Šilova gatavība un saspēles meklējumi: cik spēcīga Latvijas hokeja izlase būs olimpiskajā kvalifikācijā?
foto: Edijs Pālens/LETA
Lielā slodze un palikšana bez spēļu prakses vieš kaut nelielas bažas par Artūra Šilova gatavību. Maz ticams, ka viņš vārtos stāsies visās trīs olimpiskās kvalifikācijas spēlēs.
Hokejs
2024. gada 27. augustā, 15:40

Šilova gatavība un saspēles meklējumi: cik spēcīga Latvijas hokeja izlase būs olimpiskajā kvalifikācijā?

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

25. un 26. augustā “Arēnā Rīga” Latvijas hokeja izlase aizvadīja divas pārbaudes spēles pret Dāniju, uzvaras un zaudējumus dalot uz pusēm. Svētdien ar 3:2 uzvarēja Dānija, pirmdien latviešiem revanšējoties ar 5:3. Nevienā no spēlēm nepiedalījās potenciālais pirmais vārtsargs Artūrs Šilovs, kas gan neliegs viņam sargāt vārtus olimpisko spēļu kvalifikācijas pirmajā mačā pret Slovēniju.

Šilova gatavība un saspēles meklējumi: cik spēcīga...

Ja Šilovs nepiedalījās abās spēlēs, tad vairāki izlases hokejisti nospēlēja vienu maču. Tas notika gan pietaupīšanas nolūkos, gan pēc vienošanās ar hokejistu pārstāvētajiem klubiem. Vairāki spēlētāji drīkstēja laicīgāk ieradās izlases treniņnometnē, taču ar nosacījumu, ka drīkst piedalīties tikai vienā no divām pārbaudes cīņām. Svētdien bez Šilova laukumā nedevās Linards Feldbergs, Ralfs Freibergs, Ralfs Bergmanis, Bogdans Hodass, Miks Indrašis, Raivis Ansons, Sandis Vilmanis, Ģirts Silkalns un Fēlikss Gavars, bet pirmdien –  mūsu svaigākais Stenlija kausa ieguvējs Uvis Balinskis, Kristaps Zīle, Oskars Cibuļskis, Zemgus Girgensons, Mārtiņš Dzierkals, Oskars Batņa un Roberts Bukarts.

“Viņš ir gatavs sākt turnīru,” pēc otrās pārbaudes spēles par Artūru Šilovu žurnālistiem teica Harijs Vītoliņš. “Ja nekļūdos, tad pirmo treniņu viņš aizvadīja jau 12. jūnijā. Viņam ir liela pārslodze. Artūrs ir labā fiziskajā formā, bet pašlaik ir pārslodze, un medicīniskais personāls konstatēja, ka bīstamības robeža šo situāciju pārvērst kādā hroniskā savainojumā ir augsta. Nolēmām viņu nedaudz pasargāt,” turpināja izlases galvenais treneris.

Svētdien pirmo reizi kopš 2021. gada augusta Latvijas izlasē spēlēja Zemgus Girgensons. Viņš starpsezonā pārcēlās no Bufalo “Sabres” uz Tampabejas “Lightning”, ar to noslēdzot trīs gadu līgumu. Duelī pret dāņiem uzbrucējam trīs metieni pa vārtiem, viens zaudēts iemetiens un negatīvu lietderību (-1). Ja bieži Girgensons izlasē spēlējis kā centra uzbrucējs, tad šoreiz viņu iespēlēja labajā malā. Pārbaudes mačā pret Dāniju viņš atradās otrajā uzbrucēju virknējumā kopā ar Danu Ločmeli un Rihardu Bukartu.

