Latvijas kamaniņu braucējus pirms pasaules čempionāta Siguldā nomocījuši savainojumi
Soču olimpisko spēļu bronzas medaļniece stafetē Elīza Tīruma.
Citi sporta veidi

Latvijas kamaniņu braucējus pirms pasaules čempionāta Siguldā nomocījuši savainojumi

Jauns.lv

Par spīti vairāku sportistu savainojumiem, Latvijas kamaniņbraucēji noskaņoti nedēļas nogalē Siguldas trasē rādīt labāko iespējamo sniegumu pasaules čempionātā (PČ), trešdien preses konferencē pavēstīja izlases galvenais treneris Kaspars Dumpis.

Latvijas kamaniņu braucējus pirms pasaules čempion...

PČ Latvijā risināsies otro reizi un 45. reizi pavisam. Pirmais PČ risinājās pirms 60 gadiem. Mājiniekus gaidāmajās sacensībās pārstāvēs 14 sportisti: Elīza Tīruma, Ulla Zirne, Kendija Aparjode, Alise Evelīna Mitkus, Inārs Kivlenieks, Artūrs Dārznieks, Riks Kristens Rozītis, Kristers Aparjods, Andris Šics/Juris Šics, Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš, Kārlis Krišs Matuzels/Kristens Putins.

''Diemžēl traumas ieviesušas korekcijas dalībnieku sastāvā. Kristapam Mauriņam sezona ir beigusies. Savainojumi moka arī Tīrumu un Dārznieku, bet tagad nedaudz sasirdzis ir Kivelenieks. Taču viņi startēt varēs,'' norādīja Dumpis. ''Tīrumai problēmas rada savainotā kāja, taču kamaniņu sportā tas nav tik būitiski kā bobslejā un skeletonā. Viņa pati gribēja startēt, un pēc izmeklēšanas atļauju deva arī ārsti, tā ka esmu priecīgs par to, jo komandu stafetē viņa ir galvastiesu pārāka pār citām meitenēm.''

Dumpis sportistu vietas prognozēt izvairījās, taču atgādināja, ka divniekiem no sešiem vadošajiem var uzvarēt jebkurš un visu var izšķirt simtdaļas.

Kopumā PČ piedalīsies 123 sportisti no 19 valstīm. Kā informēja Latvijas Kamaniņu sporta federācijas prezidents Atis Strenga, tad pieteikušies 40 vīrieši, 37 sievietes un 23 divnieku ekipāžas.''Piedalīsies visu labākie pasaules kamaniņbraucēji,'' sacīja Strenga. ''Atsevišķi medaļas tiks dalītas arī to sportistu grupā, kuri nav vecāki par 23 gadiem.''

''Ļoti lielu atbalstu sacensību organizēšanā sniedza Izglītības un zinātnes ministrija. Trase ir labākā, kāda jebkad bijusi sagatavota. Ledus ir fantastisks,'' uzsvēra Strenga.

''Mums galvenais savās mājās būs veikt trīs stabilus braucienus,'' sacīja Juris Šics, kurš divniekā ar savu brāli Andri diezgan stabili aizvada sezonu un būs ne tikai vieni no favorītiem divniekos, bet arī pārstāvēs Latviju komandu stafetē. ''Līdz šim esam izdarījuši visu tā, lai varētu sacīt, ka esam izdarījuši visu, ko varējām. Pasaules čempionāts uzliek pavisam citu atbildību. Un no mums ņem piemēru citi - vācieši, itāļi skatās kā mēs braucam.''

''Trase ir viens no Siguldas zīmoliem un pilsētas sastāvdaļām,'' atgādināja Siguldas novada Domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics. ''Ar labi sagatavotu ledu tā izcēlusies vienmēr.''

Starptautiskās kamaniņu sporta federācijas (FIL) viceprezidents Einars Fogelis pavēstīja, ka Siguldā būs ieradušies pārstāvji no nākamo zxiemas olimpisko spēļu mājvietas - Dienvidkorejas pilsētas Phjončhanas, kā arī 2022. gada spēļu kandidātes - Pekinas, lai gūtu pieredzi šo sacensību rīkošanā.

Sestdien PČ sāksies ar divnieku sacensībām (braucieni plkst. 10.10 un 11.30), bet pēc tam brauks sievietes (plkst. 12.30 un 14.15). Svētdien sacentīsies vīrieši (plkst. 10.10 un 12.10) un notiks komandu stafete (plkst. 14).

Sacensības translēs LTV7.

Iepriekšējo reizi PČ Siguldā risinājās 2003. gadā, kad par divkārtēju vicečempionu kļuva Mārtiņš Rubenis, kurš startēja arī stafetē kopā ar Annu Orlovu un Zigmāra Berkolda/Sandra Bērziņa divnieku. Rubenis ieguva bronzas medaļu 2004. gadā PČ Nagano.

PČ medaļas Latvijai 2011. gadā Čezānā izcīnīja arī brāļi Šici, bet stafetes komanda pie bronzas medaļām tika 2008. gadā Oberhofā, 2009. gadā Leikplesidā un 2013. gadā Vistlerā.

Olimpisko spēļu gados PČ nenotiek.

Verai Zozuļai, pārstāvot PSRS izlasi, PČ no 1977. līdz 1981. gadam izdevies izcīnīt pilnu godalgu komplektu kļūstot par pasaules čempioni 1978. gadā Imstā.

PČ kamaniņu sportā pirmo reizi notika 1955. gadā.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA