Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Uz jautājuma zīmes: Anžeja Pasečņika statuss Milvoki “Bucks” joprojām neskaidrs
foto: USA Today Sports / Scanpix
Anžejs Pasečņiks cīņā par atlēkušo bumbu spēlē pret Čikāgas "Bulls".
Basketbols

Uz jautājuma zīmes: Anžeja Pasečņika statuss Milvoki “Bucks” joprojām neskaidrs

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Četras pārbaudes spēles pirms jaunās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonas Milvoki “Bucks” sastāvā aizvadījis Anžejs Pasečņiks. Lai arī sniegumā bija manāms progress, kluba galvenais treneris Doks Riverss var lemt vismaz sezonas ievadā iespēju dot gados jaunākam garajam spēlētājam. 

Uz jautājuma zīmes: Anžeja Pasečņika statuss Milvo...

Naktī uz 18. oktobri gatavošanos jaunajai Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonai noslēdza Anžeja Pasečņika pārstāvētā Milvoki “Bucks”. Tā noslēdzošajā pārbaudes cīņā ar 84:109 piekāpās Dalasas “Mavericks”. Doks Riverss šajā spēlē iztika bez pirmā piecinieka spēlētājiem kā Jaņņa Adetokunbo, Krisa Midltona, Brūka Lopesa, Damiana Lilarda un Bobija Portisa.

Tas deva iespēju sevi apliecināt rezervistiem, ieskaitot Pasečņiku, kurš ieguva ilgāko spēles laiku pārbaudes maču ciklā. Anžejs laukumā pabija 27:54 minūtes, kuru laikā iekrāja labāko statistiku pirmssezonā – 11 punktus, astoņas atlēkušās bumbas, trīs rezultatīvās piespēles, divas pārķertās bumbas un divas personiskās piezīmes. Laba saikne Anžejam izveidojās ar aizsargu Petu Konotonu, kurš veselas trīs reizes Pasečņiku apgādāja ar precīzām piespēlēm groza apakšā. 

Anžejs Pasečņiks starpsezonā ar Milvoki “Bucks” noslēdza divvirziena līgumu, kas nozīmē, ka viņš atradīsies starp G-līgu un NBA. Iespējams, cerīgu situāciju viņa noturēšanās “Bucks” sastāvā var vērtēt attiecībā uz to, ka viņš ir viens no diviem kluba izteiktajiem centriem – vēl tāds ir Brūks Lopess. Tajā pašā laikā NBA spēles stils pēdējos gados attīstījies tā, ka komandas bieži vien laukumā iztiek bez izteikta garā basketbolista piektajā pozīcijā. Pirms tam Pasečņiks, kuru 2017. gada draftā ar 25. numuru izvēlējās Orlando “Magic” un kas viņu uzreiz aizmainīja uz Filadelfijas “76ers”, no 2019. līdz 2021. gadam divas sezonas nospēlēja Vašingtonas “Wizards” rindās. Pirmajā viņam 27 uznācieni laukumā, rezultatīvāko maču aizvadot pret Detroitas “Pistons” 2019. gada 26. decembrī (17 punkti, sešas atlēkušās bumbas). 

Līdz 28 minūtēm noslēdzošajā pārbaudes mačā pret “Mavericks”, pirms tam trijās spēlēs latvieša spēles laiks variēja no sešām līdz 11 minūtēm. Ar katru spēli gan Pasečņiks kļuva drošāks, labāk iespēlējās un sasniedza produktīvāku statistiku. No diviem punktiem pret Detroitas “Pistons” latvietis tika līdz 11 pēdējā spēlē, maču pirms tam iemetot četrus punktus un izcīnot piecas bumbas zem groziem pret Čikāgas “Bulls”. Konkrētajā mačā viņš izcēlās arī ar skaistu triecienu grozā no augšas, par ko eiforijā uz rezervistu soliņa krita arī kluba līderi. 

