foto: IMAGO/United World Wrestling
“Uzpirkti un korumpēti!” Vai tiešām mājinieku cīkstoni “ievilka” Parīzes olimpiskajās spēlēs?
Frenks Čamizo Markess savā zaudējumā par olimpisko ceļazīmi vaino korumpētību cīņas sportā.
Citi sporta veidi
2024. gada 10. aprīlis, 15:35

“Uzpirkti un korumpēti!” Vai tiešām mājinieku cīkstoni “ievilka” Parīzes olimpiskajās spēlēs?

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku notikušās Parīzes olimpisko spēļu Eiropas zonas kvalifikācijas sacensības brīvajā noslēgušās ar pamatīgu šūmēšanos. Svara kategorijā līdz 74 kilogramiem olimpisko ceļazīmi nopelnīja mājinieku pārstāvis Turans Bajramovs, par ko viņa pretinieks no Itālijas un daudzi šī cīņas sporta pārstāvji publiski neslēpj sašutumu.

Vienā pusfināla cīņā, kuras uzvarētājs tika pie ceļazīmes uz Parīzi, sacentās azerbaidžānietis Turans Bajramovs ar Kubā dzimušo, bet no 2013. gada Itāliju pārstāvošo Franku Čamizo Markesu. Cīņas sākumā Bajramovs izvirzījās pārliecinošā vadībā ar 6:0, bet Čamizo spēja atspēlēties un pēdējās sekundēs rezultāts vēstīja 8:8, bet azerbaidžānim bija pārsvars pēc papildu kritērijiem. Pēdējās sekundēs Itālijas sportistam tika piešķirti divi punkti, jo Bajramova ceļgals esot pieskāries paklājam. Tomēr pēc sportista trenera aizrādījuma lēmums tika atcelts un Azerbaidžānas sportists tika pie iespējas debitēt olimpiskajās spēlēs.

Arī iepriekš cīņas laikā Čamizo un viņa komanda vairākkārt iebilda tiesneša lēmumiem, bet pēc cīņas viņš savā “Instagram” kontā notikušo nekautrējās nodēvēt korupciju. Sociālo tīklu ierakstā divkārtējais pasaules čempions publicēja cīņas pēdējās sekundes un savas pārdomas par piedzīvoto: “Es vēlos atvainoties visiem, kas šo skatās. Mans sporta veids ir skaists. Šī ir tikai uzpirkta un korumpēta cilvēku grupa, un mana sirds raud no tādām skumjām. Mans sports veids ir skaists. Mans sporta veids ir skaists. Atvainojos, atvainojos," emocionāls bija Franks Čamizo Markess.

Kā vēsta olimpisko kustību aprakstošais izdevums “Inside the Games”, vairāki slaveni cīņas sporta pārstāvji pauduši atbalstu Itālijas pārstāvim. Trīskārtējais pasaules čempions un Tokijas olimpisko spēļu bronzas medaļnieks Franks Štēblers Vācija izteica līdzjūtību: "Es ciešu kopā ar tevi, mans draugs." Tikmēr cits Tokijas bronzas medaļas ieguvējs Mails Amine no Sanmarīno notikušo uzskata par laupīšanu: “Tas ir briesmīgi, absolūta laupīšana. Man ir žēl, brāl."

2015. gada pasaules vicečempions Rustams Asakalovs no Uzbekistānas aicina atbrīvoties no šādiem gadījumiem cīņas sportā: "Tu esi cīnītājs, tu šodien cīnījies un izdarīji visu, kas no tevis bija atkarīgs, bet šādi tiesneši ir jāiznīcina un jāizmet, jo mūsu sportam ir jābūt gaišam un godīgam, nepadodies un turpini."

Arī Riodežaneiro olimpiskā čempione grieķu izcelsmes amerikāniete Helēna Marulisa uzskata, ka tiesnesis ir rupji kļūdījies: "Šāda situācija ir briesmīga, tu esi apzagts!" Savukārt Tokijas olimpiskais čempions kubietis Luiss Orta Sančess ir drošs, ka viņa kādreizējais tautietis tomēr tiks uz olimpiskajām spēlēm: "Uz priekšu, čempion, tu izcīnīsi savu vietu olimpiskajās spēlēs, ir žēl, ka notiek šādas lietas."

Atbildi parādā nav palicis arī Bajramovs, kurš uzskata, ka viņa sāncensis pats savulaik ir nepelnīti guvis panākumus: “Čamizo nevajadzētu aizmirst, ka viņš piecas vai sešas cīņas uzvarēja, pateicoties neobjektīviem tiesnešu lēmumiem, kāpēc kļuvis Eiropas, pasaules un olimpisko medaļu medaļnieku," izteicās trīs Eiropas čempionātu medaļu ieguvējs. "Es nesaku, ka tiesneši ir neobjektīvi pret mani. Tā nav. Pati Pasaules cīņas federācija izrāda simpātijas Čamizo. Togruls Asgarovs viņu pārspēja pasaules čempionātā, bet viņi viņam titulu nepiešķīra. Varbūt Čamizo tas ir jāatgādina," secināja azerbaidžānis.

foto: Luigi Mariani/LiveMedia/Sipa USA/ Vida Press
Turana Bajramova skatījums uz notikušo ir pavisam atšķirīgs.

Čamizo joprojām ir iespēja kvalificēties olimpiskajām spēlēm pasaules kvalifikācijas turnīrā maijā Stambulā, Turcijā. Franks Čamizo Markess ir arī četrkārtējs Eiropas čempions, turklāt pirmo no saviem tituliem viņš izcīnīja tieši Rīgā.

Sacensībās Baku startēja arī pieci Latvijas pārstāvji, kuriem neizdevās izcīnīt olimpiskās ceļazīmes.

Anastasija Grigorjeva svara kategorijā līdz 62 kilogramiem pirmajā cīņā ar 9:0 pieveica spānieti Lidiju Taurino, bet ceturtdaļfinālā ar 1:5 piekāpās Moldovas cīkstonei Marianai Kerdivarai. Savukārt Elma Zeidlere  svara kategorijā līdz 68 kilogramiem pirmajā cīņā ar 0:10 zaudēja neitrālajai sportistei no Krievijas Hanumai Veļijevai.

Ivars Samušonoks svara kategorijā līdz 86 kilogramiem kvalifikācijas kārtas cīņā ar 0:10 zaudēja neitrālajam sportistam no Krievijas sportistam Artūram Naifonovam, kurš Tokijas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas godalgu. Savukārt Ralfs Lukins svara kategorijā līdz 125 kilogramiem kvalifikācijā ar 2:13 atzina austrieša Johannesa Ludešera pārākumu.

Grieķu-romiešu cīkstonis Aleksandrs Jurkjans svara kategorijā līdz 60 kilogramiem svara kategorijā līdz 60 kilogramiem pirmajā cīņā ar 3:5 atzina pagājušā gada pasaules un Eiropas čempiona Leri Abuladzes no Gruzijas pārākumu.

Lai nodrošinātu ceļazīmi uz 2024. gada Parīzes olimpiskajām spēlēm, kvalifikācijas turnīrā jāsasniedz fināls. Iespēja kvalificēties Olimpiādei sportistiem vēl būs pasaules atlases sacensībās Turcijā, kas notiks no 9. līdz 12. maijam.