VEF pretinieki FIBA Čempionu līgā: divi bijušie turnīra čempioni un Izraēlas bronzas ieguvēja
foto: Mārtiņš Goldbergs/VEF Rīga
"VEF Rīga" minūtes pārtraukums spēlē pret "Rīgas Zeļļiem".
Basketbols

VEF pretinieki FIBA Čempionu līgā: divi bijušie turnīra čempioni un Izraēlas bronzas ieguvēja

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Otrdien, 1. oktobrī, Latvijas Basketbola līgas čempione “VEF Rīga” sāks dalību vienā no Eiropas prestižākajiem klubu turnīriem – FIBA Čempionu līgā. Pēdējās divās sezonās nav izdevies pārvarēt grupu turnīru, un vienkāršs uzdevums tas nebūs arī šoreiz. 

VEF pretinieki FIBA Čempionu līgā: divi bijušie tu...

Atēnu AEK

Grieķijas klubs Atēnu AEK kļuva par FIBA Čempionu līgas uzvarētāju tā otrajā sezonā (2017./2018. gada), bet 2019./2020. gadā komanda aizspēlējās līdz izšķirošajam mačam, kurā piekāpās Spānijas vienībai “San Pablo Burgos”. Pēcāk to piemeklēja finansiālas grūtības, un reizi pret VEF tā grupā jau ir spēlējusi – 2021./2022. gadā uzvaras tika dalītas uz pusēm (92:76, 79:88), un tieši rīdzinieki toreiz pēdējo reizi izkļuva no grupas, zaudējot gan pārspēlēs Francijas “Dijon” par tikšanu “top16” kārtā. 

2022./2023. gada sezonā Atēnu klubā viens no vadošajiem basketbolistiem bija Jānis Strēlnieks, kura sezona noslēdzās priekšlaicīgi gūtās Ahilleja cīpslas traumas dēļ. Pagājušajā sezonā AEK pārliecinoši ar bilanci 5-1 pārvarēja Čempionu līgas grupu turnīru, bet apstājās “top16” kārtā, kurā neuzvarēja nevienā no sešām cīņām. Sezonu Grieķijas līgā klubs pabeidza jau ceturtdaļfinālā, sērijā līdz divām uzvarām ar 0-2 atzīstot Pireju “Olympiacos” pārākumu. 

Kā basketbola klubs AEK dibināts 1924. gadā. Astoņas reizes komanda kļuvusi par Grieķijas līgas čempioni (pēdējo reizi 2001./2002. gada sezonā), bet deviņas par otrās vietas ieguvēju (pēdējo reizi 2019./2020. gada sezonā). Tāpat klubam pieci Grieķijas kausi, viens FIBA Čempionu līgas, FIBA Saportas kauss, FIBA Starkontinentālais kauss, kā arī fināls ULEB Eirolīgā 1998. gadā. Mājas spēles vienība aizvada SUNEL basketbola arēnā, kurā ir 8,3 tūkstošu skatītāju ietilpība. 

Latvijas līdzjutējiem zināmākais AEK basketbolists ir lietuvietis Mindaugs Kuzminsks. Viņam Grieķijas klubā šī būs otrā sezona – pagājušajā lietuvietim vidēji 15,3 punkti Grieķijas čempionātā un 17,3 punkti Čempionu līgā. No leģionāriem izceļams Hanters Heils. 27 gadus vecais aizsargs pagājušajā sezonā bija cita grieķu kluba “Promitheas” līderis (16,8 punkti spēlē). No Vienotās līgas komandas “Parma” uz Grieķiju pārcēlies Sīdžejs Praiss (14,4 punkti spēlē), bet Andreja Gražuļa komandas biedrs “Trento” bija Prentiss Habss (11,2 punkti spēlē). Tikmēr no NBA uz Eiropu devies Reikvens Grejs. 2022./2023. gada sezonā viņam 16 punkti vienīgajā mačā Bruklinas “Nets” rindās, bet pagājušajā sezonā trīs mači Sanantonio “Spurs” sastāvā (7,7 punkti). Sagaidāms, ka tieši leģionāri būs galvenie draudi VEF aizsardzībai – klubu spēles paredzētas 29. oktobrī Rīgā un 13. novembrī Atēnās. 

Bonnas Telekom Baskets

Vācijas pilsētā Bonnā bāzētais klubs “Telekom Baskets” dibināts pirms 32 gadiem (1992. gadā). Komandas lielākais panākums gūts pirms divām sezonām, kad tā kļuva par 2022./2023. gada čempioni FIBA Čempionu līgā. Toreiz komandas sastāvā uzmirdzēja Tīdžejs Šortss – spēlētājs, kurš klubu karjeru Eiropā sāka BK “Ventspils”. Tagad viņš ir ticis līdz ULEB Eirolīgai, kur pārstāvēs “Paris” komandu. Jau minētajā sezonā “Telekom Baskets” pēdējo reizi spēlēja Vācijas Bundeslīgas finālā, zaudējot Ulmas “ratiopharm”. Kopumā par Vācijas līgas sudraba medaļnieci Bonnas komanda kļuvusi sešas reizes, kam pievienoti arī trīs fināli Vācijas kausa izcīņā.

