Spēle pret grupas favorīti: Latvijas futbola izlasei ciets rieksts Ziemeļmaķedonijas izskatā
foto: EPA/Scanpix
Ziemeļmaķedonijas futbolisti svin vārtu guvumu pret Armēniju UEFA Nāciju līgas spēlē.
Futbols

Spēle pret grupas favorīti: Latvijas futbola izlasei ciets rieksts Ziemeļmaķedonijas izskatā

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

10. oktobrī, 19:00 “Skonto” stadionā Latvijas futbola izlase turpinās UEFA Nāciju līgas C4 grupas izspēli ar maču pret tās līderi Ziemeļmaķedoniju. Pretiniekus uzskata par galveno favorīti, ko saprot arī paši Balkānu zemes pārstāvji. 

Spēle pret grupas favorīti: Latvijas futbola izlas...

Dalība finālturnīrā

Ziemeļmaķedonijas futbola izlase, tāpat kā Latvija, var lepoties ar vienu dalību Eiropas čempionātā. Ja Latvija vecā kontinenta nozīmīgākajā turnīrā piedalījās pirms 20 gadiem (2004. gadā), tad šīs dienas pretinieki pirms trim gadiem, kad Covid-19 pandēmijas dēļ gadu vēlāk notika 2020. gada Eiropas čempionāts. 

Kvalifikācijā Ziemeļmaķedonija spēlēja vienā grupā ar Latviju, abās spēlēs uzvarot (3:1 un 2:0). G grupā tas ar 14 punktiem Balkānu valsts izlasei deva trešo vietu aiz Austrijas (19 punkti) un Polijas (25 punkti). Caur Nāciju līgu Ziemeļmaķedonija ieguva iespēju spēlēt pārspēlēs par pēdējām ceļazīmēm uz Eiropas čempionātu, D zarā uzvarot Baltkrieviju (1:0) un Gruziju (1:0). Eiropas čempionātā Ziemeļmaķedonija debitēja ar trīs zaudējumiem. Ar 1:3 tā atzina Austrijas pārākumu, ar 1:2 Ukrainas un ar 0:3 Nīderlandes. Ar precīziem sitieniem valstsvienības labā izcēlās leģendārais tās futbolists Gorans Pandevs un Ezgjans Alioski. 

Tieši Pandevs uzskatāms par lielāko Ziemeļmaķedonijas futbola zvaigzni. Viņš gan futbolista karjeru ir jau noslēdzis. Savas karjeras laikā viņš pārstāvēja tādas komandas kā Milānas “Inter”, Romas “Lazio”, Neapoles “Napoli”, Stambulas “Galatasaray”, “Genoa”, bet karjeru noslēdza citā Itālijas klubā “Parma”. Viņš ir savas izlases rekordists gan aizvadīto spēļu skaitā (122), gan gūtajos vārtos (38). Karjeru izlasē viņš noslēdza tieši pēc 2021. gadā notikušā Eiropas čempionāta.

Ziemeļmaķedonijas futbola slavenākais mirklis gan laikam jāmeklē 2022. gada pavasarī, kad Pasaules kausa kvalifikācijas “play-off” kārtā izdevās pārspēt izbraukumā ar 1:0 tā brīža Eiropas čempioni Itāliju, liedzot futbola lielvalstij kvalificēties finālturnīram. Spēle notika Palermo un zīmīgi, ka vienīgais precīzais sitiens padevās bijušajam “Palermo” kluba uzbrucējam Aleksandaram Trajkovskim. Arī pašiem ziemeļmaķedoniešiem gan neizdevās tikt līdz Katarai, jo izšķirošajā mačā ar 2:0 kāju priekšā aizlika Krištianu Ronaldu un Portugāle (abi vārtu guvumi gan Bruno Fernandešam).

A sērijas čempions

Kopš 2021. gada par Ziemeļmaķedonijas izlases galveno treneri strādā vietējais speciālists Blagoja Milevskis, kurš iepriekš bijis galvenais treneris arī Ziemeļmaķedonijas Skopjes “Vardar”, Izraēlas “Ashdod” un Ziemeļmaķedonijas U-21 izlasi. Uz šo nometni izsaukto 25 futbolistu sastāvā ir redzamas izmaiņas pret septembri. Debijas izsaukumus piedzīvojuši Andrejs Stojčevskis un Mario Iljevskis, kuri aizvietos bez kluba esošos Agonu Elezi un Darko Zdravkovski. Stojčevskis sezonu sācis Slovākijas klubā “Zilina”, bet Iljevskis pārstāv Bulgārijas “CSKA 1947”. 

Par Ziemeļmaķedonijas futbola lielāko šī brīža zvaigzni var saukt Vācijas Bundeslīgas klubā spēlējošo Elifu Elmasu. 25 gadus vecais pussargs līdz šai sezonai piecus gadus pārstāvēja A sērijas klubu “Napoli”, kļūstot ar to par Itālijas čempionu. 189 spēlēs “Napoli” sastāvā viņš izcēlās ar 19 vārtiem, kamēr šajā sezonā pagaidām ir tukšā. Nacionālajā izlasē viņam 12 precīzi sitieni 62 spēlēs. 

