O’Nīla četri diplomi, Brauna būšana pārāk gudram: NBA laukumos netrūkst arī ļoti izglītotu basketbolistu
foto: Getty Images via AFP
Aizvadītās NBA sezonas finālsērijas vērtīgākais spēlētājs Džeilens Brauns, gatavojoties 2023./24. gada sezonai augstskolu sagatavošanās kursos studentiem pasniedzis robotiku.
Basketbols
2024. gada 14. augustā, 04:50

O’Nīla četri diplomi, Brauna būšana pārāk gudram: NBA laukumos netrūkst arī ļoti izglītotu basketbolistu

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

ASV izglītības sistēma iekārtota tā, ka tajā nozīmīga vieta ir universitātei un augstākās izglītības iegūšanai. Esot sportista kārtā, ir iespēja pretendēt uz stipendiju un vietu komandā, kas cīnās NCAA laukumos. Vairāki Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) nākamie spīdekļi bijuši labi ne tikai basketbola laukumā, bet arī mācībās.

O’Nīla četri diplomi, Brauna būšana pārāk gudram: ...

Augstākās izglītības iegūšana nozīmīga var būt arī sportistiem, kuru profesionālo karjeru mūžs nav ilgs. Pēc atlēta gaitu beigām bieži vien ir jādomā, ko darīt tālāk. Aizvien lielāku lomu ieguvusi duālā karjera, kā rezultātā augstskolās sportošanu var apvienot ar augstākās izglītības ieguvi, turklāt universitāte var piedāvāt 100% atlaides maksu studijām kā stipendiju. Visiem zināma ir sistēma ASV, kurā liela loma ir ne tikai primārās izglītības sistēmai, bet arī universitātēm. Pēdējos gados arī augstskolu spilgtākās zvaigznes sāk pelnīt milzīgas naudas summas, jo savām skolām piesaista milzu interesi (Pagaidām gan tas attiecas vienīgi uz ASV pilsoņiem, bet laikam ejot šī kārtība varētu mainīties). Lielākā daļa NBA spīdekļu izgājuši cauri koledžas basketbolam, vispirms sevi pierādot NCAA un pēc tam turpinot laimi meklēt NBA. Atsevišķi spēlētāji var lepoties arī ar lieliskām sekmēm skolas solā.

Džeremijs Lins

Lins, kurš šobrīd spēlē Taivānas klubā “Kings”, visvairāk zināms pēc “Linsanity” (Lina trakums) Ņujorkas “Knicks” sastāvā. No 2010. līdz 2019. gadam viņš spēlēja arī tādās komandās kā Goldensteitas “Warriors”, Hjūstonas “Rockets”, Losandželosas “Lakers”, Šarlotas “Hornets”, Bruklinas “Nets”, Atlantas “Hawks” un Toronto “Raptors”, ar pēdējo komandu kļūstot par NBA čempionu. Vēlāk viņa ceļi veduši uz Āziju.

Lins uzauga Sanfrancisko, bet vidusskolā viņa vidējā atzīme bija tik augsta, ka viņš varēja pretendēt uz iekļūšanu prestižajā Hārvarda universitātē. Tieši tur Lins, lai arī bez piedāvātas stipendijas, pavadīja savus augstskolas gadus no 2006. līdz 2010. gadam, iegūstot bakalaura grādu mākslā un ekonomikā (3,1 GPA) – mūsu mērauklā stabils septītnieks vienā no pasaules vadošajām augstskolām.

Meisons Plamlī

Ar augstu intelektu var lepoties arī 34 gadus vecais centrs Meisons Plamlī, kurš iepriekšējo sezonu pavadīja Losandželosas “Clippers” (vidēji 5,3 punkti, 5,1 atlēkusī bumba). Vēl viņš NBA karjerā spēlējis “Nets”, Portlendas “Trail Blazers”, Denveras “Nuggets”, Detroitas “Pistons” un ”Hornets”.

Pēc vidusskolas Plamlī devās uz labi zināmo Djūka universitāti. Tā ir izveidojusi veiksmīgu basketbola programmu, no kuras nākuši daudzi nākamie basketbola spīdekļi, bet reizē ar to universitātē arī ir stingi akadēmiskie noteikumi. Var uzskatīt Plamlī par vienu no gudrākajiem NBA spēlētājiem. Djūka universitātē viņš mācījās psiholoģiju un antropoloģiju, turklāt kļuva arī par NCAA čempionu.

Džeilens Brauns

Attiecībā uz vienu no Bostonas “Cetics” līderiem, kuru atzina par pagājušās sezonas finālsērijas vērtīgāko spēlētāju, pastāv arī teiciens, ka viņš ir pārāk gudrs basketbolam. Augstskolas gadus Brauns pavadīja Kalifornijas Bērklijas universitātē (viena no top augstskolām pasaulē), kurā pierādīja savu izcilību ne tikai basketbola laukumā, bet arī mācībās. Jau savā pirmajā semestrī viņš bija viens no gudrākajiem ķīmijā, pie reizes augstskolas gados iemācoties arī tekoši runāt spāņu valodā. Brauns atzinis, ka līdz 25 gadu vecumam vēlējies tekoši runāt vismaz trijās valodās.

Brauns licis noprast, ka basketbols ir tikai viens no viņa hobijiem. Viņa interešu sfērā ir arī tādas tēmas kā vēsture, filozofija un meditācija. Viņš par savu inteliģenci un gudrību pat ticis kritizēts, jo vienkārši bijis par gudru NBA basketbolam. Tajā pašā laikā draftā viņu izvēlējās ar augsto trešo numuru, bet viņa inteliģence ļauj Braunam laukumā pieņemt labākos lēmumus un velti netērēt enerģiju, kur nav nepieciešams.

