Zolitūdes upuru piemiņu glabā bojāgājušās mākslinieces Dainas eglīte. FOTO
Zolitūdes traģēdijā bojā gājušās Dainas Skadmanes mākslas projekts nu apskatāms pie Kongresu nama. Eglīte kalpos kā piemiņas memoriāls.
Sabiedrība
2013. gada 6. decembris, 12:33

Zolitūdes upuru piemiņu glabā bojāgājušās mākslinieces Dainas eglīte. FOTO

Jauns.lv

Festivāla „Ziemassvētku egļu ceļš” ietvaros pie Kongresu nama izstādīts arī Zolitūdes traģēdijā bojā gājušās Dainas Skadmanes projekts „Ziemassvētku eglīte vējā”, kas glabā visu Zolitūdes upuru, tostarp arī pašas Dainas piemiņu. Diemžēl darba autorei vairs nav iespējas to apskatīt, taču ģimene atklāj – „Mums jāturpina realizēt Dainas sapņi, par godu viņas piemiņai”.

„Egles funkcija ir cilvēkam ļaut pasauli uztvert ārpus rāmjiem, jo ne visam ir jābūt loģiski saistītam. Egle ir dinamiska, jo pakļaujas dabas ārējiem faktoriem, piemēram, vējam, tās uzdevums ir radīt arī netveramības sajūtu,” tā par savu projektu rakstījusi bojā gājusī Mākslas akadēmijas studente Daina Skadmane, jauna un talantīga māksliniece.

Mākslas akadēmijā Dainu atceras kā gaišu tēlu

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Vides mākslas katedras vadītājs Jānis Andris Osis portālam Kasjauns.lv stāsta, ka LMA ir liels prieks, ka izstādīts arī Dainas projekts. „Darbs ir ļoti izjusts, un smalks, ar minimālistiskiem izteiksmes līdzekļiem panākts vizuāli skaists efekts.” Osis atceras, ka Daina bijusi patiesi čakla studente: „Daina bija vienmēr smaidoša, gaišs tēls. Vēlējās paveikt daudz, meitene darīja visu ātros tempos, tiešām likās – Daina grib šajā dzīvē daudz izdarīt,” stāsta Osis. Meitenei savā īsajā dzīves laikā tas arī izdevies, jo viņas darbi ceļojuši uz dažādām pasaules vietām.

Osis atzīst, ka akadēmijā gan starp studentiem, gan mācībspēkiem dzimusi ideja Dainas projektu realizēt kā piemiņas memoriālu, pārprojektējot to lielākos izmēros, izvietojot Zolitūdē, traģēdijas vietā, taču tas vēl esot tikai idejiskā līmenī.

Arī Dainas ģimene atceras, kā tapis projekts, un cik daudz darba tajā meitene ieguldījusi. Brālis Mārcis Liors Skadmanis atzīst, ka visa ģimene bija lepna un gandarīta, kad Daina paziņojusi – viņas projekts uzvarējis Rīgas Domes rīkotajā konkursā par Rīgas Ziemassvētku eglītes instalāciju.

Ģimene lepna par Dainas paspēto

„Vēja egle bija viens no projektiem, kuru Daina vēlējās ievietot savā topošajā mākslinieces mājas lapā. Šī ideja par egli, kas sastāv no rotējošām spoguļu bumbām un kas veido egles kontūras un spīdumu uz zemes, bija radusies pateicoties Dainas vēlmei radīt ko interesantu Latvijas vides mākslā un parādīt Dainas mākslas fantāzijas filozofijas pasauli realitātē. Šis bija viņas profesionālais sākums kā vides māksliniecei. Dainai tās bija vairākas, apbrīnojamas idejas, ko viņa savos jauniešu gados bija vēlējusies realizēt,” portālam Kasjauns.lv stāsta Dainas brālis Mārcis.

Dainas „Vēja egli” bijis paredzēts uzstādīt 2014.gada adventes laikā. Taču, ņemot vērā traģiskos notikumus, ar Latvijas Mākslas akadēmijas, Rīgas Domes un citu cilvēku atbalstu Dainas projekts tika realizēts jau šogad. Tiesa, ar jau plašāku funkciju - ne tikai mudināt rīdziniekus Adventes laikā aizdomāties par dzīves pamatvērtībām, bet arī kalpot kā piemiņas objekts tiem, kuri gāja bojā 21.novembrī Zolitūdes traģēdijā.

Mārcis stāsta, ka pārsteigumu visa ģimene piedzīvojusi no Latvijas Valsts prezidenta puses. „Saņēmām zvanu ar lūgumu sniegt atļauju izmantot Dainas „Vēja egles” skices Valsts prezidenta Ziemassvētku apsveikuma kartītē. Mūsu ģimene pateicas par šādi izrādīto godu, cieņu un piemiņu, gan pret Dainas, gan citām ģimenēm un viņu aizgājējiem. Mēs, Skadmaņu ģimene, vēlamies pateikties ikvienam, kurš šajā brīdī ir ļāvis Dainas sapnim tapt īstenotam un bija kopā ar mums grūtajā brīdī,” stāsta Mārcis Liors Skadmanis.

Jau ziņojām, ka Daina Skadmane bija gaiša, radoša, talantīga, drosmīga, uzticīga un izpalīdzīga personība. Viņas dzīvība aprāvusies 23 gadu vecumā, Zolitūdes Maxima traģēdijā. Dainas sapnis bija kļūt par vides mākslinieci, kura radītu skaistumu, lai izceltu apkārtējās vides burvību.

Kasjauns.lv/Foto: Anete Janševica, no Skadmaņu ģimenes privātā arhīva

Tēmas