Atmodas laika līderis Dainis Īvāns satraucas par mūsu valsts neatkarību. Arī Trampa uzvaras dēļ, bet ne tikai
Latvijas dzimšanas dienā Īvāna kungs runā par Raiņa simbolismu un Trampa triumfu. Tautas frontes līderis ir nobažījies par mūsu valsts neatkarību.
Sabiedrība
2016. gada 18. novembris, 06:20

Atmodas laika līderis Dainis Īvāns satraucas par mūsu valsts neatkarību. Arī Trampa uzvaras dēļ, bet ne tikai

Jauns.lv

Viens no trešās Atmodas līderiem – pirmais Latvijas Tautas frontes (LTF) priekšsēdētājs Dainis Īvāns vairs nav aktīvs politiķis un Rīgā redzams reti. Viņš dzīvo savās senčus mājās „Īvāni” Sēlijas pusē, apkopj zemi, nodarbojas ar rakstniecību un dalās atmiņās par ceļu uz valsts neatkarības atgūšanu.

Latvijas 98. dzimšanas dienas priekšvakarā Īvānu atkal varēja sastapt Rīgā un cilvēki ar viņu varēja aprunāties.

Raiņa un Aspazija mājā Baznīcas ielā otrdien notika tikšanās ar Īvānu. Bijušais LTF vadītājs stāstīja par Raiņa vārdu un simbolu nozīmi Latvijas neatkarības atjaunošanas procesā, tostarp trešajā Atmodā. LTF dibināšanas kongresa laikā 1989. gadā Raiņa simbolisko nozīmi savā runā pieminēja tobrīd jaunievēlētais LTF priekšsēdētājs: „Tikko mēs izjutām tādu saviļņojošu mirkli, kad zālē ienāca Rainis, un tā bija it kā tīra nejaušība, bet man jau sākumā bija tāda sajūta, ka zālē ir ienācis Raiņa piesauktais jaunais laiks, ka mūsu sirdīs un mūsu zemē ir dzimis šis jaunais laiks, ko mēs esam atveduši”.

Tomēr arī šobrīd Īvānam ir bažas par mūsu valsts neatkarību. Trešdienas rītā Īvāns LNT raidījumā „900 sekundes” teica, ka patlaban pasaulē redzams populisma uzplaukums – vērtību pozīcijas šobrīd zaudē viena valsts pēc otras.

Viņš norādīja, ka šobrīd valstī ir iestājies tāds pesimisms un pagurums, taču tāpēc tas ir īstais brīdis, lai sāktu mainīties, sāktu izaugsmi. Vienlaikus viņš atzīst, ka jaunās paaudzes attieksme pret valsti ir pozitīvāka un vairāk neapmierināto ir vecāka gadagājuma iedzīvotāju vidū.

 

„Pati politika ir kaut kāda pelēkā kardinālu politika, viss notiek aizkulisēs un slēptās intrigās () Tautai skaidri un gaiši jāpasaka, ko mēs vēlamies un jābūt lielākai kontrolei par partijām, kas šobrīd lielākoties ir draugu partijas,” pauda Īvāns.

Pēc Īvāna vārdiem, nepatīkams signāls ir Donalda Trampa uzvara ASV prezidenta vēlēšanās, kas rada bažas, ka pasaulē varētu pieaugt Krievijas ietekme.

„Trampa uzvara un Krievijas reakcija rada bažas par to, ka var atgriezties mēģinājumi slēgt slepenus līgumus uz citu valstu rēķina, aizmirstot, ka jebkuras mazākās tautas gribas ignorēšana noved pie kara,” brīdināja Īvāns, netieši velkot paralēles ar 1939. gadā noslēgto Molotova – Ribentropa faktu, kā rezultātā Latvijas zaudēja neatkarību.

Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis