Iedzīvotāji šķiež naudu, pērkot dārgas un bezjēdzīgas zāles. VIDEO
Aptuveni pusē gadījumu mēs medikamentus lietojam bezjēdzīgi, nevis uzlabojot, bet gan drīzāk gandējot savu veselību. Šim mērķim ik gadu Latvijā tiek izniekoti vairāk nekā 100 miljoni latu.
Sabiedrība
2013. gada 17. oktobris, 18:20

Iedzīvotāji šķiež naudu, pērkot dārgas un bezjēdzīgas zāles. VIDEO

Jauns.lv

Latvijas iedzīvotāji pārmērīgi lieto medikamentus, aptuveni pusē gadījumu tie vispār nav vajadzīgi. Līdz ar to ik gadu mēs zālēm tērējam par vairāk nekā 100 miljoniem latu vairāk, nekā būtu nepieciešams. Aprēķināts, ka pērn katrs Latvijas iedzīvotājs zālēm izlietoja 82,21 latu, kas ir par 8,5% vairāk nekā 2010. gadā.

Pērn zālēm Latvijā tika iztērēts 207 miljoni latu un apmēram pusē gadījumu tie bija bezjēdzīgi tēriņi. Ja ņem vērā, ka daļu medikamentu apmaksā valsts, tad bezjēdzīgi naudu tērē ne tikai paši iedzīvotāji, bet arī valsts.

Šā gada pirmajā pusgadā kopējais zāļu apgrozījums, salīdzinot ar 2012. gada pirmo pusgadu, pieaudzis par 6%, sasniedzot 110,6 miljonus latu, liecina Zāļu valsts aģentūras apkopotā statistika. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2012. gadā Latvijā izdevumi par farmaceitiskajiem produktiem bija vidēji 82,21 lats uz vienu cilvēku gadā. Salīdzinot ar 2010. gadu, tie palielinājušies par 8,5%, ziņo organizācija „Veselības projekti Latvijai”. Zāļu valsts aģentūras apkopotie dati liecina, ka šī gada pirmajos septiņos mēnešos pirktākie medikamenti bijuši pretsāpju līdzekļi un zāles sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai.

Mediķi un veselības nozares pārstāvji ceļ trauksmi. Aptiekāri novērojuši, ka pacienti bieži vien medikamentus lieto nevis pēc vajadzības, bet iespaidojoties, piemēram, no agresīvām reklāmām. Puse iedzīvotāju naudu zālēm tērē pilnīgi bezjēdzīgi, kā arī ārstu izrakstītos medikamentus lieto nepareizi. Šāda prakse, protams, nenāk par labu veselību, bet gan tieši otrādi – tai kaitē.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Uga Dumpis norāda uz nepilnībām antibiotiku lietošanā Latvijā. Viņš saka, ka 20% pacientu, kuriem ārstēšanās laikā slimnīcā izrakstītas antibiotikas, tās nozīmētas nepamatoti. Satraucošas ir arī antibiotiku lietošanas tendences ambulatori. Latvija ambulatori biežāk antibiotikas lieto bērni un mazāk vecāka gada gājuma cilvēki, kas ir pretēji praksei citās Eiropas valstīs. Dumpis arī piebilst, ka ārsti bērniem bieži izraksta antibiotikas angīnas un bronhīta gadījumā, kad to lietošana pamatā nav nepieciešama.

Speciālistus satrauc arī bezrecepšu zāļu lietošanas tendences. „Bezrecepšu zāļu patēriņš pieaug, kas liecina, ka pacientiem nav pieejama normāla primārā aprūpe,” uzskata Latvijas Farmaceitu biedrības prezidenta asistents Valdis Pirsko. Viņš sacīja, ka iedzīvotāji ir nepietiekami informēti par pareizu zāļu lietošanu, kā arī viņiem trūkst drošas un uzticamas vietas, kur šo informāciju iegūt.

Lai aicinātu iedzīvotājus aizdomāties par racionālu zāļu lietošanu un veicinātu kritisko domāšanu zāļu lietošanas procesā, biedrība „Veselības projekti Latvijai” tuvākajā laikā sāks sociālu kampaņu. Biedrības valdes priekšsēdētāja Ieva Kuļikovska saka, ka kampaņa izpaudīsies vizuāli - sabiedriskās vietās tiks izvietoti plakāti, uzsverot, cik daudz iedzīvotāju pasaulē zāles lieto nepareizi - par daudz, nepiemērotās devās vai nepiemērotu laika periodu. Sīkāk par medikamentu lietošanas problēmām Latvijā skatieties TV3 Ziņu videosižetā.

Dārgi un bezjēdzīgi (TV3 Ziņas)

Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA