Etno-eko festivāla „Sviests”, bet Pils laukumā būs īpašā programma bērniem. Savukārt Līvu laukumā uz Fono skatuves uzstāsies „Pienvedēja piedzīvojumi”, „Laime pilnīga”, „Laika suns”, „Indygo”, „The Velvet Supernova”, „Crow Mother”, „B Sea Surfers”, Miks Dukurs, „Elephants From Neptune” un dīdžejs Egons Reiters, bet Maija parkā notiks jau otrā Ritma Oāze.

Visu pat neuzskaitīt, jo sestdien vēl būs gan suņu izstāde un pūtēju orķestru festivāls, gan Cēsu alus degustācija un motocikla parāde. Labāk sīkāku programmu meklējiet internetā: www.cesis.lv.

Lai svētku sajūta turpinātos, svētdien, 28. jūlijā, cēsiniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja apmeklēt vēl divus koncertus. Cēsu Svētā Jāņa baznīcā (pulksten 13.00) uzstāsies dziesminieks Haralds Sīmanis, bet uz Cēsu Pils parka estrādes (pulksten 18.00) norisināsies aktrises Olgas Dreģes jubilejas koncerts.

3. Uz Tukumu pēc smukuma

Šajā nedēļas nogalē arī Tukums visus aicina uz pilsētas svētkiem „Uz Tukumu pēc smukuma”. Sestdiena, 27. jūlijs, būs veltīts pienam un tā noritēs uzņēmuma „Tukuma piens” simtgades svinību noskaņā. Savukārt svētdiena, 28. jūlijs, būs veltīts sviestam un svētku dienas moto būs „Kā pa sviestu”.

* 27. jūlijā svētku galvenā skatuve būs Brīvības laukumā, kur, cita starpā, pulksten 12.00 uzstāsies Latvijas Radio bērnu vokālais ansamblis „Dzeguzīte” ar savu jauno koncertprogrammu „Lidojums ar gaisa balonu”, pulksten 14.30 - Dobeles violetais ceriņu koris, pulksten 18.20 - Trīs tenori, pulksten 19.00 - brāļi Auzāni un slavenais Jersikas orķestris, pulksten 21.30 – dziedās Intars Busulis un Abonementa orķestris, bet pulksten 23.30 Saldus pūtēju orķestris spēlēs zaļumballi.

* 28.jūlija programma „Kā pa sviestu!” arī sāksies Brīvības laukumā. Pulksten 11.30  notiks Tukuma karatē kluba šovs, pulksten 12.00 - Antras Stafeckas koncerts     

Pilsētā notiks arī dažādi citi koncerti, deju uzvedumi, tirdziņi un radošas darbnīcas. Sīkāk ar programmu var iepazīties internetā: www.tukums.lv .

Savukārt tie, kuri svētdien, 27. jūlijā, vēlas izrauties no pilsētas burzmas, aicināti uz Pastariņa muzeju (Zentenes pagasta Dzirciema „Biseniekos”), kur no pulksten12.00 tiks atzīmēta Saimnieka un saimnieces diena ar Jēkaba dienas tirdziņu, amatierteātra izrādi un pļāvēju sacensībām 10 metru distancē (jāierodas ar savām izkaptīm). Jaunākā paaudze Pastariņa muzejā varēs nodoties atraktīvām mazā Pastariņa iemīļotajām rotaļām. Jāpiebilst, ka Annas un Jēkabus šajos svētkos gaida īpašs pārsteigums. Sīkāk internetā: www.tukumamuzejs.lv .

4. Ar saknēm Ozolnieku novadā

Sestdien, 27. jūlijā notiks arī tradicionālie Ozolnieku novada svētki „Ar saknēm novadā”, kuros svinēs novada 10 gadu jubileju. Tā kā pa ceļam no Rīgas uz Jelgavu neaizmirstiet piebremzēt Ozolniekos!

