VIDEO: Latvijā populāram sporta fotogrāfam amputēta kāja. Viņa meitas reakcija daudzus atstāj neizpratnē
foto: Ekrānuzņēmums
Fotogrāfs Juris Bērziņš-Soms un viņa meita Līva.
Citi sporta veidi

VIDEO: Latvijā populāram sporta fotogrāfam amputēta kāja. Viņa meitas reakcija daudzus atstāj neizpratnē

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Latvijas sporta fotogrāfam Jurim Bērziņam-Somam infekcijas dēļ veikta kreisās kājas amputācija. Savu reakciju par tēta veselības likstām iemūžinājusi un sociālajos tīklos publicējusi viņa meita Līva.

VIDEO: Latvijā populāram sporta fotogrāfam amputēt...

"Manam tētim trīs dienas atpakaļ noņēma kāju. Tagad eju ciemos un gribu redzēt kāda būs mana reakcija," dodoties uz ārstniecības iestādi saviem sekotājiem smaidot atklāj sieviete. Lai gan slimnīcas palātā manāms, ka Bērziņš-Soms jaušami sarucis, viņš atklāj, ka "notikumu uztver mierīgi, jo jau gadu mocījies ar neārstējamu infekcijas slimību, kuras dēļ vairākkārt gandrīz dzīvību zaudējis".

@liva.goba

tētis atvadījās no vienas kājas, bet jūtas atvieglots, jo pēdējā gada laikā kājai tika veiktas 5 operācijas un pēc pēdējās tā palika nekustīga, līdz ar to viņš vairs nespēja staigāt, jo kāja traucēja! 🙏🏼 kājā bija infekcija, kuru nebija iespējams izārstēt. pēc nedēļas uzzināsim, vai šī neārstējamā infekcija nav citur ķermenī; ceram, ticam, lūdzam, ka nav! 🤍 mīlu tevi, tēt! 🫶🏻

♬ original sound - Līva Goba

Pēc atkalredzēšanās ar tēvu Līva viņam uzdevusi vairākus jautājumus, uz kuriem fotogrāfs godprātīgi arī atbildējis. Bērziņš- Soms meitai atklāj, ka "sajūtas, pirmo reizi ieraugot sevi bez kājas, bijušas dīvainas, tomēr viņš operācijai bija gatavojies un pieņem jauno dzīves realitāti".

"Man tagad nesāp, bet visu laiku šķiet, ka kāja vēl aizvien tur ir. Brīžiem liekas, ka kāja pat nedaudz paniez, bet tad, johaidi, atminos, ka kājas nemaz tur vairs nav," vēsta Bērziņš-Soms.

"Nu izskatās ļoti interesanti," uz tēva sacīto atbild Līva. Pēc tam sieviete vaicā, vai "tēvam bijis žēl, ka tā ir noticis, uz ko fotogrāfs atbild noraidoši, atklādams, ka operācija, iespējams, izglābusi viņa dzīvību".

"Bija diezgan tuvu tam, ka jāiet projām uz citu pasauli! Uztveru notikušo mierīgi. Man pat smiekli nāk, ka tagad staigāšu ar vienu kāju," vēsta fotogrāfs. Pēc tam Līva pauž cerību, ka infekcija nav izplatījusies tālāk, un paspiež tēvam roku, apsveikdama viņu ar, ka viņam nu ir viena kāja.

Likstas sākušās jau 1991. gadā

Bērziņš-Soms norāda, ka "problēmas ar kāju viņam sākušās pēc kādas 1991. gadā piedzīvotas autoavārijas, pēc kuras viņam nācies divas reizes mainīt gūžu. "2023. gada jūlijā situācija atkal saasinājās. Biju jau sarunājis operāciju uz rudeni, pēc sezonas, bet sākās iekaisums, kas beidzās ar asins saindēšanos. Tīrīja, ņēmās, nomainīja gūžu. Izlaida ārā, nācu pat ar kruķiem uz spēlēm, bet viss pamatīgi sastrutoja, un gūža iznāca no vietas," aizvadītajā gadā vēstīja fotogrāfs. 

Latvijas Regbija Federācija vietnē "gogetfunding" jau aizvadītajā gadā uzsāka ziedojuma vākšanu fotogrāfa rehabilitācijai, jo veselības likstu dēļ viņam neesot iespējas strādāt. Juris Bērziņš-Soms fotografē sportu kopš 1968. gada, kad pats bijis pazīstams vieglatlēts, un pirmais Latvijā, kurš fotogrāfijās fiksējis paraolimpiskās spēles.