Alžīrijas bokserei jau garantēta olimpiskā bronza. Ko par viņas 2023. gada diskvalifikāciju vēsta Starptautiskā Boksa asociācija?
foto: Ekrānuzņēmums
IBA apgalvo, ka alžīrietei Imanei Helifai 2022. gadā tika novērots paaugstināts testosterona līmenis asinīs.
Citi sporta veidi

Alžīrijas bokserei jau garantēta olimpiskā bronza. Ko par viņas 2023. gada diskvalifikāciju vēsta Starptautiskā Boksa asociācija?

Jauns.lv

Alžīrijas bokserei Imanei Helifai un taivānietei Linai Ju-tingai Parīzē jau šobrīd ir garantētas vismaz bronzas medaļas olimpiskajās spēlēs, tomēr runas par sportistu dzimumu un Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu ļaut viņām startēt sieviešu konkurencē daudziem radījušas bažas par institūciju godprātību.

Alžīrijas bokserei jau garantēta olimpiskā bronza....

Saistībā ar sabiedrības ažiotāžu Starptautiskā Boksa asociācija (IBA) pirmdien,  5. augustā, sarīkojusi preses konferenci, kurā skaidroja iemeslus, kādēļ sportistēm iepriekš dalība starptautiskās sacensībās bija liegta. Tomēr konferencē, kas ilga pusotru stundu, IBA prezidents, Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam pietuvinātais Umars Kremļevs un asociācijas izpilddirektors Kriss Roberts sniedza pretrunīgus stāstus par sportistu diskvalifikācijām.

Roberts konferencē vēstīja, ka "Helifai un Linai pirmo reizi pārbaudes tika veiktas 2022. gada Stambulā notiekošajā pasaules čempionātā boksā, taču toreiz sankcijas netika piemērotas nekavējoties, jo testu rezultāti nebija "pārliecinoši". "Sportistēm tika piemērota diskvalifikācija no nākamā gada pasaules čempionāta, kas 2023. gadā norisinājās Indijā. Hromosomu testu rezultāti pierādīja, ka abas sportistes neatbilst IBA izsludinātajiem noteikumiem," sacīja Roberts.

Tomer Kremļevs uz šādiem apgalvojumiem iebilda, atklājot, ka "sportistēm veiktajos testos netika parbaudītas sportistu hromosomas, bet testos tika vērtēts testosterona līmenis viņu asinīs". Testosterons ir hormons, kas var palielināt cilvēka muskuļu masu un spēku. Savukārt, hromosomas satur ģenētisku informāciju, tai skaitā apliecinājumu par personas dzimumu.

"Viņiem tika novērots ļoti augsts testosterona līmenis," konferencē vēstīja Kremļevs, kurš sapulcei pievienojās attālināti un runāja ar tulka starpniecību. "Mēs saņēmām testa rezultātus, un tie liecināja, ka sportistēm ir augsts testosterona līmenis, kas pielīdzināms rezultātiem, kādi tiek novēroti vīriešiem." Kremļevs piebilda, ka, ja bokseri "vēlas pierādīt, ka ir dzimuši kā sievietes, viņiem tas jāpierāda pašiem".

IBA paziņoja, ka tolaik veiktie testi tika nosūtīti uz divām dažādām laboratorijām, kuras ir akreditējusi Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA). Savukārt, WADA apstiprināja, ka tās pārvaldībā nav hromosomu testa veikšana, un tā pārvalda vien antidopinga jautājumus.

SOK norāda, ka IBA patvaļīgi izplatījusi maldonošu informāciju

SOK vēl aizvadītajā nedēļā apstiprināja, ka "abas sportistes atbilst olimpiskajiem kritērijiem". "Esam redzējuši maldinošu informāciju par divām sportistēm, kas startē 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs. Abas sportistes jau daudzus gadus startē starptautiskās boksa sacensībās sieviešu kategorijā, tostarp Olimpiskajās spēlēs Tokijā 2020,  Pasaules čempionātos un IBA sankcionētos turnīros. Šīs divas sportistes tika nepamatoti nomelnotas patvaļīga IBA lēmuma dēļ. Sportistes 2023. gadā tika negaidīti diskvalificētas bez jebkāda pienācīga procesa veikšanas," norāda SOK.

Pēc tam ,kad 1. augustā Helifa, kas cīnās svara kategorijā līdz 66 kilogramiem 46 sekunžu laikā pieveica itālieti Angelu Karini, sportiste nāca klajā ar paziņojumu, ka "cīņa nav bijusi godīga" un atteicās paspiest alžīrietei roku. Tomēr 3. augustā viņa par savu rīcību atvainojās. "Man tiešām žēl par to, ko pateicu. Ja SOK apgalvo, ka viņa var cīnīties, es cienu šo lēmumu. Mana rīcība sacensībās nebija apzināta. Es vēlos Helifai atvainoties, es cīņas karstumā vienkārši biju dusmīga par to, ka mans olimpiskais sapnis ir izsapņots," norādīja sportiste.

Savukāt, IBA ir atņemtas tiesības vadīt olimpiskās boksa sacensības, jo "ir radušās bažas par organizācijas pārvaldību".