Lai spēlētu šīs sezonas Čempionu līgā, Bonnas klubam nācās cīnīties kvalifikācijā. Finālā vienība ar 78:71 pieveica Itālijas A sērijas komandu “Sassari Dinamo”. Ar 17 punktiem par mača rezultatīvāko kļuva Angelo Alegri, bet 14 punktus pievienoja Flendruss Flemings juniors. Alegri šī ir pirmā sezona Eiropā – iepriekšējo viņš pavadīja G-līgas Grīnsboro “Swarm” (5,0 punkti spēlē). Minētais uzbrūkošais aizsargs Flemings pagājušajā sezonā spēlēja Francijas augstākās līgas vienībā “Le Portel” (11,4 punkti, 4,5 atlēkušās bumbas, 3,5 piespēles vidēji spēlē), uz kuru šosezon pārcēlies Latvijas izlases aizsargs Kristers Zoriks. Šo sezonu Flemings sācis rezultatīvi, un visdrīzāk tieši ar viņa ierobežošanu būs jāsāk VEF aizsardzībai. Pirmajās divās Vācijas Bundeslīgas spēlēs Flemings iemetis vidēji 21,5 punktus. G-līgā pagājušo sezonu pavadīja arī Dariuss Makgī (7,3 punkti Indiānas “Mad Ants” sastāvā), bet no vāciešiem produktīvāko pienesumu varētu sniegt 24 gadus vecais spēka uzbrucējs Sems Grīsels, kuram tā ir otrā sezona Bonnā. 

Tieši pret Bonnas “Telekom Baskets” VEF 1. oktobra vakarā sāks jauno Čempionu līgas sezonu. Atbildes mačs starp komandām Vācijā gaidāms 10. decembrī. Var pat teikt, ka abās spēlēs var izšķirties, kura no komandām pārvarēs E grupu. 

Ramatganas Maccabi

Ramatganā mītošais “Maccabi” basketbola klubs dibināts 1946. gadā. Komandas ilgajā vēsturē no 2010. līdz pat 2023. gadam tā nestartēja Izraēlas augstākajā basketbola līgā. Atgriešanās tika piedzīvota pagājušajā sezonā, uzreiz tiekot pie bronzas medaļām un vietas izcīnīšanas FIBA Čempionu līgā. Šajā turnīrā klubs debitēs. 

Viens no kluba vadošajiem basketbolistiem būs spēka uzbrucējs Aizeja Mailss. Pagājušajā sezonā viņš spēlēja gan Ramatganas “Maccabi” (13,4 punkti spēlē), gan Telavivas “Hapoel” (9,2 punkti spēlē). Tāpat viņš pārstāvējis tādas komandas kā Atēnu AEK, grieķu “Promitheas”, Holonas “Hapoel” un Francijas “Limoges”. Bīstams ir arī uzbrūkošais aizsargs Roberto Galinats, kurš pirms nonākšanas Izraēlā divas sezonas pavadīja Grieķijā – vispirms “Karditsas” (20,7 punkti), bet vēlāk bija Roberta Blumberga komandas biedrs Saloniku “Aris” (14,6 punkti spēlē). Vieglā uzbrucēja pozīcijā līdera lomu varētu uzņemties cits amerikānis, Drū Kraufords. Iepriekšējo sezonu viņš pavadīja Holonas “Hapoel” (12,2 punkti spēlē), bet sezonu iepriekš bija Andreja Gražuļa komandas biedrs Itālijas klubā “Trento” (10,6 punkti spēlē). Otro sezonu komandā spēlēs saspēles vadītājs Kendeils Makolums (14,6 punkti, 5,8 piespēles pagājušajā sezonā). 

Ņemot vērā Izraēlas un Palestīnas vēl notiekošo bruņoto konfliktu, “Maccabi” savas mājas spēles neaizvadīs Izraēlā. Par kluba mājvietu izvēlēta Čehijas pilsēta Opava, spēlēm notiekot “Viceučelova” arēnā. Pagājušajā sezonā cits Izraēlas klubs, Holonas “Hapoel”, Čempionu līgas mājas mačus spēlēja “Arēnā Rīga”. Pret konkrēto Izraēlas klubu VEF 15. oktobrī cīnīsies izbraukumā, bet 17. decembrī Rīgā.