Dzimšanas dienas dāvana dzīvības cenā. Vakardienas jubilārs neiekāpa viņa komandai liktenīgajā reisā
Bijušais Lisabonas "Sporting" vārtsargs dienu pēc savas 32. dzimšanas dienas nedevās kopā ar "Chapecoense" komandu liktenīgajā reisā.
Sporta zvaigznes
2016. gada 29. novembris, 15:42

Dzimšanas dienas dāvana dzīvības cenā. Vakardienas jubilārs neiekāpa viņa komandai liktenīgajā reisā

Jauns.lv

Šorīt pasauli pāršalcis viens no pēdējo gadu šausmīgākajiem negadījumiem, kas skāris sportu. Aviokatastrofā Kolumbijā gājusi bojā teju visa Brazīlijas futbola komanda “Chapecoense”. Lidmašīnā atradās 81 cilvēks, no kuriem 75 gājuši bojā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aviokatastrofā izdzīvoja “Chapecoense” aizsargi Alans Rušelu, Helio Netu, komandas rezerves vārtsargs Džeksons Folmans, kā arī lidmašīnas borta inženieris, kāds žurnālists un stjuarte. Savukārt vienības pamatvārtsargs Markoss Danilu pārdzīvoja aviokatastrofu, bet mira slimnīcā.

Tomēr dažiem futbolistiem veiksme uzsmaidīja vienības treneru lēmumā – ka nevajag doties uz Kolumbiju, lai aizvadītu Dienvidamerikas Superkausa (otrs prestižākais šī kontinenta futbola klubu komandu turnīrs, pielīdzināms UEFA Eiropas līgai) pirmo spēli pret Kolumbijas vienību Medeljinas “Atletico Nacional”.

Rafaēls Lima, Nenēms, Demersons, Hajorans, argentīnietis Alehandro Martinučio, Moizess, Nivaldo, Marselu Boeks, Andrei un vairāki citi futbolisti nedevās kopā ar komandu uz Kolumbiju, bet turpināja treniņus kluba mājvietā Šapeko.

Daudziem par lielu pārsteigumu mājās palicēju vidū bija arī Marselu Boeks – ierasti komandas otrais vārtsargs aiz Markosa Danilu. Boekam, kurš šā gada sākumā atgriezās “Chapecoense” sastāvā pēc vairākām sezonām pazīstamajos Portugāles klubos “Maritimo” un Lisabonas “Sporting” vairumā gadījumu būtu bijis jābūt liktenīgajā reisā, tomēr vienības treneri šoreiz bija lēmuši citādāk.

Zīmīgi, ka dienu pirms liktenīgā reisa Verakruzā Brazīlijā dzimušais Marselu Boeks, kuram ir arī Beļģijas pase, nosvinēja savu 32. dzimšanas dienu. Šoreiz tieši treneru lēmums atstāt Boeku mājās ir jāuzskata lielāko dāvanu savos svētkos.

Tikmēr vienīgais komandas leģionārs - argentīniešu uzbrucējs Alesandro Martinučio mājās bija palicis traumas dēļ. "Es saglabāju dzīvību, jo esmu traumēts," argentīniešu radio "La Red" paudis Martinučio. "Vienīgais, ko varu aicināt, ir lūgties par biedriem, kas bija lidmašīnā."

Portāls Kasjauns.lv jau ziņoja, ka "Chapecoense" bija ceļā uz "Copa Sudamericana" jeb Dienvidamerikas otrā prestižākā klubu turnīra pirmo finālspēli, kurā tai bija jātiekas ar Medeljinas "Atletico Nacional" komandu. Šī bija pirmā reize, kad Šapeko pilsētas klubs sasniedza kādu no kontinenta turnīra fināliem.

"Chapecoense" lidmašīnas avārija kļuvusi par vienu no traģiskākajām aviokatastrofām futbola vēsturē. Pirms 29 gadiem aviokatastrofā Peru gāja bojā 23 Limas "Alianza" komandas pārstāvji, bet 1949.gadā, ietriecoties baznīcā, gāja bojā 23 personas no Itālijas komandas "Torino" personāla. Savukārt 1993.gadā aviokatastrofā gāja bojā 22 Zambijas futbola izlases pārstāvji.

Avarējušajā lidmašīnā atradās 23 "Chapecoense" spēlētāji, no kuriem izdzīvojuši trīs -  divi aizsargi un vārtsargs, kuri saņem medicīnisko palīdzību slimnīcā.

Medeljinas lidosta informējusi, ka lidmašīnas piloti pirms katastrofas ziņojuši par problēmām ar lidaparāta elektrosistēmu.

Ar 52 punktiem 37 spēlēs "Chapecoense" ieņem devīto vietu Brazīlijas čempionāta kopvērtējuma tabulā.

Dienvidamerikas Futbola konfederācija (CONMEBOL) tikmēr oficiāli atcēlusi Dienvidamerikas kausa finālu, kurā "Chapecoense" bija jātiekas ar "Atletico Nacional".

"Visas konfederācijas aktivitātes tiek apturētas līdz tālākam paziņojumam," informēja CONMEBOL.

"Chapecoense" futbolisti un līdzjutēji piemin savus bojāgājušos biedrus:
Kasjauns.lv/Foto: Sputnik/Scanpix/LETA, AFP/Scanpix/LETA, AP/Scanpix/LETA