foto: EPA/Scanpix
Favorīti Anglija uzsāks cīņu par Eiropas čempionāta uzvarētāja titulu ar spēli pret Serbiju
Anglijas komanda.
Futbols
2024. gada 16. jūnijs, 09:04

Favorīti Anglija uzsāks cīņu par Eiropas čempionāta uzvarētāja titulu ar spēli pret Serbiju

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Šodien, 16. jūnijā, Vācijā Eiropas čempionāta futbolā finālturnīrā tiks aizvadītas vēl trīs spēles, pēdējā no tām turnīrā iesaistoties vienai no favorītēm uz titulu Anglijai.

C apakšgrupas spēlē Anglija plkst. 22 pēc Latvijas laika Gelzenkirhenē cīnīsies ar Serbiju. Anglija ar Serbiju šādā statusā līdz šim nav spēlējusi, vien pirms 21 gada pārbaudes mačā tiekoties ar Serbiju un Melnkalni un izcīnot uzvaru ar 2:1. Tāpat Serbija kā atsevišķa valsts finālturnīram kvalificējusies pirmo reizi. 2021. gada vicečempioni angļi kvalificējušies deviņiem no pēdējiem desmit finālturnīriem, labāko pulkā neiekļūstot vien 2008. gadā.

Septiņi no Serbijas izlases futbolistiem spēlē vai ir spēlējuši Anglijā, tajā skaitā Aleksandars Mitrovičs, kurš savu rezultativitāti turpina demonstrēt Saūda Arābijā. Otrā C apakšgrupas spēlē Štutgartē plkst.19 tiksies Dānija un Slovēnija.

No abu komandu sešām savstarpējām spēlēm piecās uzvarējusi Dānija, bet viens mačs noslēdzies neizšķirti. Šī finālturnīra kvalifikācijā abas izlases vispirms spēlēja 1:1, bet pēc tam ar 2:1 pārāki bija dāņi. 

Slovēnijas izlase piedalās savā otrajā finālturnīrā, iepriekšējā dalības reizē paliekot bez uzvarām, turpretī 1992. gada pārsteidzošie čempioni dāņi ir regulāri šī fāzes dalībnieki un iepriekšējās meistarsacīkstēs aizcīnījās līdz pusfinālam.

Abu izlašu uzbrucēji - slovēnis Benjamins Šeško un dānis Jusufs Pulsens - ir komandas biedri "Leipzig" klubā. Plkst.16 Hamburgā D apakšgrupā cīnīsies Nīderlande ar Poliju.

Abas izlases savā starpā tikušās 19 reizes un deviņās no tām uzvarējusi Nīderlande, bet trīs Polija, kas turklāt pēdējo reizi "klīstošo holandieti" sarūgtināja tālajā 1979.gadā. 

Pēc debijas 2008.gada finālturnīrā poļi ne reizi nav izlaiduši čempionātu, savukārt nīderlandieši pēc triumfa 1988.gadā no turpmākajām meistarsacīkstēm kvalificējušies nebija tikai 2016.gada turnīram. Polijas izlasei šajā mačā jāiztiek bez uzbrukuma līdera Roberta Levandovska, kurš dziedē traumu, bet varētu atgriezties laukumā uz otro spēli.

Pirmdien D apakšgrupas pirmo spēli aizvadīs Austrija un Francija. Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalās 24 izlases, kas sadalītas sešās apakšgrupās. Izslēgšanas turnīrā iekļūs katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvējas un četras labākās komandas no trešajā pozīcijā finišējušajām valstsvienībām.

2024.gada Eiropas čempionāts no 14. jūnija līdz 14. jūlijam norisināsies desmit Vācijas pilsētās. Jaunā Eiropas čempione tiks noskaidrota Berlīnes olimpiskajā stadionā. Pašreizējā Eiropas čempione ir Itālija, kura 2021.gadā Londonā finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.