foto: REUTERS/SCANPIX
Krievu tenisa leģendu Jevgeņiju Kafeļņikovu dzimtenē nodēvē par “tautas ienaidnieku” un lūdz bērnus pasargāt no viņa
Kafeļņikovs 2019. gadā pēc uzņemšanas Starptautiskajā tenisa slavas zālē
Citi sporta veidi
2024. gada 16. maijs, 18:50

Krievu tenisa leģendu Jevgeņiju Kafeļņikovu dzimtenē nodēvē par “tautas ienaidnieku” un lūdz bērnus pasargāt no viņa

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Olimpiskais čempions, kādreizējais pasaules pirmā rakete Jevgeņijs Kafeļņikovs kritis savu tautiešu nežēlastībā sakarā ar savu pausto nosodījumu Krievijas invāzijai Ukrainā. Vairāki Kalugas apgabalā rīkotā bērnu turnīra dalībnieku vecāki aicinājuši izslēgt viņu no uzaicināto viesu saraksta kā “tautas ienaidnieku” un “rusofobu”.

Kas izraisījis mazo tenisistu vecāku sašutumu? Tas, ka Kafeļņikovs nav iekļāvies vienotajā militārās histērijas un impērijas atjaunošanas slavināšanas korī — tieši otrādi, viņš nav atbalstījis “speciālo militāro operāciju” Ukrainā, aicinājis ieviest sankcijas pret Krieviju un izteicies par krievu “vergu apziņu”. Jau Krievijas iebrukuma dienā 2022. gada 24. februārī viņš paziņoja, ka “viena cilvēka alkatība pēc šodienas novedīs līdz asarām daudzas mātes Krievijā”, acīmredzami neglaimojoši izsakoties par Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu, kura ilggadējā apsēstība ar Ukrainu pārvērtās asiņainākajā karā Eiropā kopš Otrā pasaules kara.

Vecāki uzskata, ka šādas ķecerīgas domas ir kaitīgas jaunajai paaudzei, un vērsās pie patriotiskās kustības “Zov naroda” un apgabala vadītāja Vladislava Šapšas ar lūgumu nepieļaut Kafeļņikova piekļūšanu bērniem. Šie vecāki paziņoja, ka kādreiz Kafeļņikovs bija cienījams sportists, bet tagad pārvērties par tādu pašu “ārzemju aģentu” un nodevēju kā roka leģendas “Mašina vremeņi” solists Andrejs Makarevičs vai komiķis un estrādes dīvas Allas Pugačovas vīrs Maksims Galkins.

Pats 50 gadus vecais Kafeļņikovs uz šo iniciatīvu reaģēja lakoniski: “Vispār jau es uz Kalugu nemaz netaisījos.”

Jāpiebilst, ka 2000. gada olimpiskais čempions Kafeļņikovs 1996. gadā pēc uzvaras pār Mihaelu Štihu Francijas atklātajā čempionātā kļuva par pirmo Krievijas pārstāvi, kurš uzvarējis “Grand Slam” turnīrā. 2019. gadā viņu iekļāva Starptautiskajā tenisa slavas zālē.