Dzimumu līdztiesības līdere Islande, Latvija 12.vietā
Sabiedrība

Dzimumu līdztiesības līdere Islande, Latvija 12.vietā

Jauns.lv

Islande saglabā pirmo vietu dzimumu vienlīdzības ziņā, savukārt Latvija ierindojusies 12.vietā, liecina Pasaules Ekonomikas foruma (WEF) ikgadējais ziņojums par dzimumu vienlīdzību pasaulē.

Dzimumu līdztiesības līdere Islande, Latvija 12.vi...

Saraksta pirmās vietas tradicionāli ieņem Ziemeļvalstis: otrajā vietā atrodas Somija, trešajā - Norvēģija, bet ceturtajā - Zviedrija. Piecinieku noslēdz Filipīnas.

Latvija ierindojusies 12.vietā, gada laikā paceļoties par trim vietām. Vērtējot pēc atsevišķām jomām, Latvija ir starp valstīm ar visaugstāko novērtējumu sieviešu izglītības iespēju, veselības un mūža ilguma ziņā, kur Latvija ierindojas pirmajā vietā. Savukārt pēc sieviešu līdzdalības ekonomikā Latvija ierindojas 17.vietā, bet pēc līdzdalības politikā - 26.vietā.

Savukārt Lietuva un Igaunija sarakstā ierindojas krietni zemāk - Lietuva ieņem 28.vietu, kas saistīts ar zemu novērtējumu sieviešu izglītības iespēju jomā.

No Baltijas valstīm dzimumu vienlīdzības ziņā viszemākajā pozīcijā ir Igaunija, kas ierindojas 59.vietā, saņemot zemu novērtējumu par sieviešu līdzdalību politikā.

WEF pētījumā mērīta "plaisa starp dzimumiem" četrās būtiskās dzimumu nevienlīdzības jomās - ekonomiskā līdzdalība un iespējas, izglītības iespējas, politiskā līdzdalība, kā arī veselība un mūža ilgums.

Vissliktākā situācija sieviešu vienlīdzības jomā ir Mauritānijā, Sīrijā, Čadā, Pakistānā un Jemenā.