Treniņnometnē par vietu sastāvā sāka cīnīties 20 basketbolisti. Par Pasečņika galvenajiem konkurentiem var minēt divus – Līemu Robinsu un Taileru Smitu. 25 gadus vecais un 2,13 centimetru garais Robinss nav draftēts, taču Doks Riverss tieši viņam deva iespēju doties starta sastāvā mačā pret Dalasas “Mavericks”. Ja spēlē pret “Mavericks” Robinss laukumā bija īsāku laiku nekā Pasečņiks (20 minūtēs deviņi punkti un trīs bumbas zem groziem), tad pirmajās divās pārbaudes spēlēs viņam iespēju deva vairāk – pret “Pistons” deviņās minūtēs palika bez punktiem, bet pret Losandželosas “Lakers” 13 minūtēs guva piecus punktus, izcīnīja piecas atlēkušās bumbas un atdeva divas piespēles. Tieši mačs pret “Lakers” kļuva par Robinsa produktīvāko starpsezonā. Var teikt, ka pēc mača pret “Mavericks” Pasečņika akcijas ir augstākas, taču viņš ir gados vecāks (28 gadi) un ar mazāku progresa iespēju nekā trīs gadus jaunākais Robinss. 

Savukārt 19 gadus vecais Tailers Smits ir 206 cm garš, taču 102 kilogramu smags. “Bucks” viņu 2024. gada draftā izvēlējās otrajā kārtā ar 33. numuru. Pagājušajā sezonā viņš demonstrēja savas prasmes G-līgas komandā “Ignite”, 41 spēlē tiekot pie vidēji 13,7 punktiem, 5,1 atlēkušās bumbas un 1,3 rezultatīvajām piespēlēm. Arī pārbaudes spēlēs Smitam tika dota lielāka loma nekā Pasečņikam – 12 minūtes pret Detroitas “Pistons” (pieci punkti), 18 minūtes pret Losandželosas “Lakers” (četri punkti, deviņas atlēkušās bumbas, divas pārķertas piespēles), deviņas minūtes pret Čikāgas “Bulls” (divi punkti, četras atlēkušās bumbas) un 17 minūtes pret Dalasas “Mavericks” (septiņi punkti, desmit atlēkušās bumbas). Raugoties Smita spējās cīnīties par atlēkušajām bumbām, Milvoki var viņu izmantot laukumā arī kā nominālu piekto numuru. 

Basketbola sekotāji pēdējā spēlē pamanīja atsevišķas pozitīvās iezīmes Pasečņika darbībā, novērtējot viņa spējas zem groza un punktu gūšanā, taču viens no viņa klupšanas akmeņiem ir darbība aizsardzībā. Nepamanīts netika Omaksa Prospera trieciens grozā no augšas pāri Pasečņikam. Tiek uzskatīts, ka, ja Pasečņiku izvēlēs par Brūka Lopesa potenciālo aizstājēju, tad to nevarēs uzskatīt par ļoti sliktu lēmumu, taču pagaidām “Bucks” fani labāk šajā lomā saskatītu trīs gadus jaunāko Līemu Robinsu, kura spēles stilā var vilkt nelielas paralēles ar jau minēto Lopesu.

Sezonas garumā Anžejam Pasečņikam gan būtu jāiegūst iespēja sevi pierādīt arī NBA laukumos. Ja tās sākumā viņš netiks izvēlēts sastāvā, tad Pasečņikam var būt iespēja savas prasmes atrādīt G-līgas klubā Viskonsīnas “Heard”. Ja jau sezonas ievadā viņam dos iespēju spēlēt NBA klubā, tad sev atvēlētajā laikā laukumā, kas gan nesolās būt ļoti liels (līdz desmit minūtēm), būs jāpierāda lietderība gan uzbrukumā, gan aizsardzībā, pie reizes ienesot papildus enerģiju komandas spēlē.

Milvoki “Bucks” līdz ar Jaņņa Adetokunbo esamību komandā katru sezonu tiek uzskatīta par vienu no favorītēm uz titulu. Tā tas ir arī šoreiz, taču “Bucks” vairs nav galvenā konkurente Austrumu konferencē Bostonas “Celtics”. Ņujorkas “Knicks” un Filadelfijas “76ers” izredzes tiek vērtētas augstvērtīgāk. Jauno sezonu “Bucks” sāks 24. oktobrī, kad viesosies pie “76ers”. Vēl oktobrī klubam paredzēti mači pret Čikāgas “Bulls” (26. oktobrī), Bruklinas “Nets” (28. oktobrī) un čempioni Bostonas “Celtics” (29. oktobrī).