Poļu milzis, itāļu zvaigzne un latviešu ģimene – Latvijas 3x3 basketbolistu pēdējais apakšgrupas pārbaudījums Parīzē
foto: AFP/Scanpix
215 centimetrus garais Adrians Boguckis līdz šim Parīzē bijis bīstamākais no poļu 3x3 basketbolistiem.
Citi sporta veidi

Poļu milzis, itāļu zvaigzne un latviešu ģimene - Latvijas 3x3 basketbolistu pēdējais apakšgrupas pārbaudījums Parīzē

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Šodien plkst. 19:00 vēl 3x3 turnīrā nezaudējusī Latvijas izlase ar spēli pret Poliju noslēgs grupu turnīru. Kamēr latvieši automātiski garantējuši vietu pusfinālā, Polijai vēl ir cerības iekļūt labāko sešiniekā, kas iespējams tikai uzvaras gadījumā pār latviešiem. Pretinieku rindās redzams spēlētājs, kurš jūlija sākumā Polijas basketbola izlases sastāvā spēlēja Parīzes spēļu kvalifikācijā Valensijā, bet treneru rindās atrodams Latvijas publikai ļoti zināms vārds.

Poļu milzis, itāļu zvaigzne un latviešu ģimene – L...

Polijas 3x3 basketbola izlase spēlēja arī Tokijā, tiekot pie divām uzvarām septiņās spēlēs un septītās vietas. Tika uzvarētas Japāna (21:20) un Krievijas Olimpiskās komitejas komanda (21:16), bet zaudēts Latvijai (14:21), Serbijai (12:15), Ķīnai (19:21), Nīderlandei (20:22) un Beļģijai (14:16). Par lielākajiem 3x3 izlases panākumiem var minēt divus – 2019. gada Pasaules kausā un 2021. gada Eiropas čempionātā iegūta bronza.

Vietu Parīzes olimpiskajās spēlēs Polija izcīnīja pēdējā kvalifikācijas turnīrā, kas no 16. līdz 19. maijam norisinājās Ungārijas otrā lielākajā pilsētā Debrecenā. Izšķirošajā cīņā papildlaikā ar 22:20 tika apspēlēta Mongolijas izlase. 3x3 turnīrs sākts ar divām uzvarām sešās spēlēs, kas to ierindo septītajā vietā. Pārspētas ASV (19:17) un Ķīna (22:17), bet zaudēts Francijai (19:21), Lietuvai (12:21), Nīderlandei (17:21) un Serbijai (12:21). Pirms spēles pret Latviju poļiem vēl ir izredzes sasniegt ceturtdaļfinālu, taču šādam scenārijam būs nepieciešams panākums (teorētiski iespējama izkļūšana no grupas arī ar zaudējumu, ja ASV zaudē Nīderlandei) un labvēlīgi iznākumi citos mačos (ASV un/vai Francijas zaudējums).

No Tokijas olimpiskajām spēlēm Polijas 3x3 izlases sastāvā palicis tikai 37 gadus vecais Pžemislavs Zamojskis, kurš Polijas klasiskās basketbola izlases sastāvā spēlējis 2013., 2015., 2017. gada Eiropas čempionātos, bet 2021. gadā lika punktu profesionāļa karjerai, pilnībā pievēršoties 3x3 karjerai. Visu savu karjeru viņš pavadījis Polijas vadošajos klubos kā “Prokom”, “Trefl”, “Zielona Gora” un “Anwil”. Viņš desmit reizes kļuvis par Polijas čempionāta uzvarētāju, bet 2015. gadā Zamojski atzina par turnīra vērtīgāko basketbolistu. Polijas 3x3 basketbola izlasē viņa lielākais panākums ir bronza 2019. gada Pasaules kausā. FIBA spēlētāju pasaules rangā Zamojskis ieņem 137. vietu.

