Patiesība par meliem: vai olimpiskajās spēlēs sacenšas vīrietis sievietes ādā?
foto: REUTERS/SCANPIX
Alžīriete Imane Helifa pauž prieku par kārtējo uzvaru.
Sporta zvaigznes

Patiesība par meliem: vai olimpiskajās spēlēs sacenšas vīrietis sievietes ādā?

Kristaps Saulītis

Kas Jauns Avīze

Māris Puķītis

Kas Jauns Avīze

Alžīrijas boksere Imane Helifa olimpiskajās spēlēs debitēja jau pirms trim gadiem Tokijā, bet visskaļāk par viņu runā tagad.

Patiesība par meliem: vai olimpiskajās spēlēs sace...

Helifas pirmā cīņa Parīzē izraisīja ļoti plašu rezonansi – jau pēc 46 sekundēm viņas pretiniece, itāliete Angela Karini atteicās turpināt, jo bija dabūjusi spēcīgus sitienus pa seju un, iespējams, lauzusi degunu. Viņa asarām acīs krita ceļos un izteicās, ka tas nav godīgi. Itāliete acīmredzami nevēlējās atsveicināties no Helifas, uzskatot, ka Alžīrijas pārstāvei nebija pret viņu jācīnās.

Intervija no Krievijas

Nez vai notikušais būtu ieguvis tik skandalozu ievērību, ja netiktu atrasta kāda intervija, ko sniedzis Krievijas elitei tuvais sporta funkcionārs ar simbolisko uzvārdu Umars Kremļovs (dzimis gan Lutfuļovs) – Starptautiskās boksa asociācijas (IBA) prezidents, kas bija pērn Indijas galvaspilsētā Ņūdeli notikušā pasaules čempionāta organizatori.

Helifa tajā spēja aizkļūt līdz finālam, tomēr pirms tā diskvalificēta, tāpat kā svara kategorijā līdz 57 kilogramiem startējošā taivāniete Jū Tina Lina.

Kremļovs pērn Krievijas nacionālajai ziņu aģentūrai vēstījis, ka daudzajās pārbaudēs abām minētajām sportistēm esot konstatēta dzimuma neatbilstība un viņas diskvalificētas. Tagad liela daļa pasaules asi kritizē Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu ļaut Helifai un Linai startēt Parīzē, kur abas kļuva par čempionēm.

foto: ZUMAPRESS.com
Imanes Helifas pretiniece, itāliete Angela Karini padevās asarām acīs jau pēc 46 sekundēm, nespējot izturēt sitienus.
Imanes Helifas pretiniece, itāliete Angela Karini padevās asarām acīs jau pēc 46 sekundēm, nespējot izturēt sitienus.

Hormonu vētra

Kremļovs pērn apgalvoja, ka šīm sportistēm ir “XY hromosomas”. Tāpat viņš piebilda, ka DNS pārbaudēs “izdevies atklāt sportistus, kuri centās apmānīt savus kolēģus un izlikās par sievietēm”, norādot uz Helifu un Linu.

Par XY hromosomu klātesamību (kas ar 99,9% varbūtību nozīmētu, ka boksere bioloģiski ir bijis vīrietis, jo sievietes šūnās ir XX hromosomas) sportistu organismā nekāda oficiāla informācija gan nav atrodama. Tāpat nav arī skaidrs, kādi tieši testi veikti.

Kā ziņo BBC, Alžīrijas mediji pērn vēstīja, ka paaugstinātais hormonu līmenis bijis iemesls slēdzienam, ka Helifa neesot sieviete. Tomēr hormonu līmenis nevienā oficiālā slēdzienā nevar būt kā arguments dzimuma neatbilstībai, jo hormonu līmeni nosaka ne tikai dzimums, bet arī medicīniski apsvērumi, uz ko norāda arī Alžīrijas Olimpiskā komiteja.

Kremļa intereses?

Interesanti, ka pērn Helifa uz pārbaudēm aizsūtīta tikai pēc tam, kad pasaules čempionāta astotdaļfinālā bija uzvarējusi Krievijas pārstāvi Azāliju Aminevu. Šīs valsts gāzes un naftas gigants "Gazprom" ir IBA ģenerālsponsors.

Kremļova saiknes ar Kremli dēļ viņa vadītā organizācija un viņš pats vairs netiek oficiāli atzīti sporta pasaulē, jo IBA atteicās pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā agresorvalstu sportistiem liegt piedalīties pašu rīkotajās sacensībās, tāpēc viņš ar lielu prieku kritizē SOK, kā jau tas viņa dzimtenē pēc diskvalifikācijas ir ierasts.

