Cīņa par medaļu turpinās? Latvijas Riteņbraukšanas federācija vaino van der Pūlu bīstamā manevrā, par ko nav saņēmis sodu
foto: ZUMAPRESS.com
Matjē van der Pūls (pa kreisi) un Toms Skujiņš (otrais no kreisās) finišā.
Citi sporta veidi

Cīņa par medaļu turpinās? Latvijas Riteņbraukšanas federācija vaino van der Pūlu bīstamā manevrā, par ko nav saņēmis sodu

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF) vērsusies Starptautiskajā Riteņbraukšanas savienībā (UCI) par nīderlandieša Matjē van der Pūla nesodīto bīstamo manevru pasaules čempionāta grupas braucienā.

Cīņa par medaļu turpinās? Latvijas Riteņbraukšanas...

LRF ģenerālsekretārs Toms Markss teica, ka federācija ar šo vēstuli nemēģina panākt van der Pūla diskvalifikāciju vai rezultātu pārskatīšanu, bet gan to, lai netiktu ievēroti dubultie standarti. LRF vērš uzmanību uz to, ka van der Pūls 58,4 kilometrus pirms finiša iebrauca skatītāju zonā, lai apdzītu konkurentus, un norāda, ka balstoties uz sacensību noteikumiem, viņš bija nekavējoties jādiskvalificē. Šāds manevrs ir atļauts tikai tad, ja priekšā ir kritiens.

LRF norāda, ka van der Pūlam pat netika piemērots naudas sods, kā tas būtu, ja viņš būtu uzbraucis vienkārši uz ietves, kur nav skatītāju zonas. Federācija arī atgādina, ka augstākā līmeņa sacensībās par šādiem pārkāpumiem ir piespriestas diskvalifikācijas.

Kā atklāj LRF, federācijas pārstāvis uzreiz pēc sacensībām mēģinājis pārrunāt situāciju ar vienu no UCI sacensību komisāriem, kurš teicis, ka konkrētajā manevrā nav saskatījis ko bīstamu. LRF pārstāvis uzstājis, ka noteikumiem vajadzētu attiekties uz visiem vienlīdzīgi, turpretī UCI komisārs atbildējis, ka tas nebūtu labi priekš sporta un aizraidījis latvieti projām. "Pieprasām, lai UCI savus noteikumus piemēro vienlīdzīgi, lai nodrošinātu sacensību drošību un godīgumu, neatstājot bez atbildes šādus incidentus, tikai tāpēc, ka tas varētu ietekmēt reputāciju. Kā daļa no riteņbraukšanas pasaules sagaidām, ka UCI publiski paskaidros komisāru lēmumu, lai izvairītos no līdzīgām situācijām," paziņojumā raksta LRF.

Svētdien Cīrihē notikušajā pasaules meistarsacīkšu grupas braucienā van der Pūls finiša spurtā izrāva bronzas medaļu, apsteidzot latvieti Tomu Skujiņu. Par čempionu kļuva slovēnis Tadejs Pogačars, bet sudrabu izcīnīja austrālietis Bens O'Konors.