foto: AFP/Scanpix
Nezināšana, par kuru tagad iesmej visā Latvijā. Kā basketbolists Artūrs Žagars kļuva par hokejistu Žagariņu
Visu cieņu Artūra Žagara talantam, tomēr viņš basketbola laukumā noteikti jūtas ērtāk, nekā uz ledus.
Sporta zvaigznes
2024. gada 5. marts, 12:42

Nezināšana, par kuru tagad iesmej visā Latvijā. Kā basketbolists Artūrs Žagars kļuva par hokejistu Žagariņu

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Pirmdienas vakaros daudzi tūkstoši zinātkāro latviešu sēžas pie saviem ekrāniem, lai noraudzītos Latvijas Televīzijas (LTV) 1. kanālā skatāmo Uģa Joksta vadīto erudīcijas spēli “Veiksme. Intuīcija. Prāts”. Šīs nedēļas spēles fragmenti noteikti sasniegs krietni lielāku auditoriju nekā ierasts, un dažas frāzes vēl ilgi paliks tautas folklorā.

Nekļūdās tikai tas, kurš neko nedara. Misēkļi gadās visiem, un tie nereti ilgus gadus paliek tautas atmiņā. Mūsu folklorā noteikti iegājusi, piemēram, LTV sporta ziņu moderatora un sporta pārzinātāja Reiņa Ošenieka komiskā pārteikšanās, kad “Rīta Panorāmas” laikā viņš nu jau pirms 14 gadiem Andri Biedriņu nodēvēja par Andriņu Biedriņu – par šo basketbola aprindās pajoko joprojām.

Arī “Vipiņa” vadītājs Joksts nereti pieminējis, ka cilvēks nevar visu zināt, tomēr pēdējā spēlē, šķiet, nezināšanas un komisku kļūmju bija vairāk nekā ierasts. Katrai komandai ir savas parocīgās un mazāk parocīgās tēmas, turklāt noprotams, ka šī dalībniekiem varētu būt bijusi debija erudīcijas spēlēs un, iespējams, arī televīzijā.

Tomēr tas diez vai pasargās spēles dalībniekus no slavas internetā. Komanda ar divām dāmām un puisi zinātnieku jau vedina domāt, ka sporta pārzināšana varētu nebūt viņu specialitāte. Arī pēc Latvijas sportam vēsturiski veiksmīgā gada (pirmā bronza pasaules čempionātā hokejā un debijas reizē piektā vietā Pasaules kausā basketbolā) ne visi par to interesējas un iedziļinās virsrakstos un personālijās par notikušo.

Taisnības labad jāmin, ka jautājums, kurš bija rezultatīvākais Latvijas hokeja izlases spēlētājs pagājušajā pasaules čempionātā (trīs vārti un astoņas piespēles) ne visiem sporta pārzinātājiem uzreiz ienāks prātā vai atausīs atmiņā, ka tas bija Rihards Bukarts (sasniedzot Latvijas hokejistu visu laiku rekordu gūtajos punktos vienā pasaules čempionātā), un varbūt varētu nākties izmantot kādu no papildiespējām. Tomēr tad trīs cilvēku vidū tiek nolemts, ka rezultatīvais hokejists ir Artūrs Žagars jeb Žagariņš – tieši uzvārds, nevis sporta veids, rosināja lielākās dalībnieku pārdomas.

Basketbola Pasaules kauss tiešām bija tuvāk šodienai un Artūra Žagara lieliskais sniegums palika spilgtā atmiņā (spēlē pret Lietuvu jauns Pasaules kausa rezultatīvo piespēļu rekords – 17 – un vieta turnīra otrajā simboliskajā izlasē), tomēr punktu gūšanā vidēji spēlē pat Latvijas izlasē naskāki bija Andrejs Gražulis, Rolands Šmits un pusotru spēli nospēlējušais komandas kapteinis Dairis Bertāns.

Šai komandai neveiksmīgā jautājumu izloze vēlreiz piespēlēja jautājumu par sportu. Šoreiz bija jāzina grupas “Citi zēni” dalībnieka Dagņa Roziņa pārstāvētā vieglatlētikas disciplīna, kurā pērn kļuvis par Latvijas čempionu. Sākotnējos variantus skriešanu un basketbolu pēc papildiespējas, ka rezultāts bijis 47,14 metri, nomainīja diskusija par lēkšanu tālumā un šķēpmešanu, kas tad arī kļuva par komandas atbildi. Diemžēl nepareizo, jo pareizā disciplīna bija diska mešana.

Ši “V.I.P” spēle raisīja plašas diskusijas sociālajos tīklos īpaši jau sporta lietprātēju ziņā.

Latvijas izlases hokejists Ralfs Freibergs bija ļoti saskumis par redzēto.

Tikmēr Latvijas Hokeja federācija sola sava sporta veida nepārzinātājiem bezmaksas biļetes uz spēlēm pavasarī.