Abās pārbaudes spēlēs Latvijas izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš variēja ar maiņām, taču viena abu spēļu ietvarā palika nemainīga. Tas bija pirmais virknējums, kurā uzbrukumā spēlēja Rodrigo Ābols, Kaspars Daugaviņš un Rūdolfs Balcers, kamēr aizsardzībā pirmajā mačā pāri veidoja Jānis Jaks ar Uvi Balinski, bet otrajā Jaks ar Kristiānu Rubīnu. Ja pirmajā spēlē virknējums meklēja savu sapratni laukumā gan nevienādos, gan vienādos sastāvos, tad krietni labāk ar to veicās otrajā mačā. Ar meistarstiķi vārtus guva Rodrigo Ābols, bet trešajā periodā tika izmantots vienīgais vairākums divu spēļu laikā. Ar vārtiem pēc Ralfa Freiberga un Kaspara Daugaviņa piespēlēm izcēlās Rūdolfs Balcers. Tiesa, neilgi pēc elegantajiem vārtiem Ābols iedzīvojās nepatīkamā un diezgan asiņainā sejas savainojumā, kura dēļ trešajā trešdaļā nespēlēja. Tomēr savainojums Ābolam neliegs uz pilnu jaudu spēlēt jau pirmajā kvalifikācijas mačā. Visdrīzāk tieši pirmās maiņas uzbrucēji veidos pirmo virknējumu vairākumā.

Ja Latvijas izlases sastāvs jāsalīdzina ar 2024. gada pasaules čempionātu, tad tajā redzamas daudzas un ļoti būtiskas izmaiņas. Aizsardzības līniju varētu stiprināt Balinskis un Rubīns, kurš šī gada planētas meistarsacīkstes izlaida traumas dēļ. Uzbrukumā bez Zemgus Girgensona palīdzības lieti noderēs Rūdolfa Balcera tehniskās prasmes. Viņam 2024. gada čempionāts secen gāja traumas dēļ.

Tajā pašā laikā nevar uzskatīt, ka Latvijas izlase atrodas spēcīgākajā sastāvā. Pēc Latvijas Hokeja federācijas paustā personisku iemeslu dēļ šajā vasarā izlasē nespēlēs vārtsargs Elvis Merzļikins, uzbrucējs Teodors Bļugers un aizsargs Kārlis Čukste. Izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš vienā no preses konferencēm nevēlējās daudz komentēt šo trīs hokejistu prombūtni, atbildot, ka tas jāprasa pašiem hokejistiem. Treneris piebilda, ka tas nav saistīts ar nevēlēšanos spēlēt izlasē. Elvja Merzļikina sakarā gan jāpiebilst, ka viņa pēdējās sezonas bijušas visnotaļ neveiksmīgas. Arī 2024. gada pasaules čempionātā izlases rindās viņš nerādīja to labāko sniegumu, vidēji spēlē ielaižot 3,75 ripas spēlē un atvairot vien 84% pretinieku metienu. Visdrīzāk viņam arī nebūtu atvēlēta pirmā vārtsarga loma, kas tāpat tiktu Artūram Šilovam. Aizsargs Kārlis Čukste šobrīd ir bez kluba, un varbūt tas kādā mērā ietekmējis viņa lēmumu. Viņš pagājušajā sezonā spēlēja “Brynas” sastāvā, palīdzot klubam tikt Zviedrijas augstākajā līgā. Pēc sezonas puses sadarbību nepagarināja. Vismazāk zināms par Teodora Bļugera atteikuma iemesliem.

Harijs Vītoliņš Latvijas izlases sastāvu 2026. gada ziemas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram oficiāli nosauks trešdien. Viņš jau atklājis, ka sastāvā būs iekļauti astoņi aizsargi, bet spēlēs piedalīsies septiņi. “Viennozīmīgi iesāksim ar septiņiem, taču pieteiksim astoņus. Riskēt arī nedrīkst. Pieredzē ir bijuši tik daudz gadījumi, kad vienā spēlē trīs aizsargi salūzt. Uz trīs spēlēm astoņi aizsargi ir optimālais. Astotais aizsargs mums ir jauns un perspektīvs aizsargs,” minēja Latvijas izlases treneris, kuram kopumā sastāva aprises ir skaidras un rezultātu viņš gaida no visām maiņām.

