Zeltu izcīna 14 gadus veca meitene. Kāpēc skeitbordā uzvar tik jauni sportisti?
foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Olimpiskā čempione 14 gadus vecā japāniete Koko Jošizava.
Citi sporta veidi
2024. gada 1. augustā, 06:03

Zeltu izcīna 14 gadus veca meitene. Kāpēc skeitbordā uzvar tik jauni sportisti?

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Skeitbords olimpisko spēļu programmā pirmo reizi tika iekļauts pirms trim gadiem Tokijā, kur sieviešu “street” sacensībās uzvarēja 13 gadus vecā japāniete Momoji Nišija, sudrabs viņas vienaudzei brazīlietei Raisai Leālai, bet “park” disciplīnā bronza vēl vienai trīspadsmitgadniecei Skajai Braunai no Lielbritānijas. Arī Parīzē situācija nav mainījusies.

Zeltu izcīna 14 gadus veca meitene. Kāpēc skeitbor...

Parīzes olimpisko spēlu jaunākais dalībnieks bija 11 gadus vecais ķīnietis Haohao Žens. Sieviešu “street” disciplīnā  uzvarēja 14 gadus vecā japāniete Koko Jošizava, bet sudrabs viņas komandas biedrenei 15 gadus Lizai Akamai, bet bronza Leālai, kurai tagad ir 16.

Kāpēc liela daļa olimpisko skeitbordistu ir tik jauni?

Kā 2021. Gadā vēstīja, “The Independent”, tas varētu būs saistīts ar jauno zvaigžņu spēju “neapstāties pie tādiem perifēriem faktoriem kā viņu vecums, kas padara viņus tik prasmīgus savā sporta veidā”.

Ziņojumā secināts, kamēr vecākus dalībniekus varētu apgrūtināt atmiņas par pagātnes traumām vai viņi vairāk apzinās savu fizisko vājumu un uzņēmību pret traumām, 13 gadus vecie jaunieši ir brīvāki un bezbailīgāki skeitborda pasaulē, kurā viņi uzdrīkstas un riskē.”

foto: Hugo Philpott/Shutterstock/ Vida Press
Koko Jošizavar lidojumā. Jaunie sportisti mazāk izvērtē, kas ar viņiem varētu notikt, ja neizdotos lēciens.
Koko Jošizavar lidojumā. Jaunie sportisti mazāk izvērtē, kas ar viņiem varētu notikt, ja neizdotos lēciens.

Neviļus gribas vilkt zināmas paralēles ar daiļslidošanu, kur Pekinas olimpiskajās spēlēs 15 gadus vecā krieviete Kamila Vaļijeva neizturēja favorītes spiedienu, turklāt tika pieķerta dopinga lietošanā. Visas pasaules acīs kļuva redzams, kā pret viņu izturas trenere Eteri Tutberidze, kur visa attieksme un komunikācija balstās tikai uz rezultātu. Pat tobrīd daiļslidošanā nedrīkstēja piedalīties jaunākas dalībnieces par Vaļijevu, bet pēc Pekinas vecuma cenzu pacēla līdz 17 gadiem. Skeitbordā situācija vecumā ziņā ir vēl dramatiskāka.

Daudzi spriež, ka tik jauniem pusaudžiem nevajadzētu jau no tik agra vecuma radīt tādu emocionālu spriedzi, piedaloties pasaules lielākajā sporta forumā, tikmēr citi izceļ skeitborda būtību, ka tas ir dzīvesveids, procesa baudīšana, nevis akla tiekšanās pēc rezultātiem. Koks ar diviem galiem.

Skeitbords gan ir krietni ieļaujošāks nekā daiļslidošana, jo Lielbritāniju Parīzē pārstāv arī 50 gadus vecais Endijs Makdonalds.