Par basketbola vidē zināmāko Polijas izlases spēlētāju var saukt Mihalu Sokolovski, kurš šajā vasarā jau klasiskās izlases rindās piedalījās olimpiskās kvalifikācijas turnīrā Valensijā, cīnoties par vietu Parīzē arī citā frontē. Poļi nepārvarēja grupu posmu, izšķirošajā spēlē zaudējot Somijai, bet Sokolovskis divās spēlēs vidēji laukumā pavadītajās 34 minūtēs guva 9,5 punktus, izcīnīja divas bumbas zem groziem un atdeva tikpat piespēles. Viņš Polijas izlases sastāvā spēlējis 2017. un 2022. gada Eiropas čempionātos un 2019. gada Pasaules kausā. Vērā ņemama statistika viņam 2022. gada Eiropas čempionātā (12,2 punkti, 4,3 atlēkušās bumbas, 2,2 rezultatīvās piespēles), kad poļi mājās brauca ar ceturto vietu. Pēdējās četrās sezonās Sokolovskis pārstāvējis arī zināmus klubus Eiropā kā “Treviso Basket”, Holonas “Hapoel”, Stambulas “Bešiktaš” un Neapoles “Napoli”. Pēdējā kluba sastāvā Itālijas augstākajā līgā, pārstāvot Sasari “Dinamo”, Sokolovskis iekrāja solīdu statistiku - 12,1 punktu, 5,3 atlēkušās bumbas un 2,2 rezultatīvas piespēles, palīdzot izcīnīt Itālijas kausu un tika atzīts par turnīra vērtīgāko spēlētāju.

Klasiskajā basketbolā ikdienā spēlē arī aizsargs Filips Mazčāks. Pēc trīs sezonām “King Szczecin” rindās viņš pagājušajā sezonā pārstāvēja Gdiņas “Arka”. Pēc 11,4 punktiem vidēji pirms diviem gadiem pēdējās sezonas nav bijušas tik spožas (5,2 punkti 2023./2024. gadā). Kopā ar Polijas U-17 izlasi viņš kļuvis par pasaules vicečempionu, bet ar U-20 izlasi triumfējis Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā. Tāpat viņam trīs tituli Polijas basketbola līgā.

Arī 215 centimetrus garais Adrians Boguckis (pārliecinoši garākais spēlētājs 3x3 olimpiskajā turnīrā) ikdienā spēlē klasiskajā basketbolā, to darot Polijas augstākajā līgā. Pēdējās trīs sezonas viņš pavadīja Gdiņas “Arka” sastāvā, 2023./2024. gada sezonā iekrājot statistiku 14,7 punkti, septiņas atlēkušās bumbas un 0,9 rezultatīvas piespēles. Punktu ziņā tā kļuva par viņa produktīvāko sezonu klasiskajā basketbolā, kas vainagojās ar jaunas komandas atrašanu un debiju nacionālajā izlasē. Boguckis piedalījās divās pārbaudes spēlēs pirms olimpiskās kvalifikācijas, aizvadot mačus pret Horvātiju un Latvijā labi iepazīto Brazīliju. Nākamajā sezonā dažādu Polijas jaunatnes izlašu kādreizējais dalībnieks pārstāvēs Vroclavas “Šlask”.

Pēc pirmajām sešām spēlēm Polijas līderi uzbrukumā ir Boguckis ar 5,8 punktiem spēlē (10. vieta rezultatīvāko sarakstā) un pieredzējušais Pržemislavs Zamojskis ar 5,5 punktiem (14. vieta rezultatīvāko sarakstā). Klasiskā basketbola pieredze ne pārāk palīdz Sokolovskim, kuram vien 2,8 punkti spēlē, bet Mazčākam 2,7 punkti. Tas nozīmē, ka Latvijas aizsardzībai lielākā vērība jāpievērš poļu milzā Bogucka noturēšanā, kā arī vecmeistara Zamojska pieskatīšanā. Tomēr Sokolovski visdrīzāk arī tomēr nedrīkstētu aizmirst.

