foto: REUTERS/SCANPIX
Visi Saūda Arābijas futbola virsllīgas klubi tiks privatizēti
Krištianu Ronaldu pārstāvētās "Al Nassr" kontrolpakete jau pērn bija pārgājusi Saūda Arābijas valsts investīciju fonda īpašumā.
Futbols
2024. gada 4. jūlijs, 15:16

Visi Saūda Arābijas futbola virsllīgas klubi tiks privatizēti

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Visi Saūda Arābijas spēcīgākās futbola līgas (SPL) klubi tiks nodoti privatizācijai, trešdien paziņoja valsts sporta ministrija.

Pagājušajā gadā Saūda Arābijas valsts investīciju fonds (PIF), kas ir naftas eksportētājvalsts valsts ieguldījumu uzņēmums, ieguva kontrolpaketes pār "Al Hilal", "Al Nassr", "Al Ahli" un "Al Ittihad" klubiem, bet tagad privatizācijai tiks nodotas arī pārējās 14 no 18 spēcīgākās līgas komandām.

Četri bagātākie klubi pagājušā gada vasaras transfēru logā iztērēja 957 miljonus ASV dolāru (890 miljonus eiro), šajā rādītājā atpaliekot vien no Anglijas premjerlīgas. Tika parakstīti līgumi ar tādām zvaigznēm kā Krištianu Ronaldu, Karims Benzemā un Neimars.

Plānots, ka nākamajā kārtā tiks privatizēti "Al Zulfi", "Al Nahda", "Al Okhdood", "Al Ansar", "Al Orouba" un "Al Kholoud" klubi,  "pamatojoties uz to gatavību pārmaiņām, finansiālo stāvokli, administratīvajām iespējām un sporta bāzēm", paziņoja ministrija.

Tā norādīja, ka sākotnējā privatizācija ir veicinājusi "ievērojamu komerciālo ieņēmumu pieaugumu", un tagad mērķis ir to paaugstināt līdz 1,8 miljardiem Saūda Arābijas riālu (450 miljoniem eiro) gadā. "Šī privatizācijas iniciatīva apliecina apņemšanos paātrināt sporta nozares pārveidi," teikts paziņojumā.

Konservatīvā karaliste veic lielus ieguldījumus sportā, cenšoties mainīt valsts imidžu, un piesaistīt tūristus un investīcijas, lai dažādotu savu no naftas atkarīgo ekonomiku. Saūda Arābija, kas jau rīko prestižās F-1 sacīkstes un pasaules smagsvaru boksa cīņas, ir vienīgā pretendente uz 2034. gada Pasaules kausa izcīņas futbolā rīkošanu.