Iepriekš Helifas dzimumu īsti neviens publiski nebija apspriedis, ko norāda arī SOK pārstāvis Marks Adamss: “Alžīrijas boksere piedzima kā sieviete, tika reģistrēta kā sieviete, dzīvojusi savu dzīvi kā sieviete, boksējās kā sieviete un pasē ir ierakstīta kā sieviete.” Viņš piebilda, ka zinātnieki ir vienisprātis par viņas dzimumu.

Tas gan netraucē daudziem Helifu saukāt par vīrieti, transpersonu, krāpnieku un vēl sazin kā. Kliedzēju vidū ir ne tikai pēdējā laikā Krievijas intereses respektējošais miljardieris Īlons Masks, ASV prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps un pašmāju polituzņēmējs Ainārs Šlesers, bet arī Itālijas premjere Džordžija Meloni (iespējams, aizstāvot savu tautieti), bijusī Lielbritānijas premjerministre Elizabete Strasa un pat Harija Potera radītāja  Džoanna Roulinga.

Kas ir interseksuālisms?

Gan Helifa, gan Juna patiesībā tiek uzskatītas par interseksuālām personām. Der norādīt, ka interseksuālisms nav seksuālā orientācija. Par interseksuāliem cilvēkiem dēvē tos, kuriem nav izteiktu vienam dzimumam raksturīgu pazīmju, tas var būt redzams jau tūlīt pēc dzimšanas vai arī atklāties pubertātes laikā.

Interneta enciklopēdijā "Wikipedia" skaidrots, ka, cilvēkiem piedzimstot, bioloģisko dzimumu nosaka pieci faktori: dzimuma hromosomu skaits un tips; gonādu veids – olnīcas vai sēklinieki; dzimuma hormoni; iekšējā reproduktīvā sistēma (piemēram, dzemde sievietēm); ārējie dzimumorgāni.

Cilvēki, kuriem šie pieci faktori neatbilst sieviešu vai vīriešu dzimumam, ir interseksuāli. Interseksuālisma īpašības ne vienmēr parādās piedzimstot. Dažiem zīdaiņiem var būt nenoteikti dzimumorgāni, bet citiem nenoteikti iekšējie orgāni (sēklinieki un olnīcas). Daži pat neuzzina, ka viņi ir interseksuāli, ja netiek veiktas ģenētiskas pārbaudes.

Interseksuāli bērni, kuriem ir nenoteikti dzimumorgāni, var tikt ķirurģiski vai hormonāli mainīti, lai viņi iederētos vēlamajā dzimumu kategorijā. Malta 2015. gada aprīlī kļuva par pirmo valsti, kas ar likumu aizliedza šādu medicīnisku nebrīvprātīgu iejaukšanos.

Transu ienākšana sieviešu sportā gan rada ne tikai ētiskas dabas jautājumus, bet arī negodīgu konkurenci. Transpersonas kopš pubertātes laika saglabā ievērojamas fiziskās priekšrocības – izturību, jaudu, ātrumu, spēku un plaušu izmēru, pat pēc vīrišķā hormona testosterona līmeņa samazināšanas, izmantojot medikamentus.

Tomasu baseinā neielaida

Soctīklos izplatīts apgalvojums, ka olimpiskajās spēlēs piedalās amerikāņu peldētāja Lia Tomasa (25), vīrietis, kas uzdodas par sievieti, kamēr bildē peldkostīma apakšā nepārprotami izspiežas vīrišķā dzimuma atribūti. Tā nav taisnība. Tomass vai Tomasa 2022. gada martā gan kļuva par pirmo transu, kas izcīnīja NCAA čempionu titulu ASV koledžu augstākajā sporta līmenī, par 1,75 sekundēm pārspējot olimpisko sudraba medaļnieci Emmu Veijantu sieviešu 500 jardu peldējumā brīvajā stilā.

Tā paša gada vasarā Ūdenssporta federācija ieviesa aizliegumu piedalīties sieviešu sacensībās ikvienam, kurš kaut daļēji piedzīvojis pubertāti kā puisis. Tomass(a) arī zaudēja sporta arbitrāžā pret federāciju cīņā par tiesībām startēt olimpiskajās spēlēs. Turklāt Ūdenssporta federācija nepavisam nediskriminē dzimuma mainītājus. Pērn oktobrī Pasaules kausā Berlīnē šiem sportistiem bija piedāvāts startēt trešajā kategorijā līdzās vīriešiem un sievietēm 50 un 100 metru peldēšanā. Tomēr transu sacensības atcēla, jo neviens nepieteicās.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikācijas "Patiesība par meliem: vai olimpiskajās spēlēs sacenšas vīrietis sievietes ādā saturu atbild Izdevniecība "Rīgas Viļņi".