Polijas 3x3 basketbola izlases sastāvā interesants fakts ir tas, ka galvenā trenera asistents ir Latvijā zināmais Mihals Hlebovickis. 47 gadus vecais nu jau treneris savas basketbolista karjeras laikā no 2007. gada līdz pat karjeras beigām pārstāvēja vairākus klubus Latvijā – “Barons/LMT”, “Jēkabpili”, “Ogri” un “Jūrmala/Fēnikss”. Tāpat viņš Latvijā atrada sievu, apprecoties ar sieviešu izlases  kādreizējo saspēles vadītāju, tagad treneri  - Ilzi Osi-Hlebovicku. Abu laulībā dzimis Oskars Hlebovickis, kurš joprojām turpina attīstīt savu karjeru, turklāt pamatus apguvis Latvijā. Pēc sezonām Jūrmalā un Liepājā, kā arī atrašanās “VEF Rīga” sistēmā viņš jau trīs gadus atrodas Vroclavas “Šlask” sistēmā, 2023./2024. gada sezonā sperot pirmos nopietnos soļus pirmās komandas rindās. Tāpat nesen savus pirmos soļus Latvijas jaunatnes izlasēs spēra arī Hlebovicku otrs dēls Luka, kurš sekmīgus mačus aizvadīja U-15 izlases rindās. Iespējams, Hlebovicka klātbūtne Polijas izlases 3x3 treneru korpusā var palīdzēt poļiem labāk sagatavoties mačam pret Latviju. Mihals Hlebovckis iepriekš vadīja Polijas U-23 izlasi 3x3 basketbolā, un aizveda komandu līdz uzvarai 2022. gada Pasaules kausā. Toreiz komandas rindās spēlēja arī Boguckis.

2022. gada Pasaules kausā Latvija grupā poļus pārspēja ar 22:9. Tikmēr Polijai veiksmīgajā 2019. gada Pasaules meistarsacīkstēs pārāki jau bija poļi (15:13). Tas gan netraucēja mūsu basketbolistiem izcīnīt otro vietu. Jāmin, ka abas spēles toreiz tika aizvadītas grupu turnīrā. Tikmēr 2022. gada Eiropas čempionāta grupā latvieši bija pārāki ar 21:13. Ar Poliju kopumā aizvadīts daudz spēļu un mūsu vīriem ir pozitīva bilance, taču poļu sastāvs pēdējos gados bieži mainījies.

Pēc sešām aizvadītajām spēlēm Latvijas izlasē rezultatīvākais ir Nauris Miezis un Kārlis Lasmanis. Abi vidēji guvuši 6,7 punktus, dalot ceturto un piekto vietu rezultatīvāko sarakstā. Miezis gan vizuāli bijis vērtīgāks spēlētājs izlasei, atnesot ar saviem metieniem uzvaras pār ASV un Franciju. Arī pēc kopējā efektivitātes rādītāja Nauris ar 10,3 ballēm ir visa turnīra pagaidām vērtīgākais spēlētājs. Francis Lācis ar 5,7 punktiem ir 12. rezultatīvākais spēlētājs, bet Zigmārs Raimo vidēji mačā līdz šim guvis vidēji 2,3 punktus.

Latvijas 3x3 basketbola izlase ir uzvarējusi visās sešās aizvadītajās spēlēs un ir turnīra līdere. Seko Serbija (4-2), Nīderlande (4-2), Lietuva (3-3), ASV (2-4), Francija (2-4), Polija (2-4) un Ķīna (1-5).

Medaļu spēles – pusfināls un fināls, gaidāms 5. augustā. Latvijas izlase automātiski tikusi pusfinālā un cīnīsies par, iespējams, pirmajām medaļām Latvijas delegācijai Parīzes olimpiskajās spēlēs.