Gan jauna māja un simtiem tūkstošu eiro, gan komiskas dāvanas. Pirmais Filipīnu čempions varēs peldēties balvās
foto: AFP/Scanpix
Karloss Julo varēs savā jaunajā dzīvoklī burtiski peldēties "Ramen" zupā, piegraužot vistu un makaronus ar sieru.
Sporta zvaigznes

Gan jauna māja un simtiem tūkstošu eiro, gan komiskas dāvanas. Pirmais Filipīnu čempions varēs peldēties balvās

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Kamēr pasaules sporta lielvalstis Parīzes olimpiskajās spēlēs iekrājušas desmitiem godalgu, un tās tikai krājas kopvērtējuma tabulās, ir valstis, kas savus varoņus lutina un apdāvina neiedomājamos veidos.

Gan jauna māja un simtiem tūkstošu eiro, gan komis...

Ierasti domājam, ka Latvijas sportistiem piesolītas lielākās prēmijas par olimpiskajām godalgām. Par to gan pēc Parīzes nav pārāk jādomā, bet zelts individuālajā sporta veidā varētu ienesti vairāk nekā 140 000 eiro bankas kontā. Mūsu Tokijas olimpiskie čempioni 3x3 basketbolā Kārlis Pauls Lasmanis, Nauris Miezis, Edgars Krūmiņš un Agnis Čavars saņēma no valsts vairāk nekā 100 000 eiro, bet šogad par ceturto vietu (Krūmiņu un Čavaru nomainīja Francis Lācis un Zigmārs Raimo) varētu tikt pie aptuveni piecas reizes mazākas summas.

Mūsu prēmijas uz pasaules fona nav mazas, ir noteikti virs vidējā, bet nobāl uz Honkongas vai Indonēzijas fona, kur olimpiskie čempioni saņem ap 700 000 eiro. No Eiropas valstīm arī Izraēla un Itālija ir krietni priekšā ar aptuveni 250 000 un 200 000 eiro par zeltu. Tikmēr ASV sportisti par zeltu saņem vien nepilnus 35 000 eiro. Nedrīkst gan aizmirst, ka citas nācijas nemaz nepublisko precīzus prēmiju apmērus un neuzskaita arī materiālos labumus, ko sniedz olimpiskā čempiona vai medaļnieka statuss. Viena no šādām valstīm ir Filipīnas.

Filipīniešu vingrotājs Karloss Edriels Julo kļuva par pirmo filipīniešu sportistu vīriešu konkurencē, kas izcīnījis olimpisko zeltu, turklāt to paveic divreiz - brīvajās kustībās un atbalsta lēcienos.

Klusā okeāna salu valsts ir aptuveni četrarpus reižu lielāka par Latviju, to apdzīvo vairāk nekā 115 miljoni iedzīvotāju, tomēr olimpiskie panākumi nav bijuši spoži. Tās ir 23 reizes piedalījušies vasaras olimpiskajās spēlēs un sešas reizes ziemas, bet kopā iekrātas vien 18 medaļas (visas vasaras spēlēs) – 3 zelta, 5 sudraba un 10 bronzas. Lauvas tiesa - 10 medaļas izcīnītas boksā, bet pa divām peldēšanā (abas pirms otrā pasaules kara), vieglatlētikā (abas pirms otrā pasaules kara), svarcelšanā un tagad arī vingrošanā.

Pirmais zelts tika izcīnīts pirms trim gadiem Tokijā, kur sieviešu svarcelšanā līdz 55 kilogramiem triumfēja Riodežaneiro spēļu vicečempione Hidilina Diasa, bet tagad Parīzē par pirmo vīrieti olimpisko čempionu un pirmo divkārtējo čempionu kļuva Julo. Interesanti, ka Tokijā un Parīzē kopā tika izcīnītas pa četrām medaļām – atlikušās piecas boksā.

Filipīnas ir viena no nācijām pasaulē, kas ļoti aktīvi seko līdzi sportam, ko pierāda arī pasaulē lielākā basketbola arēna “Philippine Arena” ar 55 000 skatītāju vietu. Julo panākumu valstī novērtē gan sabiedrība, gan politiķi, kur vingrotāju dēvē par nacionālo lepnumu, nācijas dārgumu un vērtību, kas īpaši jālolo. Šī iemesla dēļ sportists tiešām ticis apdāvināts no valsts un vietējiem uzņēmējiem. Jādomā, ka ne visi Julo saņemtie labumi ir uzskaitīti un publiski atklāti, tomēr, balstoties uz Filipīnu medijos publicēto informāciju vingrotājs saņems lērumu dāvanu:

  • Aptuveni 500 000 eiro vērts ;cetristabu dzīvoklis elitārajā “Megaworld Corp McKingley Hill” ciematā (pēc otrā zelta tika apsvērts piešķirt otru aptuveni 400 000 eiro vērtu trīsistabu dzīvokli, tomēr tika izlemts par labu lielākam un dārgākam);
  • No šī paša uzņēmuma arī rokasnauda - aptuveni 50 000 eiro;
  • Privātmāja;
  • Apmēram 160 tūkstoši eiro skaidrā naudā no Filipīnu sporta komisijas;
  • Apmēram 47 tūkstoši eiro skaidrā naudā no valsts;
  • Kolonoskopija un gastroenteroloģija par brīvu visu dzīvi pēc 45 gadu vecuma;
  • Bezmaksas mēbeles 1580 eiro vērtībā;
  • Bezmaksas “Ramen” zupa un suši visu mūžu;
  • Bezmaksas makaroni ar sieru visu mūžu;
  • Bezmaksas grilēta vista vairākos Filipīnu restorānos;
  • Bezmaksas studijas Mindanao Universitātē mūža garumā;
  • Bezmaksas ēdieni un dzērieni kādas ēdināšanas ķēdes restorānos mūža garumā;
  • Bezmaksas inženiera pakalpojumi mūža garumā;
  • Bezmaksas cepumi mūža garumā;
  • “iPhone 16”” telefons (interesanti, ka visi olimpisko spēļu dalībnieki saņēma jaunus “Samsung’ telefonus).

Jādomā, ka labumu ir vēl, un tie summā noteikti pārsniedz arī Indonēzijas vai Honkongas prēmiju apjomu.