foto: AFP/Scanpix
Laiks vēl vieniem favorītiem. Eiropas čemionātā iesaistās varenā Francija
Francijas futbola izlases līderis Kilians Mbapē.
Futbols
2024. gada 17. jūnijs, 10:29

Laiks vēl vieniem favorītiem. Eiropas čemionātā iesaistās varenā Francija

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Šodien Vācijā Eiropas čempionāta futbolā finālturnīrs turpināsies ar trīs mačiem, pēdējā no tiem vienai no titula pretendentēm Francijai tiekoties ar Austriju.

D grupas spēlē Francija plkst.22 pēc Latvijas laika Diseldorfā tiksies ar Austriju. Eiropas čempionāta spēles tiešraidē rāda kanālā TV6 un "Go3 Sport" kanālos.

Francūži pēc zaudējuma finālā Portugālei 2016. gada Eiropas čempionātā 2021. gadā izstājās jau astotdaļfinālā, 11 metru pēcspēles sitienos piekāpjoties Šveicei. Austrieši spējuši kvalificēties meistarsacīkstēm trešo reizi pēc kārtas, taču pēc neizkļūšanas no apakšgrupas 2016. gadā Austrija iepriekšējā Eiropas čempionātā astotdaļfinālā papildlaikā zaudēja itāļiem. Iepriekšējo reizi Francija stājās pretī Austrijai 2022. gadā Nāciju līgas apakšgrupas mačos. Pirmā spēle noslēdzas neizšķirti 1:1, bet otrajā panākumu ar 2:0 izcīnīja francūži. D grupas pirmajā mačā Nīderlande ar 2:1 apspēlēja Poliju.

Dienas pirmajā mačā plkst.16 E grupas komandas Rumānija un Ukraina spēkosies Minhenē. Rumānija, kas Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs sesto reizi, no iepriekšējām piecām reizēm tikai 2000. gadā spēja izkļūt no apakšgrupas, ceturtdaļfinālā zaudējot Itālijai.  Savukārt Ukraina, kas Eiropas čempionātā nodrošināja vietu uzvarot izslēgšanas spēlēs, iepriekšējās meistarsacīkstēs aizcīnījās līdz ceturtdaļfinālam, kurā piedzīvoja sagrāvi pret Angliju. Abas komandas pēdējo reizi tikās 2016.gadā, kad pārbaudes spēlē pārāki bija Ukrainas futbolisti.

Savukārt plkst.19 Frankfurtē cīnīsies vēl divas E grupas vienības Beļģija un Slovākija. Beļģi iepriekšējos divos Eiropas čempionātos piedzīvoja zaudējumus ceturtdaļfinālos, kamēr slovāki 2021. gadā, izcīnot vienu uzvaru trīs spēlēs, nespēja izkļūt no apakšgrupas. Beļģija un Slovākija laukumā tikušās tikai trīs reizes, no kurām divas noslēdzās neizšķirti, bet vienu panākumu izcīnīja beļģi.

Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalās 24 izlases, kas sadalītas sešās apakšgrupās. Izslēgšanas turnīrā iekļūs katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvējas un četras labākās komandas no trešajā pozīcijā finišējušajām valstsvienībām. 2024. gada Eiropas čempionāts no 14. jūnija līdz 14. jūlijam norisināsies desmit Vācijas pilsētās. Jaunā Eiropas čempione tiks noskaidrota Berlīnes olimpiskajā stadionā. Pašreizējā Eiropas čempione ir Itālija, kura 2021. gadā Londonā finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.