Aptauja: grilētu maltīti par veselīgu uzskata 54% Latvijas iedzīvotāju
Vairāk nekā puse jeb 54% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka grilēta maltīte ir veselīga, liecina restorānu tīkla "Tex-Mex" veiktais pētījums par grilēšanas paradumiem.
Savukārt 34% respondentu, ķeroties pie oglēm, iesmiem un cepamajām restēm, veselības faktoram nepievērš īpašu uzmanību, bet 12% aptaujāto grilētu ēdienu atzīst par neveselīgu.
Uz jautājumu, cik bieži tiek gatavota maltīte uz grila, 45% respondentu atbild, ka to dara dažas reizes mēnesī. Reizi nedēļā uz grila savu maltīti gatavo 20%, bet retāk par vienu reizi nedēļā - 24% no visiem aptaujātajiem.
Teju puse jeb 49% iedzīvotāju ģimenes maltītes - četrām personām - pagatavošanai uz grila vidēji iztērē 16 latus, 37% aptaujāto pietiek ar desmit latiem, bet 10% ēdiena grilēšanai nepieciešami vidēji 30 lati.
Iecienītāka grilēšanai ir vistas un cūkas gaļa. 33% aptaujāto priekšroku dod vistas gaļai un 29% - cūkgaļai, savukārt 13% izvēlas liellopu, bet 8% iecienījuši jēru.
Arī starp zivīm, ko pagatavot uz grila, ir divas izteiktas līderes - lasis, ko izvēlas 35% aptaujāto, un forele, ko izvēlas 24%. Savukārt 16% labprāt gatavo karpu.
Izvēloties marinādi grilētam ēdienam, gandrīz puse aptaujāto atzīst, ka tās izvēle atkarīga no konkrētās situācijas. Savukārt 39% labprātāk paši gatavo marinādi, un tikai 12% marinādi vienmēr izvēlas no veikalos pieejamā klāsta.
Aptaujāto vidū domas dalās par grilētas maltītes priekšrocībām. Nedaudz vairāk par ceturto daļu respondentu ir svarīgi, ka pastāv iespēja apvienot patīkamo ar lietderīgo jeb gatavot ēdienu svaigā gaisā pie dabas krūts. Piektā daļa aptaujāto uzsver to, ka būtiskākā priekšrocība ir grilētiem produktiem piemītošā garšas dažādība, bet 22% respondentu patīk gatavošanas procesa atmosfēra. Savukārt 12% grilēšanu uztver kā iespēju izpausties un būt radošam.
Gandrīz trešdaļa respondentu vislielāko uzmanību grilēšanas procesā pievērš pašam izvēlētajam ēdienam. Tam seko marinādes novērtēšana - 24%, rūpes par iegādāto ogļu kvalitāti - 15%. Savukārt mērcei un grila veidam tiek piešķirta otršķirīga nozīme, attiecīgi tikai 12% un 10% aptaujāto šīs komponentes atzīmē kā svarīgākās ēdiena pagatavošanas procesā.
Dārzeņus kā obligātu piedevu grilētai gaļai izvēlas 38%, tieši tāds pats skaits aptaujāto šādas piedevas pievieno neregulāri. Savukārt 24% pilnībā atsakās no dārzeņiem, kad bauda grilētu gaļu.
Lai arī nepieciešamos produktus grilēšanai 56% aptaujāto iegādājas, izvēloties ērtāko un tuvāko pieejamo veikalu, tomēr 30% novērtē arī Latvijas tirdziņos atrodamo preci un labprāt visu nepieciešamo iegādājas tur. Tikai 9% Latvijas iedzīvotāju izvēlas privāto piegādātāju sniegtos pakalpojumus.
Aptaujātie dalījās arī savā viedoklī par garšvielu klātbūtni viņu maltītē. Piemēram, 54% aptaujāto izvēlas nepievienot nekādas garšvielas un baudīt ēdienu tādu, kāds tas ir, bet 46% respondenti ir pretējās domās. Visbiežākā iedzīvotāju izvēle ir sāls, pipari un karijs, tomēr netiek aizmirsts par dārza veltēm - lokiem, dillēm, tostarp arī ķiplokiem un sīpoliem.
Gatavojot mērci, ko pievienot maltītei, 42% respondentu izvēlas tomātu mērci, majonēzi vai krējumu. Starp aptaujātajiem 18% ir aso mērču piekritēji, savukārt barbekjū mērci kā piedevu pagatavotajam ēdienam izvēlas 15%. No visiem respondentiem 60% mērces iegādājas veikalā, bet 33% vēlas improvizēt un uzturā labprātāk lieto pašu gatavotas piedevas.
Patērētāju aptauju restorānu tīkls "Tex-Mex" veica no 5. līdz 20.augustam, interneta vidē anketējot 308 cilvēkus vecumā no 16 līdz 56 gadiem.