Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Trenera faktors un uzbrūkošā futbola triumfs: Spānijas panākuma analīze
foto: picture alliance / firo Sportphoto
Divi no šī čempionāta spožākajiem spēlētājiem Lamins Jamals (ar seju) un Niko Viljamss.
Futbols

Trenera faktors un uzbrūkošā futbola triumfs: Spānijas panākuma analīze

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Eiropas futbolā noskaidrots jaunais čempions. Pēc 12 gadu pārtraukuma tronī atgriezusies Spānija, kas visa 2024. gada Eiropas čempionāta laikā demonstrēja pārliecinošāko sniegumu. Pēc izlases triumfa eksperti vērš uzmanību uz trenera un mainītā spēles stila, kas kļuva krietni uzbrūkošāks, nozīmi titula iegūšanā. Pagaidām gan grūti spriest, vai šī izlase var izcīnīt vairākus titulus pēc kārtas, kā to paveica cita paaudze no 2008. līdz 2012. gadam.

Trenera faktors un uzbrūkošā futbola triumfs: Spān...

14. jūlija vakarā Vācijas galvaspilsētā Berlīnē Spānija kļuva par četrkārtējo Eiropas čempioni futbolā, finālā ar 2:1 pieveicot Angliju. Tagad Spānija ir titulētākā komanda Eiropā (trīs panākumi ir Vācijai), bet ceļā uz titulu tā nezaudēja ne maču, pierādot, ka spēj mainīt savu spēles stilu.

“Tiki-taka” bija futbola stils, ar kuru Spānija ilgstoši varēja lepoties un kas deva rezultātus. Ko nozīmē šis spēles stils? Tajā akcents tiek likts uz īsām, bet precīzām piespēlēm dažādos virzienos, kas ļauj uzbrukumam turpināt tā darbību. Laika posmā no 2008. līdz 2012. gadam Spānija absolūti dominēja pasaules futbolā, divas reizes uzvarot Eiropas čempionātā un vienu Pasaules kausā. Šajā laikā tās uzbrukumu orķestrēja divi pussargi – Čavi Ernandess un Andress Injesta.

2024. gada Eiropas čempionātā Spānija spēlēja citādāku futbolu, kurā lielāka uzmanība bija arī uzbrucējiem, kā, piemēram, Niko Viljamsam un zelta vārtu autoram Mikelam Ojarsavalam, kā arī kapteinim Alvaro Moratam. Pussargi kā Dani Olmo un tikko 17. dzimšanas dienu nosvinējušais Lamins Jamals veiksmīgi tos papildināja, bet laukuma centrā dominēja Rodri, kuru atzina par visa turnīra vērtīgāko futbolistu. Visu šo komandu kopā saturēja galvenais treneris Luiss de la Fuente, kurš ir īsts izlašu treneris.

De la Fuente iepriekš kļuvis par Eiropas čempionu U-19 un U-21 vecuma grupās, bet tagad to panācis arī ar pieaugušo izlasi. Interesanti, ka daļa šī brīža spēlētāju izgājuši cauri viņa prasībām jau U-19 vai U-21 izlasēs – 2015. gadā par U-19 čempionu kļuva Rodri, vārtsargs Unajs Simons un uzvaras vārtu autors pret Vāciju Mikels Merino, bet Dani Olmo, Ojarsavals, Fabians Ruiss un Merino spēlēja čempiones sastāvā U-21 izlases rindās. “Treneris pazīst spēlētājus jau kopš akadēmiju laikiem. Viņi kopā attīstās kā komanda. Viss treneru korpuss ir pelnījis lielas uzslavas,” BBC teica eksperts Huans Mata, kurš karjeras laikā Spānijas valstsvienības sastāvā laukumā devies desmit spēlēs.

“Apsveicu Spāniju,” pēc zaudējuma finālā teica Garets Sautgeits. “Viņi bija pelnījuši kļūt par čempioniem ne tikai šīs spēles dēļ, bet parādītā snieguma visā turnīrā dēļ,” teica Sautgeits. Spānija nezaudēja ne spēli – grupu turnīrā pārspētas Horvātija, Albānija un Itālija, bet izslēgšanas mačos Gruzija, Vācija, Francija un Anglija. Neviena no “play-off” spēlēm neilga līdz pēcspēļu sitienu sērijai. Visilgāk tā spēkojās pret Vāciju, pret kuru uzvaras vārti tika gūti otrā papildlaika pašās beigās.

“Parādītās snieguma dēļ futbolam Spānijas triumfs nāks tikai par labu,” uzskata cits eksperts Kriss Satons. “Var teikt, ka šis ir sarūgtinošs zaudējums Anglijai, taču tas kļuvis par uzbrūkošā futbola triumfu,” Spānijas iegūto ceturto Eiropas čempiones titulu vērtēja britu futbola leģenda Garijs Linekers. “Spēlējām lielisku futbolu, un vienmēr centāmies uzvarēt spēlēs. Manuprāt, bijām pelnījuši uzvarēt visā turnīrā. Komandā bija jaunības un pieredzes sajaukums. Šī nebija komanda tikai šodienai, šai izlasei ir nākotne. Esam ļoti lepni un ticam, ka šī komanda var turpināt progresēt un izcīnīt vēl vairākas trofejas,” citiem ekspertiem piebalsoja Mata. Pārsteigts par Spānijas triumfu bija vietējais futbola žurnālists Gilems Balagē. “Pirms turnīra viņi teica, ka katrā spēlē cīnīsies bezbailīgi un ar lielu pašaizliedzību. Tieši ar to viņi uzvarēja šajā turnīrā.”

Pāragri spriest, vai šī Spānijas izlase var kļūt par nākamo dinastiju, kas spāņiem var atnest vairākus titulus pēc kārtas, kā tas notika no 2008. līdz 2012. gadam. Šīs kļuva par Spānijas pirmo triumfu futbolā kopš jau minētajiem ziedu laikiem. Pavisam noteikti šajā sastāvā ir talantīgi futbolisti kā Niko Viljamss, Dani Olmo un Lamins Jamals, bet traumas dēļ nespēlēja Pedri. Tomēr futbolā ir tik augsta konkurence, ka katrā turnīrā uz titulu pretendē vismaz desmit komandas. 2026. gadā notiks Pasaules kauss, kurā kā favorīte bez Spānijas būs arī Argentīnas, Vācijas, Brazīlijas, Anglijas, Francijas izlases. Jebkura no tām savā labākajā dienā var apspēlēt šo Spānijas izlasi. Tajā pašā laikā pie papildus progresa spēlētāju rindās pasaules futbolā atkal var pienākt spāņu dominances laiki.