foto: AFP/Scanpix
Tiesa liedz olimpiskajās spēlēs piedalīties transpersonai Liai Tomasai
Transpersona Lia Tomasa.
Citi sporta veidi
2024. gada 17. jūnijs, 19:00

Tiesa liedz olimpiskajās spēlēs piedalīties transpersonai Liai Tomasai

Jauns.lv

Sporta arbitrāžas tiesa noraidījusi transeksuālās ASV peldētājas Lias Tomasas sūdzību pret Pasaules Ūdenssporta federāciju, un liegusi Tomasai dalību jūlijā gaidāmajās Parīzes olimpiskajās spēlēs.

ASV peldētāja Lia Tomasa plašu popularitāti pasaulē iemantoja 2022. gada martā, kad zcīnīja uzvaru NCAA jeb ASV studentu līgas čempionātā sieviešu 500 jardu brīvajā stilā, sacensībās pārspējot olimpisko sudraba medaļnieci Emmu Veijantu par 1,75 sekundēm. Tā paša gada vasarā Pasaules Ūdenssporta federācija pieņēma noteikumus, kas paredz, ka sieviešu kategorijā ūdens sporta veidos nedrīks piedalīties personas, kas "piedzīvojušas vīriešu pubertātes posmu". 

25 gadus vecā sportiste ar šādu lēmumu nebija mierā un iesūdzēja Pasaules Ūdenssporta federāciju Sporta arbitrāžas tiesā, kurā pieprasīja atcelt federācijas lēmumu un ļaut viņai startēt starptautiska mēroga sacensībās. Viņa iesniegumā norādīja, ka federācijas lēmums ir "nelikumīgs", jo tas ir pretrunā Olimpiskajai hartai un Pasaules ūdens sporta konstitūcijai. Tomēr tiesa viņas prasību noraidīja norādot, ka Tomasai "nav tiesību piedalīties Pasaules Ūdenssporta federācijas rīkotās sacensībās".

Tiesas lēmums Pasaules Ūdenssporta federācijā tika uztverts ar sajūsmu, un organizācijas pārstāvji norādīja, ka "šis ir liels solis uz priekšu centienos aizsargāt sieviešu sportu". "Pasaules Ūdenssports ir apņēmies veicināt vidi, kas kultivē taisnīgumu, cieņu un vienlīdzīgas iespējas visu dzimumu sportistiem," piebilda organizācija.

Tiesas dokumentos minēts, ka "tādiem sportistiem kā Tomasa piemīt ievērojamas fiziskās priekšrocības salīdzinājumā ar bioloģisko sieviešu kārtas pārstāvēm". "Transpersonām, kas piedzīvojušas vīriešu pubertates gadus, ir priekšrocības izturībā, spēkā, ātrumā, kā arī tām ir lielāks plaušu tilpums. Turklāt šīs priekšrocības saglabājas arī tādos gadījumos, ja transpersonām testosterona līmenis ar medikamentu palīdzību ir mākslīgi samazināts".