Vēl viena traģēdija Gruzijas slavenākajā kamaniņu sporta ģimenē
foto: FIL-Luge
Vladimira Kumaritašvili nāve ir lielas sēras kamaniņu sporta sabiedrībai.
Citi sporta veidi

Vēl viena traģēdija Gruzijas slavenākajā kamaniņu sporta ģimenē

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

Gruzija noteikti nav pieskaitāma kamaniņu sporta lielvalstīm, tomēr arī šajā valstī ir savas leģendas, kas turklāt ir no vienas ģimenes. Pasauli šausmās satrieca 2010. gada Vankūveras olimpisko spēļu traģēdija, kurā treniņbraucienā jaunajā un ne līdz galam drošajā trasē gāja bojā Nodars Kumaritašvili, bet tagad pēkšņi mūžībā devies viņa onkulis, Gruzijas izlases treneris un federācijas prezidents Vladimirs Kumaritašvili.

Vēl viena traģēdija Gruzijas slavenākajā kamaniņu ...

Kā vēsta Starptautiskā Kamaniņu sporta federācija (FIL), Vladimirs Kumaritašvili mūžībā devies 8. oktobrī pēc īsas, bet smagas slimības.

Būdams Gruzijas kamaniņu sporta aizsācēja Fēliksa Kumaritašvili dēls, Vladimirs ar lielu centību un aizrautību turpināja savas ģimenes mantojumu. Viņa trenera un funkcionāra darbs ne tikai veidoja Gruzijas kamaniņu sporta veidu, bet arī atstāja starptautisku ietekmi. FIL ģimenē un tālu aiz tās robežām ļoti pietrūks viņa uzticības un nenogurstošās uzticības šim sporta veidam, teikts FIL paziņojumā.

Vladimirs Kumaritašvili bija arī Saba Kumaritašvili, daudzsološā Gruzijas kamaniņu sporta izlases dalībnieka, tēvs. Būdams treneris un tēvs, viņš centīgi un ar pieredzi vadīja savu dēlu un visu komandu. Viņa sirsnība, optimisms un izcilās prasmes padarīja viņu par augstu vērtētu kamaniņu sporta pasaules pārstāvi.

FIL prezidents Einārs Fogelis neslēpj pārsteigumu par notikušo: “Mēs visi esam dziļi satriekti. Lai šis brīnišķīgais, jaunais un tik pozitīvais cilvēks atdusas mierā. Mēs vienmēr godināsim viņa piemiņu.”

Sēru vēsts Kumaritašvili ģimenē pienāca arī 2020. gadā, kad, atrodoties Siguldā, 62 gadu vecumā mūžībā devās iepriekšējais Gruzijas kamaniņu sporta federācijas prezidents un treneris Fēlikss Kumaritašvili.  Viņš Latvijā bija ieradies ar trim sportistiem, kuri aizvadīja treniņnometni.

Saba Kumaritašvili ir Gruzijas jaunākā cerība kamaniņu sportā, šobrīd 24 gadus vecais sportists Pekinas olimpiskajās spēlēs izcīnīja 31. vietu.

Kumaritašvili ģimene jau vairākās paaudzēs ir saistīta ar kamaniņu sportu. Sabas vecvectēvs Aleko Kumaritašvili iepazīstināja Gruziju ar šo sporta veidu, pēc tam, kad to bija iepazinis treniņos Austrumvācijā. Aleko 1970. gadā palīdzēja uzbūvēt primitīvu kamaniņu trasi Bakuriani, bet 1973. gadā tika uzbūvēta pilnīgāka trase, ko finansēja padomju varas iestādes. Arī Aleko nāve bija traģiska, jo 1982. gadā Krasnojarskā Krievijā viņu notrieca kravas auto. Fēlikss Kumaritašvili (Sabas vectēvs) bija Gruzijas Kamaniņu sporta federācijas vadītājs, bet viņa brālēns Dāvids (Nodara tēvs) uzvarēja PSRS jaunatnes čempionātā, kad Gruzija bija Padomju Savienības sastāvā, un viņš bija trīskārtējs spartakiādes čempions: vienreiz bobslejā un divreiz kamaniņu sportā. Dāvida brālis bija tikko mūžībā aizsauktais Vladimirs. Arī Fēliksa brālēns Amirans Kumaritašvili un viņa dēls Kakha savulaik nodarbojušies ar kamaniņu sportu.