Citi sporta veidi
2024. gada 13. maijs, 19:42

Olimpiskās lāpas dramatiskais ceļš — ļaundari jau 23 reizes mēģinājuši izjaukt olimpiskās lāpas stafeti Francijā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Kopš olimpiskās uguns ierašanās Francijas pilsētā Marseļā, ļaundari jau 23 reizes mēģinājuši izjaukt olimpiskās lāpas stafeti, paziņoja Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns.

Par laimi, neviens mēģinājums nav bijis veiksmīgs. Telekanāls “Cnews” vēstīja, ka ļaundaru skaitā bija četri olimpisko spēļu rīkošanas pretinieki, septiņi palestīniešu atbalstītāji, kā arī klimata aktīvisti un migrantu tiesību aizstāvji.

Saskaņā ar tradīciju olimpisko lāpu aizdedzināja 100 dienas pirms olimpisko spēļu sākuma. 16. aprīlī ceremonija notika Hēras templī Olimpijā, olimpisko spēļu dzimtenē Grieķijā, kur ar ieliektiem spoguļiem augstā priesteriene no saules stariem iededz liesmu, kuru pārnes uz olimpisko lāpu. Šī lāpa stafetes veidā mēro ceļu līdz olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas vietai. 

Pēc 12 dienu ceļojuma no Grieķijas olimpiskā uguns 8. maijā ar kuģi “Belem” ieradās Marseļā, bet nākamajā dienā tika uzsākta aptuveni 12 000 kilometrus garā stafete, kas ies cauri ne tikai kontinentālajai Francijai, bet arī valsts aizjūras teritorijām. Olimpiskās lāpas stafetei izejot cauri vairāk nekā 450 pilsētām pirms olimpisko spēļu sākuma, tajā piedalīsies arī Latvijas pārstāve Gunta Baško.

2024. gada Parīzes olimpiskās spēles norisināsies no 26. jūlija līdz 11. augustam, bet paralimpiskās spēles - no 28. augusta līdz 8. septembrim.

Olimpiskā lāpa uzsāk ceļu pa Franciju

Marseļā ceturtdien tika uzsākta Parīzes olimpisko spēļu olimpiskās lāpas stafete. Pēc 12 dienu ceļojuma no Grieķijas olimpiskā uguns ieradās Marseļā ...

gallery icon
34

Svinīgā ceremonijā iededz Parīzes olimpisko spēļu uguni

Senajā Olimpijā 16. aprīlī svinīgā ceremonijā tika iedegta Parīzes XXXIII Vasaras olimpisko spēļu uguns. Jau tradicionāli olimpiskās uguns iedegšana notika ...

gallery icon
44