Alžīrijas olimpiskā zelta ieguvēja Helifa vēršas pret Masku, Roulingu un Trampu
foto: Blondet Eliot/ABACA/Shutterstock/ Vida Press
Alžīrijas boksere Imane Helifa.
Citi sporta veidi

Alžīrijas olimpiskā zelta ieguvēja Helifa vēršas pret Masku, Roulingu un Trampu

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Alžīrijas boksere Imane Helifa kļuva par Parīzes olimpisko spēļu čempioni svara kategorijā līdz 66 kilogramiem, sacensībām šajā divīzijā izraisot lielu ažiotāžu. Atgriežoties mājās Helifa iesūdzējusi tiesā pret kibermobingu, tostarp vēršoties pret “X” īpašnieku Īlonu Masku un rakstnieci Dž.K.Roulingu.

Alžīrijas olimpiskā zelta ieguvēja Helifa vēršas p...

Helifa, kura olimpisko spēļu laikā bija iesaistīta globālā strīdā par dzimumu atbilstību, kļuva par pirmo Alžīrijas zelta medaļas ieguvēju sieviešu boksā un pirmo bokseri kopumā, kas izcīnījusi zeltu kopš 1996. gada.

Trešdien viņas advokāts paziņoja, ka viņi piektdien Parīzes prokuratūrai ir iesnieguši kriminālsūdzību par iespējamām “kibermobinga darbībām”.

Tiesvedība tika iesniegta pret “X”, kas saskaņā ar Francijas likumiem nozīmē, ka tā tika iesniegta pret nezināmām personām. Tajā apgalvots, ka 25 gadus vecā sieviete ir kļuvusi par “rasisma un seksisma” kibermobinga upuri.

Advokāts piebilda, ka sūdzībā ir minētas arī slavenas personas. “Prasībā, cita starpā, ir minēti arī Dž,K Roulinga un Īlons Masks,” viņš sacīja, piebilstot, ka izmeklēšanā varētu būt iesaistīts arī ASV prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps.

Sabiedrība pauda milzu neizpratni par Starptautiskās Olimpiskās komitejas lēmumu atļaut sacensībās piedalīties sportistei, kas dzimuma neatbilistības (paaugstināts hormonu līmenis) dēļ tika diskvalificēta pirms 2023. gada pasaules čempionāta finālcīņas. 

Helifa ir dzimusi kā sieviete un nekad nav identificējusies kā transseksuāls vai interseksuāls. Apliecinot viņas dzimumu, norādīja Starptautiskā Olimpiskā komiteja: “No zinātniskā viedokļa šī nav vīrieša cīņa ar sievieti.”

Šis jautājums izpelnījās plašu rezonansi pēc tam, kad itāļu boksere Andžela Karini pēc 46 sekundēm atteicās no cīņas pret Helifu, apgalvojot: “Es nekad neesmu izjutusi šādu sitienu.”

Pēc tam Helifu pāršalca apvainojumi, galvenokārt sociālajos plašsaziņas līdzekļos. Komentāri saasinājās pēc tam, kad par šo jautājumu sāka rakstīt augsta līmeņa personas, tai skaitā rakstniece Dž.K.Roulinga, kas nosodīja olimpisko boksa maču kā "vīrieša publisku kautiņu pret sievieti izklaides nolūkos."