Cik labi tu pārzini 3x3 basketbola noteikumus: kas jāzina, skatoties pārraidi?
foto: Edijs Pālens/LOK/LETA
Nauris Miezis caurgājienā spēlē pret Lietuvu.
Basketbols
2024. gada 31. jūlijā, 13:30

Cik labi tu pārzini 3x3 basketbola noteikumus: kas jāzina, skatoties pārraidi?

Jauns.lv

No 30. jūlija sācies 3x3 basketbola turnīrs Parīzes olimpiskajās spēlēs. To ar uzvaru izdevās iesākt Latvijas izlasei, kas ir vienīgie šīs basketbola disciplīnas olimpiskie čempioni. Sekojot līdz 3x3 basketbolam, gan jāņem vērā vairākas nianses, kas krietni atšķiras no klasiskā basketbola.

Cik labi tu pārzini 3x3 basketbola noteikumus: kas...

Latvijas 3x3 basketbola vīriešu izlases galvenais treneris jau kopš 2018. gada ir Raimonds Feldmanis, taču viņš norādījumus komandai drīkst dot tikai pirms un pēc spēles. Spēļu laikā vai pat pusminūtes pārtraukumos komandas spēlētāji nedrīkst no trenera saņemt nekādus ieteikumus. Viņam nedrīkst būt pat acu kontakts ar kādu no komandas spēlētājiem. Gadījumā, ja tiesnesis ierauga spēlētāja acu kontaktu ar treneri, tad vispirms komanda saņem brīdinājumu, bet atkārtotā gadījumā tiek piešķirta tehniskā piezīme, kas nozīmē pretiniekiem vienu soda metienu. Būsim gan reāli, pie pārpildītām tribīnēm olimpiskajās spēlēs ir diezgan nereāli gan dot kādus norādījumus, gan tiesnešiem fiksēt neatļauto acu kontaktu, jo treneri kopā ar citiem oficiālajiem pārstāvjiem atrodas tribīnēs, nevis komandu tuvumā.

 Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā 30. jūlijā Parīzes olimpiskās spēles sāka ar uzvaru.

Latvijas 3x3 basketbolisti olimpiskās spēles sāk ar uzvaru pret Lietuvu

Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā 30. jūlijā Parīzes olimpiskās ...

3x3 valstsvienība uz Parīzi devusies sešu spēlētāju sastāvā – Nauris Miezis, Kārlis Pauls Lasmanis, Francis Lācis, Zigmārs Raimo, Edgars Krūmiņš un Agnis Čavars, kurš 31. jūlijā svin savu 38. dzimšanas dienu. “Visās komandās varēja pieteikt sešus spēlētājus un treneris mūsu pieredzes dēļ gribēja redzēt tieši mūs,” “Sporta Studijai” par savu un Čavara iekļaušanu dienu pirms Parīzes olimpisko spēļu turnīra sākuma skaidroja Krūmiņš. Gan Krūmiņš, gan Čavars uz turnīru devušies kā sparinga partneri treniņos. Viņi nevienā brīdī nedrīkstēs piedalīties olimpisko spēļu turnīrā.

Iepriekšējā vakarā pirms turnīra sākuma aizvadītajā tehniskajā sapulcē katrai no dalībniecēm bija jānosauc četri spēlētāji, kuri piedalīsies turnīrā (sastāvs jau tika iesniegts priekšlaicīgi, tomēr līdz tam brīdim varēja veikt kādas izmaiņas). Latvijas gadījumā – Miezis, Lasmanis, Lācis un Raimo. Ja kāds no olimpiskajām spēlēm pieteiktajiem basketbolistiem gūs savainojumu, kura dēļ nespēs turpināt turnīru, tad komanda būs spiest spēles aizvadīt bez maiņām, trīs civēku sastāvā. Jāatceras, ka Krūmiņš Tokijā finālā iedzīvojās nopietnā potītes savainojumā un, spītējot limitētajām spējām pārvietoties, viņš pāris reižu devās laukumā, dodot partneriem iespēju nedaudz atvilkt elpu.

