“Ikaunieks spēlēja kā Benzemā!” un “Ja vien Osimens būtu pieejams!” Turcijas prese kritizē “Galatasaray” sniegumu Rīgā
foto: Sanita Ieva Sparāne/FC RFS
RFS ar saviem faniem atzīmē vēsturisko punktu UEFA Eiropas līgā.
Futbols

“Ikaunieks spēlēja kā Benzemā!” un “Ja vien Osimens būtu pieejams!” Turcijas prese kritizē “Galatasaray” sniegumu Rīgā

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

3. oktobra vakarā par lielu pārsteigumu Daugavas stadionā parūpējās RFS, UEFA Eiropas līgas pamatturnīra spēlē atspēlējoties no 0:2 pret Stambulas “Galatasaray” (2:2). Turcijā plaši kritizēts savas valsts komandas sniegums, tajā pašā laikā gan traģēdija netiekot meklēta. 

“Ikaunieks spēlēja kā Benzemā!” un “Ja vien Osimen...

RFS Eiropas līgā tikusi pie komandas vēsturē pirmā punkta. Pateicoties Jāņa Ikaunieka un Lašas Odišarijas gūtajiem vārtiem, Latvijas čempione atspēlējās pret Turcijas čempioni Stambulas “Galatasaray” (2:2). Pēc spēles konfliktā ar Turcijas faniem iekūlās vismaz divi atnākušie Latvijas līdzjutēji, kuriem bija nepieciešama medicīniskā palīdzība. Turcijā par spēles rezultātu lauzti viedokļu šķēpi no dažādiem ar futbolu saistītiem ļaudīm. 

Fani pulcējas "Daugavas" stadionā, kur Latvijas čempioni RFS eksaminēs varenā Stambulas "Galatasaray"

Latvijas čempione RFS tiekas ar Turcijas klubu Stambulas "Galatasaray" UEFA Eiropas līgas otrajā spēlē.

Ikaunieks spēlēja kā Benzemā

Portālā “Fanatik” skarbi Stambulas “Galatasaray” sniegumu Rīgā kritizējis bijušais Turcijas izlases spēlētājs Nihats Kahvedži. Viņš no 2000. līdz 2011. gadam nacionālajā valstsvienībā aizvadīja 69 spēles (ieskaitot sensacionālo neveiksmi pret Latviju 2004. gada Eiropas čempionāta “play-off” dueli, kur nospēlēja 77 minūtes Rīgā un visas 90 minūtes Stambulā), kurās guva 19 vārtus. Kopā ar izlasi 2002. gadā Kahvedži kļuva arī par trešās vietas ieguvēju Pasaules kausa finālturnīrā. 

“Turnīrā ir 36 komandas. Katri gūtie un ielaistie vārti ir ļoti svarīgi, taču šis viens iegūtais punkts nešķiet kā nopelnīts. Pretinieku komandas spēlētāju vērtība ir Mauro Ikardi vienas sezonas algas lielumā. 38. minūtē “Galatasaray” bija vadībā ar 2:0, un ielaida vārtus divas minūtes vēlāk. Kā viņi nespēja nosargāt 2:0 vadību puslaikā? Jānis Ikaunieks, kura vārdu varu knapi izrunāt, spēlēja kā Karīms Benzemā. Nekad neesmu redzējis “Galatasaray” tik statisku. Kad viņi vēlējās doties uzbrukumā, izņemot Junusu Akgunu un Drīsu Mertensu, spēlētāji nebija pārāk aktīvi. Nav nekādu argumentu, lai attaisnotu šo rezultātu. 90. minūtē piespēle tiek aizmesta aiz aizsargiem, bet Ikardi atrodas kaut kur Igaunijā jeb aizmugurē,” Stambulas neizšķirtu Rīgā kritizēja Kahvedži. 

Kluba sniegumu kritizēja arī bijušais “Galatasaray” futbolists Servets Četins. Viņš Stambulas klubā spēlēja no 2007. līdz 2012. gadam, 117 spēlēs izceļoties ar desmit vārtiem. Pēc tam, kad aizsargs noslēdza futbolista karjeru, viņš pievērsās trenera darbam, 2023. gadā pirmo reizi debitējot kā galvenais treneris “Sivasspor” vienībā. 

“Mauro Ikardi šajā spēlē pat neiesvīda. Ja vien Viktors Osimens būtu pieejams,” ar zināma veida nožēlu izteicās Četins. Kluba vērtīgākais futbolists Osimens nespēlēja kājas savainojuma dēļ. ““Galatasaray” spēlēja ļoti lēnu futbolu. Varēja novērot, ka spēlētājiem trūkst koncentrēšanās, kas ik pa laikam notiek spēlēs pret šādiem pretiniekiem. “Galatasaray” centās RFS pārspēt ar uzbrukumiem no laukuma vidusdaļas, taču viņiem bija jāspēlē ātrāk, kā arī vairāk jāizmanto malas. Šis rezultāts ir apkaunojošs, kas var ietekmēt komandas morāli un motivāciju. Ja Osimens būtu pieejams, spēles iznākums būtu cits. Mauro Ikardi neizdarīja neko. Pēc 2:0 “Galatasaray” domāja, ka spēle jau ir beigusies, taču šāda līmeņa komandām nav jādod dzīvības iespējas, jo, ja tu to pieļauj, viņi to izmanto.” 

Turcijas “Fanatik” portālā uzsver arī RFS minimālo futbolistu kopējo vērtību, kas ir 9,4 miljonu eiro. Vien Viktoram Osimenam ir desmit reižu lielāka vērtība (100 miljoni). Tāpat tiek akcentēts fakts, ka RFS spēlēja bez vismaz diviem vadošajiem spēlētājiem – Emersona un Ismaela Diomandē (patiesībā arī Petra Mareša un Darko Lemajiča) un ka tās iegūtais rezultāts tiek uztverts kā viens no lielākajiem panākumiem kluba vēsturē. 