Diviem futbolistiem ir Spānijas “La Liga” klubu pieraksti. “Valencia” sastāvā spēlē vārtsargs Stole Dimitrijevskis, bet “Girona” rindās atrodas uzbrucējs Bojans Miovskis. Dimitrijevskis uz Valensiju pārcēlās pirms šīs sezonas, pirms tam piecus gadus spēlējot citā “La Liga” klubā Valjekasas “Rayo Vallecano”. Šogad viņš laukumā vēl nav devies, bet ir uzskatāms par Ziemeļmaķedonijas pirmo numuru (karjerā 70 spēles). Miovskis uz Žironu arī pārcēlās šī gada vasarā, pirms tam trīs sezonas pārstāvot Skotijas “Aberdeen”. Pagājušajā sezonā viņš izcēlās ar 26 vārtiem 53 spēļu laikā, bet savas valsts labā viņam trīs vārti 24 mačos. 

Cita Ziemeļmaķedonijas futbola zvaigzne, 32 gadus vecais aizsargs Ezgjans Alioski, padevies naudas vilinājumam Saūda Arābijā. Viņš šobrīd pārstāv “Al Ahli” komandu. Tajā viņš gan spēlējis gaužām maz – vienu sezonu tika izīrēts uz Stambulas “Fenerbahce”, bet pagājušajā sezonā tika pie iespējas vien četros mačos. Izlases sastāvā viņš laukumā devies 72 spēlēs, kurās bijis itin rezultatīvs (12 vārti). 

Vēl Ziemeļmaķedonijas izlases futbolisti, kuri trenējas oktobra spēlēm, pārstāv Bosnijas un Hercegovinas, Turcijas, Ziemeļmaķedonijas, Ungārijas, Krievijas, Dānijas, Rumānijas, Polijas, Skotijas, Horvātijas un Čehijas komandas. Zināms, ka veselības problēmu dēļ ar pilnu atdevi mačos pret Latviju un Armēniju nepalīdzēs Splitas “Hajduk” spēlētājs Aleksandars Trajkovskis (iepriekš arī A sērijas un “La Liga” pieredze). Tāpat neskaidrības ir ap Polijas kluba Bjalistokas “Jagiellonia” malējā pussarga Darko Čurlinova (iepriekš pārstāvijas arī Vācijas Bundeslīgas klubus) došanos laukumā, kuram ir kājas muskuļa trauma. 

Jāmin, ka Ziemeļmaķedonijas futbola izlases rezultāti pēdējos gados nav bijuši no labākajiem. 2024. gadā tā izcīnījusi tikai vienu uzvaru – UEFA Nāciju līgas otrajā spēlē pret Armēniju (2:0). Divās spēlēs (pret Fēru salām un Moldovu) spēlēts neizšķirti, kamēr trijos citos pārbaudes mačos piedzīvoti zaudējumi (pret Melnkalni, Čehiju un Horvātiju). 

Mērķis uzvarēt grupā

Pirms spēles pret Latviju Ziemeļmaķedonijas izlases galvenais treneris Blagoja Milevskis vairāk skaidroja notiekošo ap komandu un tās ambīcijas attiecībā uz mērķiem grupā. 

“Mums ir problēmas aizsardzībā dzelteno kartīšu dēļ. Ceru, ka futbolisti būs veseli, kas ļaus mums viņus iesaistīt komandas darbā. Šobrīd pati svarīgākā lieta ir spēlētāju veselība. Nevaram runāt par konkurētspējīgu gatavību. Komandu būvējam jau trīs gadus, un neatrodamies pozīcijā, lai katru reizi ko mainītu. Tie, kuri šobrīd ir izsaukti uz izlasi, ir labākie futbolisti valstī. Viņi vienmēr vēlas pārstāvēt izlasi un tas ir pats svarīgākais. Mūs Nāciju līgā vēl sagaida četras spēles un katra no tām ir vienlīdz svarīga. Tagad mums priekšā spēles pret Latviju un Armēniju un, ja pēc šīm abām spēlēm joprojām grupā būsim pirmie, tad būsim apmierināti ar šo maču rezultātiem.”

Seši punkti jeb uzvara gan pār Latviju, gan Armēniju varētu tuvināt Ziemeļmaķedoniju pirmajai vietai C4 grupā un iekļūšanai B līgā. To labi saprot viens no izlases futbolistiem Dāvids Babunskis, kurš sniedzis interviju Ziemeļmaķedonijas Futbola federācijai. “Esam uzskatīti kā šīs grupas favorīti, taču nedrīkstam krist eiforijā. Mums ir jāizmanto sava iespēja. Tas nebūs viegli, it sevišķi tāpēc, ka spēles notiks izbraukumā. Nav pārāk daudz laika, lai sagatavotos spēlēm, tāpēc daudz laika veltām analīzei, kas ļautu vairāk saprast pretinieku vājās vietas. Izmantosim visas savas iespējas, lai šajās spēlēs izcīnītu sešus punktus.”

Ziemeļmaķedonija par grupas favorīti tiek saukta visai pamatoti. FIFA rangā tā atrodas visaugstāk no C4 grupas komandām (72. vietā). Armēnija ieņem 96. vietu, Latvija vien 137. vietu, bet Fēru salas, kuras Ziemeļmaķedonija nespēja pārspēt, atrodas trīs vietas aiz latviešiem (140. vietā). UEFA Nāciju līgas grupu turnīra spēles tiks izspēlētas līdz novembrim. Ja Ziemeļmaķedonija nākamo maču aizvadīs pret Armēniju, tad Paulo Nikolato trenētā Latvija dosies uz Fēru salām.