Latvija nav zaļa! Iet bojā dabas vērtības, izmirst dzīvnieki. VIDEO
Pirmo reizi Latvijā oficiāli atzīts, ka mūsu valstī izzudusi dzīvnieku suga – kopš 2005. gada Latvijā vairs nav manīta neviena lidvāvere. Smiekli caur asarām: 2006. gadā Latvijas Dabas muzejs lidvāveri bija izsludinājis par Latvijas Gada dzīvnieku…
Sabiedrība
2013. gada 4. oktobris, 19:30

Latvija nav zaļa! Iet bojā dabas vērtības, izmirst dzīvnieki. VIDEO

Jauns.lv

Tas, ka Latvija ir viena no zaļākajām valstīm pasaulē un pie mums ir daudz neskartu dabas vērtību, ir mīts. Situācija ir kritiska – Latvijā lielākā daļa dabas vērtību: augu, mežu un dzīvnieku dzīvotņu strauji iet bojā. Pirmo reizi arī oficiāli konstatēts, ka pie mums izzudusi dzīvnieku suga – lidvāveres.

­ Pēc Dabas aizsardzības pārvaldes pasūtījuma 28 Latvijas vadošie vides eksperti Eiropas Komisijai sagatavojuši ziņojumu par apdraudēto dzīvotņu un sugu stāvokli valstī. Un tas nav iepriecinošs. Katrā ziņā mēs nevaram teikt, ka Latvija ir zaļa valsts. Tieši otrādi: gandrīz visas dabiskās dzīvotnes Latvijā ir ļoti sliktā stāvoklī un tas vēl pasliktinās. Pirmo reizi oficiāli atzīts, ka ir izmirusi viena dzīvnieku suga - lidvāveres.

Eiropas Savienības nozīmes īpaši sargājamās dabas vērtības - purvi, zālāji, ūdeņi, meži -, kas pārstāv Latvijas ainavas dabiskāko un pirmatnējo daļu draud izzust.

Tūrisma attīstības valsts aģentūras bukletos rakstītas, ka „Latvija patiešām izceļas ar neskartu vai cilvēku darbības maz skartu dabu, un zaļā tūrisma iespējas ir gluži reālas. Pastaigas mežā, putnu vērošana, fotomedības un īstas medības, makšķerēšana, laivošana... Kur vēl citur tam atvēlēt laiku, ja ne Latvijā,” ir no pirksta izzīsts apgalvojums.

Kā saka pētnieki, esam dzīvojuši optimistiskos maldos. Ir sliktāk nekā domāts - Latvija strauji zaudē vēl atlikušās izcilākās dabas vērtības, vēsta LTV raidījums „Panorāma”. 86% no dzīvotnēm ir nelabvēlīgā stāvoklī un daudzām tas turpina pasliktināties. Visnelabvēlīgākais stāvoklis konstatēts meža dzīvotņu grupā, kur pilnīgi visiem dzīvotņu veidiem tas novērtēts kā vissliktākais iespējamais.

„Mežus izcērt, pļavas uzar, nosusina purvus. Kopaina ir tāda, ka no 57 dzīvotnēm, kuras Latvijā tiek uzraudzītas, tikai sešās ir labvēlīgs stāvoklis. Un tās pašas ir klintis un alas, ar kurām tā īsti nekas nevar notikt. Lai gan arī tur var atklāties brīnumi nākotnē, jo arī tās bieži ir ieaugušas krūmos un tur nevar dzīvot, kas dzīvojis. Bet visam pārējam ir slikts stāvoklis un negatīva tendence,” „Panorāmai” saka Latvijas Dabas fonda pārstāvis Viesturs Lārmanis.

Jau pirmais Latvijas dabas pētnieku ziņojums Eiropas Komisijai 2007. gadā rādīja, ka Latvija spējusi saglabāt ievērojami mazāk dabiskas vides nekā vairums citu Eiropas valstu. Tagad pirmo reizi oficiālos dokumentos atzīts, ka Latvijā izmirusi viena dzīvnieku suga. Pilnībā izzudusi ir lidvāvere, kura pie mums nav manīta kopš 2005. gada.

Īsta likteņa ironija ir tā, ka 2006. gadā Latvijas Dabas muzejs par Latvijas Gada dzīvnieku pasludināja lidvāveri. 19. gadsimtā lidvāveres bija sastopamas visos Latvijas novados, bet kopš 2005. gada tās vairs nav atrastas. Aizdomāties liek fakts, ka lidvāveres bija daudz vairāk laikā, kad mežu platības bija divreiz mazākas nekā šodien. Tagad, kad mežu kļuvis divreiz vairāk, acīmredzot, ir pasliktinājusies meža iekšējā kvalitāte.

Pārmērīgā „zaļuma” ilūzija bieži vien novērš uzmanību no steidzami risināmām problēmām. Tuvāko 20 gadu laikā var izzust vērtīgie zālāji. Dabiskās pļavas un ganības jau tā aizņem niecīgu platību – tikai 0,3% no Latvijas teritorijas, un nu secināts, ka 60 - 80% no tām ir izzušanas stadijā. Kā norāda eksperti, tā tas nebūtu, ja Vides un Zemkopības ministrijas būtu mērķtiecīgi sadarbojušās, lai varētu izmantot naudu, ko Eiropas Savienības Lauku attīstības programma piedāvā dabas vērtību uzturēšanā.

Eksperti brīdina: ja arī nākamais ziņojums pēc sešiem gadiem būs tikpat negatīvs, Eiropas Komisija pret Latviju var sākt pārkāpumu procedūru par vides nepietiekamu aizsardzību.

Lai arī nākotnē saglabātu iespēju būt vienai no zaļākajām valstīm pasaulē, Latvijai ir vēl daudz darāmā un viens no rīcības virzieniem saistīts ar sugu un biotopu stāvokļa uzlabošanu, Kasjauns.lv informēja Dabas aizsardzības pārvaldes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Rita Jakovļeva. Sīkāk par Latvijas dabas stāvokli skatieties „Panorāmas” videosižetā.

Latvija strauji zaudē izcilākās dabas vērtības (LTV „Panorāma”)


Kasjauns.lv/Foto: EPA/LETA