Kultūra
2013. gada 21. oktobris, 09:21

Latvijā koncertēs divu "Grammy" balvu ieguvējs Cukermans un "Camerata Salzburg"

Jauns.lv

Latvijas Nacionālajā operā 9.decembrī uzstāsies divu "Grammy" balvu ieguvējs vijolnieks Pinkass Cukermans (Pinchas Zukerman) un Austrijas kamerorķestris "Camerata Salzburg", pavēstīja koncerta rīkotāji Hermaņa Brauna fonds.

Programmā iekļauta Igora Stravinska Svīta no baleta "Pulčinella", Volfganga Amadeja Mocarta "Hafnera serenāde" un 39.simfonija un Ludviga van Bēthovena Romance Sol mažorā.

Orķestri "Camerata Salzburg" 1952.gadā ir izveidojis Bernhards Paumgartners, kurš kopš 1917.gada vadījis Zalcburgas "Mozarteum" un bijis viens no Zalcburgas mūzikas festivāla pamatlicējiem. Pašlaik orķestra "Camerata Salzburg" galvenais diriģents ir Luī Langrē.

Pastāvēšanas laikā orķestris "Camerata Salzburg" ir sadarbojies ar tādiem izciliem diriģentiem un solistiem kā Šandors Vēgs, sers Rodžers Noringtons, Klāra Haskila, Dītrihs Fišers-Dīskavs, Leonīds Kavakoss, Zubins Mehta, Klaudio Abado, Hosē Karrerass, Anna Ņetrebko, Heincs Holligers, Tomass Kvasthofs, Kšištofs Pendereckis, sers Nevils Meriners, Andrāšs Šifs, Renē Jakobss, Hilarija Hāna, Martins Grūbingers, Oļegs Maizenbergs.

Katru gadu orķestris sniedz vairāk nekā 80 koncertu, un tie visi tiek sponsorēti privāti, kas Eiropā ir retums.

Cukermans  ir ievērojams vijolnieks, altists, diriģents, kamermūziķis un pedagogs. Jau 14 gadu viņš vada Nacionālā Mākslas centra orķestri Otavā un četrus gadus viņš ir Londonas Karaliskās filharmonijas orķestra galvenais viesdiriģents.

Pinkass Cukermans dzimis 1948.gadā Telavivā, bet 1962.gadā pārcēlās uz Amerikas Savienotajām Valstīm, kur iestājās Džuljarda mūzikas skolā un mācījās Ivana Galamjana klasē. Viņš ir apbalvots ar Mākslas medaļu un Izāka Sterna balvu. Cukermana plašajā diskogrāfijā ir vairāk nekā 100 skaņu ierakstu, par kuriem viņš divas reizes saņēmis "Grammy" balvu, kā arī 21 reizi ticis nominēts šai balvai.

BNS