Parīzes spēlēs 3x3 basketbola turnīrs notiek vienā norises vietā ar BMX sacensībām. Tajā izbūvētas tribīnes ar ietilpību 20 tūkstošiem skatītāju, tomēr pašā laukumā metienu precizitāti var ietekmēt arī vējš, jo ne viss ir aizsegts. “Arī bijām pārsteigti, ka ir uztaisīts lociņš – C burta veidā - vienai pusei esot vaļā. Ja uzpūš vējš, tad 3x3 basketbolā tas ir jūtams. Apstākļi gan abām komandām ir vienādi,” atklāja Krūmiņš. Zināmu lomu var spēlēt arī laikapstākļi un spēles laiks – pirmajā spēļu dienā termometra stabiņš vēstīja par 35 grādu karstumu pēc Celsija. Šai svelmei  Latvijas 3x3 basketbolisti spēja labāk adaptēties nekā Lietuvas basketbolisti. Savukārt pēc pirmajām spēlēm plkst. 19:35 pēc Latvijas laika ceturtdien jau plānos divi mači – 11:35 pret Ķīnu un pusnaktī pret ASV.

 Latvijas 3x3 basketbola izlase Kārlis Pauls Lasmanis, Nauris Miezis, Francis Lācis, Zigmārs Raimo un sparingpartneri Tokijas olimpiskie čempioni Agnis Čavars un Edgars Krūmiņš aizvadījuši treniņu Parīzē.

Latvijas 3x3 basketbola izlase aizvada treniņu Parīzē

Latvijas 3x3 basketbola izlase Kārlis Pauls Lasmanis, Nauris Miezis, Francis Lācis, Zigmārs Raimo un sparingpartneri Tokijas olimpiskie čempioni Agnis Čavars ...

Skatītājiem vērība arī dažām spēles niansēm, kas krietni atšķiras no ierastā klasiskajā basketbolā. Spēle rit desmit minūtes. Tā var noslēgties arī ātrāk, ja komanda gūst 21 punktu. Katrs uzbrukums jāizspēlē 12 sekunžu laikā, kas nozīmē – 3x3 basketbols ir ātra un dinamiska spēle, kurā notikumi izmainās dažu sekunžu laikā. Pēc gūtajiem groziem nav paužu (pie šī adaptēties visgrūtāk ir klasiskā basketbola spēlētājiem), tāpat nav puslaiku vai ceturtdaļu. Gadījumā, ja ir papildlaiks, tad tas tiek spēlēts līdz brīdim, kad kāda komanda pirmā gūst divus punktus. Jāņem vērā, ka, atšķirībā no klasiskā basketbola, 3x3 basketbolā iespējams gūt vienu un divus punktus – divi tiks doti par gūtu grozu aiz tālmetiena līnijas. Ja komanda būs savākusi sešas piezīmes, tad, sākot ar septīto un katru nākamo pārkāpumu, pretiniece varēs mest divus soda metienus. Savukārt, ja tiek sasniegta 10. piezīme, tad papildus diviem soda metieniem, uzbrukušajai komandai arī paliek bumba. Spēlētājiem nav personisko piezīmju limita atšķirībā klasiskā basketbola, kur pēc piecām piezīmēm spēle priekšlaicīgi beigusies (NBA spēlēs sešas piezīmes)

Pirms spēles sākuma tiesneši kopā ar komandas kapteiņiem un monētas palīdzību nosaka, kura komanda sāks spēli uzbrukumā. Spēles laikā var brīvi izdarīt maiņas, taču tās var veikt momentos, kad bumba “ir mirusi”( nenotiek aktīva spēle). Ir gan gadījumi, kad ir obligāti jāmainās – piemēram, tajos brīžos, kad spēlētājam atsējusies bota, vai, piemēram, kā Latvijas spēlē pret Lietuvu, kad lietuviešu līderiem Aurēlijam Pukelim uz sejas bija asinis. Katrai komandai spēles laikā iespējams pa reizei pieprasīt 30 sekunžu pārtraukumu, un ir arī divi plānotie pārtraukumi jeb reklāmas  pārtraukumi, kas automātiski tiek piešķirti pie nākamās pauzes, kad ir nospēlētas trīs un sešas minūtes tīrā spēles laika. Šie pārtraukumi ir būtiska taktikas sastāvdaļa, lai komandas neiztērētu savus pārtraukumus, vai apzināti ļautu/neļautu bumbai atstāt laukumu attiecībā no pašu vai pretinieku noguruma stāvokļa vai spēles gaitā notiekošajiem izrāvieniem.