Turku līdzjutēji Rīgas ielās, gatavojoties RFS un "Galatasaray" UEFA Eiropas līgas spēlei "Daugavas" stadionā (foto: Juris Rozenbergs)

Turku līdzjutēji gatavojas "Galatasaray" spēlei pret Latvijas čempioni RFS UEFA Eiropas līgā; 03.10.2024.

RFS "Daugavas" stadionā Rīgā UEFA Eiropas līgas spēlē tiekas ar Turcijas 24 reižu čempionvienību Stambulas "Galatasaray".

Nulle koncentrēšanās

“Galatasaray” pirms spēles pret RFS nespēja uzvarēt arī Turcijas līgā, septītās kārtas mačā pret “Kasimpasa” nenoturot 3:0 (3:3). Analizējot neizšķirtu pret RFS, portāla “NTVSpor” futbola apskatnieks Ridvans Dilmens pauda, ka nozīmīgākā bijusi spēlētāju koncentrēšanās problēma. “Komandas lielākās šī brīža galvassāpes un galvenais iemesls, kāpēc spēlē pret RFS tā atkārtoja to pašu, ko Turcijas līgā, ir nulles koncentrēšanās mačam. Ja tev pretinieks nav Madrides “Real”, bet šāda līmeņa komanda, ir nepieciešams spēlētājiem ieiet spēlē ar pirmajām minūtēm un pēc iegūtā 2:0 turpināt palielināt pārsvaru līdz trijiem, četriem vārtiem. Ja “Galatasaray” pret spēli būtu attiekusies ar pilnu nopietnību, tad neizlaistu 2:0 vadību.” 

Ridvans Dilmens ir kādreizējais futbolists, kurš karjeru noslēdza 1994. gadā pēc spēlēšanas “Fenerbahce” sastāvā. Turcijas izlasē viņš aizvadīja 29 spēles, bet kopš trenera karjeras beigām viņš nodevies spēļu komentēšanai un analizēšanai Turcijas medijos. Dilmens uzskata, ka neko daudz no laukuma kvalitātes Rīgā neesot bijis jāgaida, un augsti vērtēja “Galatasaray” potenciālu UEFA Eiropas līgā. “Domāju, ka viņi sasniegs labāko astotnieku.” 

Kritizē aizsardzību 

Citā Turcijas medijā “Sporx” kritiku “Galatasaray” galvenajam trenerim Okanam Burukam veltīja Levens Tūzemens. “Slimība iegūt nozīmīgu vadību un to izšķērdēt turpinās “Galatasaray”. Okans Buruks diemžēl pieļauj kļūdas spēles lasīšanā un spēlētāju maiņās. Vai nu viņa asistenti viņam nepalīdz, vai arī viņš tajos neieklausās.” Tāpat apskatnieks kritizēja “Galatasaray” aizsarga Kāna Aihana laišanu pamatsastāvā. Tieši viņš pieļāva kļūdas RFS gūtajos vārtos, uzskata Tūzemens. “Jau no paša sākuma Kāns nespēlēja pārliecinoši labajā malā. Otrajā puslaikā RFS divas reizes bīstami uzbruka tieši no tās malas, taču tie tika neitralizēti. Viņi iesita ar trešo piegājienu. Tikai pie rezultāta 2:2 Kāns tika nomainīts, bet šādai maiņai bija jābūt jau labu laiku iepriekš.” 

Ne tik kritisks pret “Galatasaray” sniegumu bija cits portāla uzrunātais eksperts, Osmans Senhers. Viņaprāt, vārti ielaisti aizsardzības kļūdu dēļ, atsevišķi spēlētāji vienkārši neatrodas labākajā fiziskajā formā, bet gan neizšķirtu Turcijas līgā, gan pret RFS var saukt par vājuma brīdi, kādam sezonas laikā iziet cauri visas komandas. “Dodoties pēc trešajiem vārtiem, aizsardzības kļūdas dēļ tiek ielaists gols savos vārtos. Tad tika ielaisti vēl vieni, kuri pierādīja atšķirības aizsardzības kvalitātē. Pēc atvairītā sitiena bumba lidoja zonā, kur atradās četri “Galatasaray” futbolisti, taču sitienu izdarīja pretinieks. Šādai disciplīnai nav attaisnojumu.” 

“Šobrīd vēl nekas nav zaudēts. Ja komanda nedaudz atjaunosies, tad tā būs tabulas augšgalā Turcijas čempionātā un spēs iekļūt izslēgšanas spēlēs Eiropas līgā. Tajā pašā laikā kaut kas ir jādara, jo spēlētāju motivācija uzvarēt spēles šobrīd atrodas zemākajā punktā. Zinu, ka visi uzbruks trenerim Okanam Burukam, bet viņš ar to ir kļuvis par Turcijas čempionu divas sezonas pēc kārtas. Visas komandas iziet cauri līdzīgiem šokiem sezonas laikā. Domāju, ka pēc izlašu pārtraukuma redzēsim “Galatasaray”, kas pretiniekus nežēlos,” pauda futbola vērotājs. 

Pēc nacionālo izlašu pauzes atsāksies arī UEFA Eiropas līga ar trešās kārtas spēlēm. “Galatasaray” 23. oktobrī savā laukumā uzņems Zviedrijas “Elfsborg”, bet RFS 24. oktobrī viesosies pie Vācijas Bundeslīgas granda Frankfurtes “Eintracht”. Pēc divām spēļu kārtām Stambulas klubs ar četriem punktiem atrodas astotajā vietā, bet RFS ar vienu – 29. pozīcijā.