Ozolnieku novada svētki ritēs nule aizvadīto Dziesmu un deju svētku zīmē. Tajos uzstāsies gan vietējie kolektīvi un talanti, gan viesi, tostarp Žoržs Siksna un grupa „Dzelzs vilks”, kas pārvērtīsies par Jauno Jāņu orķestri.

Svētku rītu pulksten 10.00 ievadīs ekskursija no Tautas nama - pastaiga pa novadu. Savukārt pulksten 12.00 sāksies svētku gājiens no Ozolnieku vidusskolas stadiona. Ozolnieku stadionā uzstāsies talantīgie Ozolnieku vidusskolas dziedātāji un dejotāji. Pēc atklāšanas ceremonijas visi tiek aicināti sagaidīt rībinošu pārsteigumu no gaisa. Kas tas būs, ir jāredz pašiem.

Pulksten 14.00 bungu un kokļu tandēmā ieskanēsies ansambļa „Rūta” koncerts „Atstīgoju zelta kokli, nodziedāju skaņu dziesmu”. Pulksten 15.00 uzstāsies atraktīvie Latvijas ielu vingrošanas sporta biedrības puiši – „Zelta talantu” dalībnieki - ar paraugdemonstrējumiem, bet no pulksten 16 - Latvijas cirka mākslinieku priekšnesumi. Pulksten 17.00 sāksies novada amatiermākslas kolektīvu uzvedums „Caur divām plaukstām gadi rit...”.

Visas dienas garumā būs iespēja piedalīties aktīvas atpūtas atrakcijās, amatnieku darbnīcās, zinātnes elementu teātrī, pētīt zvaigznes planetārijā, kā arī apgūt prasmes desmit radošajās darbnīcās, kuras piedāvās novada izglītības iestāžu pedagogi.

Pulksten 19.00 uzstāsies pūtēju orķestris „Zelmeri” ar populārā dziedātāja Žorža Siksnas piedalīšanos. Turpinājumā, pulksten 20.30, būs deju grupas „Dzirnas” izrāde „O’Fortuna”.

Pulksten 22.00 pazīstamā grupa „Dzelzs vilks” ar solistu Juri Kaukuli piedāvās „Jauno Jāņu orķestri” - tā būs romantika, ironiska ķecerība un lipīgas melodijas mūsdienu tautas mūzikas koncertā. Savukārt tieši Ozolnieku naksnīgajās debesīs krāsosies koša dzimšanas dienas uguņošana, bet pēc pusnakts uzstāsies dziedātājs Dons un līdz rītausmai būs nakts ballīte ar Normundu Rutuli.

Būs arī svētku gadatirgus, helikopteru paraugdemonstrējumi, robežsargu suņu parāde un daudz kas cits. Sīkāk internetā: www.ozolnieki.lv.

5. Mazās Kalniņa dienas Inešos kopā ar „Autobusu debesīs”

Lielās Imantdienas aizvadītas un klāt pienākušas Mazās Kalniņa vēsturiskajos Vecpiebalgas Inešos. Šogad jau sesto gadu pēc kārtas Vecpiebalgas novada Inešu Pils parka estrādē sestdien, 27. jūlijā, jau sesto gadu pēc kārtas norisināsies Imanta Kalniņa mūzikas koncerts „Mazās Kalniņa dienas”, tradicionāli piedāvājot grupas „Autobuss debesīs” un vairāku īpašo viesu uzstāšanos.

Mazās Kalniņa dienas sešu gadu gaitā kļuvušas par stabilu un noturīgu tradīciju, kas katru gadu pulcē Imanta Kalniņa mūzikas cienītājus no tuvienes un tālienes, Pirms sešiem gadiem ideja rīkot Mazās Kalniņa dienas radās Piebalgas novada Kultūras svētkos. Svētku rīkotāji vēlējās atgādināt, ka tieši Inešu estrādē Vecpiebalgas muižas parkā, kur padomju gados, neraugoties uz padomju  drošības  pārstāvju  aizliegumiem,  Imantdienu tradīcija nostiprinājās un sasniedza ievērojamu popularitāti.