Būtiskas nianses ir arī spēlei ar muguru pret grozu. Ja basketbola nedrīkst ar bumbu rokās atrasties soda laukumā ilgāk par trim sekundēm, tad 3x3 basketbolā nav atļauts ne vien tas, bet arī spēlēt ar muguru pret savu pretspēlētāju (jebkurā laukuma pozīcijā) ilgāk par trim sekundēm.

Zem groza esošais pusaplis 3x3 basketbolā ne vien nosaka zonu, kurā nevar nopelnīt uzbrukumu piezīmes (vienīgi neizdarot sitienu pretiniekam), bet arī zonu, kurā pretiniekam pēc zaudēta groza nedrīkst traucēt uzsākt uzbrukumu. Arī šeit, līdzīgi kā ar trenēšanu, par pārkāpumu komanda sākumā tiek brīdināta, bet otrajā reizē seko tehniskā piezīme, kas tiek traktēta kā spēles vilcināšana. Līdzīgu pārkāpumu var saņemt arī par nekorektu bumbas nodošanu pretiniekam, uzsākot izspēles (kas vienmēr ir no laukuma vidus, kur olimpiskajās spēlēs atrodas olimpiskais logo), vai par demonstratīvu bumbas neņemšanu, ļaujot tai ripot ārā no laukuma, vai simulēšanu, vai apzinātu nepamatotu izaicinājuma pieprasīšanu, par niansēm, ko nedrīkst caurskatīt.

Komandām ir iespēja pieprasīt video atkārtojumu (izaicinājumu), lai pārliecinātos, vai metiens bijis viena vai divu punktu vērtībā, uzbrukuma laiku un pareizu uzbrukuma iesākšanu iziešanu no zonas. Savukārt mača pēdējās divās minūtes var pārbaudīt, vai tiesnesis nav kļūdījies, nosakot, kam pienākas bumba auta gadījumā, ja tiesnesis to ir fiksējis (nevis, man šķiet, ka bija auts, bet tiesnesis nenosvilpa) Uzbrukuma iesākšanai arī ir būtiskas nianses, jo spēlētājam ar bumbu ir pilnībā jāatrodas ārpus divpunktu zonas (vai pilnībā ar abām kājām, vai vienu, ja otra kāja ir pacelta gaisā).

3x3 basketbolu spēlē gan vīrieši, gan sievietes, turklāt to dara ar viena un tā paša izmēra bumbām, kuras ir 6. izmēra (sieviešu basketbola), bet ar 7. izmēra smagumu (vīriešu).

3x3 basketbola turnīrs rit līdz 5. augustam. Vispirms grupā Latvija, Lietuva, ASV, Serbija, Francija, Nīderlande, Polija un Ķīna aizvada spēles katra pret katru. Pēc tam divas labākās tiek automātiski pusfinālā, 3. līdz 6. vieta ceturtdaļfinālā, bet 7. un 8. vietai sacensības par medaļām noslēdzas priekšlaicīgi.

Ja apakšgrupu turnīrā vairākām komandām ir vienāds uzvaru/zaudējumu skaits un tāds tas paliek, ņemot vērā uzvaras/zaudējumus savstarpējās spēlēs, tad tie ņemta vērā nevis savstarpējo punktu starpība (kā klasiskā basketbolā), bet gūtie punkti visās spēlēs. Interesanti, ka šī ir pirmā 3x3 basketbola sezona, kurā komandām nav būtiski iemest 22 punktus, lai palielinātu komandas gūto punktu skaitu, jo vairāk kā 21 komandas nesaņem. Arī gadījumā, ja komandas pie 20:20 spēlē papildlaiku un viena uzvar ar 22:21, tad abas gūto punktu ailē saņem 21 punktu, bet viena tiek pie uzvaras tabulā, bet otra pie zaudējuma.