Rasels Vestbruks

Ar augstām matemātikas zināšanām var lepoties Rasels Vestbruks, kuram pie reizes arī ir spoža karjera NBA. Visvairāk viņš zināms ar savu laiku Oklahomasitijas “Thunder”, taču spēlējis arī Rockets”, Vašingtonas “Wizards”, “Lakers” un “Clippers”, bet no nākamās sezonas viņš pārstāvēs “Nuggets”. Vestbruka augstā atzīme vidusskolā, kurā viņa mīļākais priekšmets bija tieši matemātika, ļāva viņam pretendēt uz vietu pat Stenforda universitātē, taču tā viņam nepiedāvāja stipendiju.

Vienīgā vieta, kas Vestbrukam piedāvāja stipendiju, bija Losandželosā bāzētā UCLA. Vestbruks sākotnēji nepiekrita šim piedāvājumam, bet pēc tam, kad Stenforda neizrādīja interesi par viņu, lēma augstskolas gadus pavadīt tieši Kalifornijas universitātē.

Kelijs Olīniks

Nozīmīgas pūles augstākās izglītības iegūšanā ielicis kanādietis Kelijs Olīniks. Par viņu pēc vidusskolas gadiem lielu interesi izrādīja vairākas universitātes, kā Sirakjūsas, Providensas un Ziemeļkarolīnas. Olīniks gan lēma studiju gadus pavadīt Gonzagas universitātē, lai būtu tuvāk mājām. Savos pirmajos gados viņš bez trenēšanās ar universitātes komandu pierādīja savu augsto vēlmi iegūt labāko izglītību. Olīniks ieguva bakalauru grādu grāmatvedībā un bija ļoti tuvu maģistra grāda iegūšanai biznesa administrēšanā. Tas gan notika īsi pirms 2013. gada NBA drafta, kurā Olīniks lēma piedalīties.

Pagājušo sezonu Olīniks pavadīja Kanādas komandā “Raptors”, vidēji gūstot 9,8 punktus un izcīnot 5,3 atlēkušās bumbas. Karjeras laikā viņš spēlējis arī tādās komandās kā “Celtics”,  “Rockets”, “Pistons”, Maiami “Heat” un Jūtas “Jazz”.

Ražons Rondo

Laukuma ģenerāļa Rondo gudrība bija vērojama basketbola kortā visas viņa karjeras laikā. Tomēr arī augstskolā gan basketbola treneriem, gan skolotājiem bija jādomā, kā aizņemt gudrā jaunā vīrieša prātu.

Studiju gadus Rondo pavadīja Kentuki universitātē, taču to pameta jau pēc diviem gadiem, tiekot draftēts 2006. gada NBA draftā. Universitātes basketbola komandas galvenais treneris Tabijs Smits salīdzināja strādāšanu ar Rondo kā 30 skolēnu pilnas klases mācīšanu. “Viņi visi neattīstās vienā virzienā. Un kad ir kāds pārāks, tad ir jādomā, ko viņam dot papildus. Tieši tā bija ar Rondo. Mums kā treneriem tas bija izaicinājums, jo bija jābūt radošiem.” Vairāki bijušie pasniedzēji Rondo nosaukuši par briesmīgu skolēnu, taču tajā pašā laikā par vienu no gudrākajiem, kas redzēts. Viņa bijusī matemātikas skolotāja atklājusi, ka speciāli veidojusi Rondo atsevišķus uzdevumus, lai tādējādi noturētu viņa aktīvo prātu noslogotu. Matemātika, konkrētāk algebra, joprojām ir viņa mīļākais priekšmets, ko reizēm viņš aiz prieka ir pasniedzis skolās, kad tajās viesojies.

Rondo savas basketbolista karjeras laikā kļuva par divkārtēju NBA čempionu Bostonas “Celtics” un “Lakers” sastāvos. Tāpat viņam pieraksti tādās komandās kā Dalasas ‘’Mavericks’’, Sakramento “Kings”, Čikāgas “Bulls”, Ņūorleānas “Pelicans”, Klīvlendas “Cavaliers”, “Hawks”, un “Clippers” komandās..

Šakils O’Nīls

Viens no visu laiku izcilākajiem NBA spēlētājiem var lepoties ar pat četrām augstākajām izglītībām. Pirmo augstākās izglītības diplomu viņš ieguva Luiziānas štata universitātē, pēc kā viņš pārcēlās uz NBA. 2023. gadā viņš ieguva arī bakalaura grādu politikas zinātnēs. Vēl savas basketbolista karjeras laikā viņš paralēli atrada laiku izglītoties, 2005. gadā biznesa administrācijas maģistra diplomu Fīniksas universitātē. Tas vēlāk ļāvis viņam pievērsties uzņēmējdarbībai un vairot NBA karjeras laikā sapelnīto. Bez tam Ņujorkas filmu veidošanas akadēmijā O’Nīls mācījies režisora arodu un filmu uzņemšanas mākslu. Tāpat viņš sevi ik pa laikam mēdz saukt par doktoru, jo ieguvis doktora grādu  personālvadībā.

Pēc basketbolista karjeras beigām un vairāku izglītības diplomu iegūšanas O’Nīls basketbola spēles komentē kā eksperts “Inside the NBA” raidījumā, tāpat viņš turpina būt dīdžejs un viņam pieder dažādi uzņēmumi un to kapitāldaļas. Karjeras laikā O’Nīls kļuva par četrkārtējo NBA  čempionu un trīskārtējo NBA finālu vērtīgāko spēlētāju. Garo karjeru viņš pabeidza Bostonas “Celtics”.