Šogad Mazās Kalniņa dienas aizritēs grupas „Autobuss debesīs” 15 gadu jubilejas zīmē. Koncerta pirmajā daļā skanēs jubilejas programma, kurā iekļautas ne vien labi pazīstamas, īpaši šim izpildītāju sastāvam komponētas dziesmas, bet arī vairākas, gadu gaitā nedaudz piemirstas melodijas un muzikāli „retumi”.

Savukārt, koncerta otrajā daļā „Autobuss debesīs” muzicēs kopā ar Cēsu Karmīnsarkano karoga krāsas kori, kas šopavasar TV šovā „Koru kari” Marta Kristiāna Kalniņa vadībā izcīnīja godpilno otro vietu. Šajā koncerta daļā mūziķiem piebiedrosies arī Vecpiebalgas novada jaunie talanti.

Biļešu cena: Ls 3. Sīkāk internetā: www.vecpiebalga.lv .

Mazās Imantdienas Inešos 2012. gadā

6. Āraišu ezerpils svētki

Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā (Drabešu pagastā, Amatas novadā) sestdien, 27. jūlijā, jau piekto gadu pēc kārtas notiks Āraišu svētki, kuru tēma šogad būs „Āraišu ezerpils arheoloģisko izrakumu dalībnieku acīm”. Ikviens, kurš savulaik piedalījies izrakumos ezerpilī vai pilsdrupās, kā arī daudzie muzejparka talku dalībnieki un visi interesenti aicināti būt klāt šajā pasākumā.

Šogad svētkos tiks akcentēts izrakumu laiks Dr. hist. Jāņa Apala vadībā. Pasākuma ietvaros notiks lasījumi par izrakumu laiku, atmiņām un paveikto. Ar tiem iepazīstinās Jāņa Apala dzīvesbiedre Dr. hist. Zigrīda Apala, izrakumu un talku dalībnieks Andris Tomašūns un Latvijas Nacionāla vēstures muzeja arheoloģe Dr. hist. Ingrīda Līga Virse.

Vairāku desmitu arheoloģisko sezonu laikā simtiem skolēnu, studentu un citu interesentu strādājuši izrakumos, rekonstrukcijas izveidē un talkās –ezerpilī, mūrapilī un Liepiņu kapulaukā. Ikviens no tiem ir gaidīts šajos svētkos. Svētku laikā tiks atklāts stends par svarīgākajiem notikumiem muzejparka teritorijā kopš 1965. gada.

Programmā: pulksten 12.00 - pasākuma atklāšana; pulksten 12.30 – Latvijas Nacionālā vēstures muzeja arheologu vadītas ekskursijas Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā; pulksten 14.00 - lasījumi un stāstījumi par Āraišu vēsturi un šodienu; pulksten 16.00 - sarunas pie ugunskura un zupas katla.

Ieeja muzejparkā 27. jūlijā – bezmaksas. Sīkāk internetā: www.history-museum.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: pirmskolumba keramika, Patmalnices prieks un gaismas pieskāriens Ogrē

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) līdz 29. septembrim visi aicināti apmeklēt unikālu izstādi „Nikaragvas laikmetīgā keramika”.

Centrālamerikas valsts Nikaragva ar tās kultūras tradīcijām Latvijas skatītājam būs apbrīnas vērts ceļojums un patiess atklājums, jo līdz šim Latvijā nekad keramika no tik eksotiskas, pirmskolumba laika kultūras tradīcijām bagātas valsts nav viesojusies.

Tajā „pulsēs” Latvijai neraksturīga mentalitāte, kas ekspozīcijā pārsteigs ar noturīgām tradīcijām, dzīvespriecīgām krāsām, vitālu formu valodu, saulainu, optimistisku noskaņu. Ekspozīcijā apskatāmi četrpadsmit dažādu paaudžu Nikaragvas keramiķu darbi, kuru atlase notikusi klātienē, izstādes kuratorei Veltai Raudzepai viesojoties Nikaragvā. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .

