Cik īsti pelna pedagogi? Daudzi skolotāji mēnesī  saņem 750 latus un vairāk
Dati apkopoti uz 8.oktobri pašvaldību izglītības iestādēs – vispārējā izglītībā, speciālajās skolās bez internātskolām un pirmsskolas izglītības iestādēs.
Sabiedrība
2013. gada 15. oktobris, 18:29

Cik īsti pelna pedagogi? Daudzi skolotāji mēnesī saņem 750 latus un vairāk

Jauns.lv

Kopumā 66% pedagogu pašlaik saņem atalgojumu virs 350 latiem, pavēstīja izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Komunikācijas un dokumentu pārvaldības nodaļa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valsts izglītības informācijas sistēmā pieejamie dati liecina, ka atalgojumā no valsts budžeta mērķdotācijām 12% pedagogu saņem 750 un vairāk latu pirms nodokļu samaksas, bet 23% pedagogu saņem no 550 līdz 750 latiem. 15% pedagogu darba samaksa ir no 350 līdz 450 latiem, bet 16% pedagogu darba algā saņem no 450 līdz 550 latu. Daudzās pašvaldībās pedagogu algām tiek veiktas arī piemaksas.

Savukārt zemāko darba samaksu līdz 280 latiem mēnesī pirms nodokļu samaksas saņem 20% pedagogu, strādājot vienu vai nepilnu slodzi. Pedagogu vidējā slodze valstī ir 1,3 darba algas likmes.

IZM norāda, ka dati apkopoti uz 8.oktobri pašvaldību izglītības iestādēs – vispārējā izglītībā, speciālajās skolās bez internātskolām un pirmsskolas izglītības iestādēs.

"Lai arī minimālo samaksu par darbu saņem neliels skaits pedagogu, kopumā atalgojums joprojām ir vērtējams kā nepietiekams, arī spēkā esošā izglītības finansēšanas sistēma ir pārāk sarežģīta un sadrumstalota, un rezultātā ne vienmēr taisnīga," paudis izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš arī uzsvēris, ka memoranda projekts paredz pedagogu algu pieaugumu nākamajā mācību gadā un pakāpenisku pāreju uz jaunu izglītības finansēšanas modeli.

Pašlaik ir iestrēgusi Sadarbības memoranda izstrāde par pedagogu darba samaksas paaugstināšanu turpmākajiem trim gadiem. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) atkārtoti izvirza prasību 2014.gadā piešķirt papildu finansējumu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai no 280 līdz 310 latiem, kā arī nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai. Savukārt valdība piedāvā no 2014.gada 1.septembra likmi paaugstināt par 15 latiem – līdz 295 latiem. Augstākās izglītības un zinātnes finansējuma plānojumā, pēc LIZDA vērtējuma, klaji netiek ievēroti valstī spēkā esošie likumi.

Neapmierinātībā ar valsts atvēlētajiem līdzekļiem izglītības darbinieku algu palielināšanai un nepietiekamo finansējumu zinātnei, LIZDA padome ceturtdien nolēma neparakstīt Sadarbības memorandu par pedagogu darba samaksas paaugstināšanu turpmākajiem trim gadiem. Tāpat nolemts, ka LIZDA 24.oktobrī rīkos pedagogu, augstskolu akadēmiskā personāla un zinātnes darbinieku piketu pie Saeimas, lai pievērstu politiķu un sabiedrības uzmanību izglītības darbinieku zemajām algām un nozares finansējuma problēmām nākamajos gados.

BNS, Foto: Ieva Lūka/LETA