“Šeit ir trīs spēles četrās dienās. Šeit vismaz es no katras maiņas sagaidu rezultātu. Tas nozīmē to, ka šeit pieredze mazliet pārsver aktivitāti un jaunību. Mums nav tādas ceturtās maiņas. Negribu sadalīt pirmā vai ceturtā maiņa, jo man svarīgas ir visas. Tāpēc arī gaidu no katras maiņas, ka tā iemetīs. Ja atceramies iepriekšējo kvalifikācijas turnīru, izšķirošajā spēlē divus vārtus iemeta ceturtā maiņa.” Pirmās divas pārbaudes spēles nesušas secinājumu, ka joprojām valstsvienībā līdz galam nestrādā vairākums, uz ko Vītoliņš atbildēja, ka pie tā vēl tiks piestrādāts līdz turnīra sākumam.

Visdrīzāk Vītoliņa teiktais par sastāva aprisēm var likt nojaust, ka izvēlē lielu pārsteigumu nebūs, jaunajiem atvēlot pēdējās vietas aizsargu un uzbrucēju virknējumos. Latvijas izlasei pretiniekos olimpiskajā kvalifikācijā būs Slovēnijas, Ukrainas un Francijas izlases. 29. augustā plkst. 20:00 “Arēnā Rīga” gaidāms mačs pret Slovēniju, 30. augustā plkst. 20:00 pret Ukrainu, bet 1. septembrī plkst. 17:00 pret Franciju. Visas kvalifikācijas spēles (arī Latvijas izlases pretinieku mačus, kas sāksies četras stundas ātrāk) būs skatāmas “TV6” kanālā. 2026. gada ziemas olimpiskās spēles sasniegs kvalifikācijas uzvarētāja. Itālijā notiekošajās spēlēs hokeja turnīrā pēc divu ziemas spēļu izlaišanas atkal varēs piedalīties Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēlējošie.

Latvijas vīriešu hokeja izlases kandidāti:

vārtsargi - Kristers Gudļevskis (Brēmerhāfenes "Fischtown Pinguins", Vācija), Artūrs Šilovs (Vankūveras "Canucks", NHL), Gustavs Grigals (Milvoki "Admirals", AHL), Linards Feldbergs (Šerbrūkas "Phoenix", QMJHL);

aizsargi - Uvis Balinskis (Floridas "Panthers", NHL), Jānis Jaks, Roberts Mamčics (abi - Karlovi Vari "Energia", Čehija), Kristiāns Rubīns (Plzeņas "Škoda", Čehija), Kristaps Zīle (Litvīnovas "Verva", Čehija), Ralfs Freibergs (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Markuss Komuls ("Nove Zamky", Slovākija), Oskars Cibuļskis (Herningas "Blue Fox", Dānija), Bogdans Hodass ("Hertlanders", ECHL), Ralfs Bergmanis (Minesotas Universitāte, NCAA);

uzbrucēji - Zemgus Girgensons (Tampabejas "Lightning", NHL), Rodrigo Ābols (Filadelfijas "Flyers", NHL), Oskars Batņa (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija), Haralds Egle (Bratislavas "Slovan", Slovākija), Dans Ločmelis, Ģirts Silkalns (abi - Masačūsetsas Universitāte Emerstā, NCAA), Raivis Ansons (Vilksbāras/Skrentonas "Penguins", AHL), Martins Laviņš (Ņūhempšīras Universitāte, NCAA), Rūdolfs Balcers (Cīrihes "Lions", Šveice), Kaspars Daugaviņš, Renārs Krastenbergs (abi - Mihalovces "Dukla", Slovākija), Miks Indrašis (Jēvles "Brynas", Zviedrija), Mārtiņš Dzierkals (Šellefteo AIK, Zviedrija), Eduards Tralmaks (Kladno "Rytīrži", Čehija), Roberts Bukarts, Rihards Bukarts (abi - Vītkovices "Ridera", Čehija), Sandis Vilmanis (Šarlotas "Checkers", AHL), Fēlikss Gavars (Sv. Lorenca Universitāte, NCAA).