* Vīna Studijā (Stabu ielā 30, Rīgā) ir atklāta Elitas Patmalnieces personālizstāde „Prieks”, kurā skatāmi viņas jaunākie 2012. - 2013. gadā tapušie gleznojumi, izšūtas gleznas, vasaras un dzīves piezīmes. Žurnāliste Una Meistere uzsver: „Elitas Patmalnieces gadījumā visi stereotipiskie apzīmējumi – „modes dizainere”, „māksliniece”, šķiet blāvi un neizteiksmīgi. Elita ir tīrradnis.

Tik krāšņu personību Rīgā ir ļoti maz. Un viņai līdzvērtīgas - nevienas. Elitai pašai un visam, ko viņa dara, piemīt fantastisks dzīvesprieka un pozitīvās enerģijas lādiņš. Tas spiežas pa visām vīlēm un no katras audekla krāsu poras”. Sīkāk internetā:  Tā vien šķiet, ka viņai piemīt spēja www.vinastudija.lv.

* Vecrīgas galerija „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12) līdz 17. augustam piedāvā aplūkot Imanta Vecozola, kurš tikko nosvinējis savu 80. dzimšanas dienu, izstādi „Dažādi gadi divos stāvos”.

Izstādes nosaukums ir mākslinieka paša izdomāts un tas nebūt nenorāda tikai uz ekspozīciju divos līmeņos, nosaukums ietver pat zināmu intrigu, jo gleznotājs iecerējis parādīt dažādu periodu darbus, kāds viņš bija un kāds viņš ir šodien.. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Rīgas Svētā Pētera baznīcā (Skārņu ielā 19, Vecrīgā) līdz 18.augustam ir apskatāma Latvijas Tekstilmākslas asociācijas izstāde „Astoņpadsmitā”. Izstāde iepazīstina ar Latvijas izcilāko tekstilmākslinieku, kā arī jaunās mākslinieku paaudzes sniegumu. Ekspozīciju veido darbi, kas tapuši pēdējā gada laikā. Darbos apskatītās tematikas loks ir plašs - līdzās sociāli aktuālu tēmu risinājumam mākslas darbos skatāma cilvēka iekšējās emocionālās pasaules atklāsme mūsdienu deformētajā, agresīvajā vidē, dažādu pasaules kultūru pārmantojamības iespēja, asociatīvs dabas motīvu traktējums krāsu un formu dažādībā. Sīkāk internetā: www.peterbaznica.riga.lv.

* Ogres Vēstures un mākslas muzejā atklāta vides un telpas gaismas objektu izstāde „Pieskāriens”, kas tapusi, sadarbojoties māksliniekiem Andai Lieģei un Ilāram Sevčenokam. Izstādē apskatāmajos kopdarbos, autori radījuši neparastus gaismas objektus, apvienojot oriģinālu skatījumu kā uz materiālu kombināciju, tā uz darbu mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem.

Par pašreizējo radošās darbības pamatjomu Anda Lieģe sauc grafiskos darbus, taču, sapludinot dažādas tehnikas, māksliniece eksperimentē arī ar jauniem tēlainās pašizteiksmes veidiem. Izstādē eksponētajos objektos izmantoti grafikas pamatelementi - līnija un laukums, kas tehniski papildināti ar gaismu un neparastiem materiāliem. Savukārt izstādes līdzautors Sevčenoks veido dažāda mēroga dekoratīvus darbus no mākslīgā granīta uz poliestersveķu bāzes un mākslīgā akmens klājuma. Izstāde „Pieskāriens” būs skatāma līdz 16.augustam. Sīkāk internetā: www.ogresmuzejs.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Sabile.lv, Edijs Pālens/LETA, LETA, Ieva Lūka/LETA