Citi sporta veidi
2024. gada 23. februāris, 19:47

Astoņgadīgs šaha brīnumbērns kļūst par visjaunāko spēlētāju, kurš oficiālā turnīrā uzvar lielmeistaru

Jauns.lv

Indiešu izcelsmes Singapūras šaha brīnumbērns Ašvats Košiks klasiskā šaha turnīrā pārspējis poļu lielmeistaru Jaceku Stopu, savos astoņos gados un sešos mēnešos kļūstot par jaunāko šahistu, kuram ir izdevies pieveikt lielmeistaru.

Šāds panākums pret 37 gadus veco poļu lielmeistaru viņam izdevies Šveices “Burgdorfer Stadhaus Open” turnīrā. Košiks par pieciem mēnešiem uzlaboja janvārī sasniegto serba Leonida Ivanoviča rekordu, kurš ar uzvaru pār 59 gadus veco bulgāru lielmeistaru Milko Popčevu kļuva par pirmo šahistu, kuram šāds panākums izdevies pirms deviņu gadu vecuma sasniegšanas.

Košiks 2022. gadā nieka sešu gadu vecumā izcīnīja trīs zelta medaļas Austrumāzijas jauniešu čempionātā vecuma kategorijā līdz astoņiem gadiem. Jaunā supertalanta tēvs stāstīja, ka viņam ir fenomenāla fotogrāfiska atmiņa. Pašlaik viņš šaham veltī līdz septiņām stundām dienā un risina tūkstošiem šaha rēbusu, vēsta vietne chess.com.

Interesanti, ka neviens no Košika vecākiem šahu nespēlē, bet viņu puika iemācījās spēlēt četru gadu vecumā, spēlējot ar vectēvu. Tagad Košikam ir vairāki treneri, viens no viņiem ir Singapūras Šaha federācijas vadītājs Kevins Gohs Veimins. “Ģimene puiku atbalsta un neizdara uz viņu pārmērīgu spiedienu, kas viņam ļauj sasniegt savus mērķus. Mēs lepojamies ar Ašvatu, vienlaikus nenosakot viņam nekādus uzdevumus un ļaujam attīstīties savā tempā. Bet tas, ka viņš pārspēja pasaules rekordu, ir vienkārši bonuss,” viņš izteicies.