foto: dpa/picture-alliance
“Esmu citādāka, bet tāpēc mazāk sieviete?” pretrunīgi vērtētā skrējēja Semenja stāsta par zāļu blaknēm un nebeidzamo cīņu
Kastere Semenja neplāno pārtraukt cīņu pret, viņasprāt, nevienlīdzību pasaules sportā.
Sporta zvaigznes
2023. gada 14. novembris, 17:15

“Esmu citādāka, bet tāpēc mazāk sieviete?” pretrunīgi vērtētā skrējēja Semenja stāsta par zāļu blaknēm un nebeidzamo cīņu

Jauns.lv

Divkārtējā olimpiskā čempione no Dienvidāfrikas Kastere Semenja savā autobiogrāfijas grāmatā “The Race To Be Myself” (“Sacīkstes, lai būtu es pati”) pastāstījusi par savām izjūtām un pieredzi nepārtraukti lietojot testosterona līmeni samazinošus medikamentus. Viņa vēlas izmantot savu platformu, lai citām sievietēm nebūtu jāpiedzīvo tas pats.

"Es teiktu, ka tā bija elle, jo katru dienu tu dzīvo stresā," par medikamentu lietošanu Semenja stāsta CNN. "Jūs neesat laimīgs ar sevi, jūs nekad neesat laimīgs. Tas liek tev justies slimam, ar sliktu dūšu. Jums sākas panikas lēkmes. Tas sāk radīt nelielus asins recekļus jūsu organismā. Tev dedzina vēderu, jūs daudz ēdat. Jūs nevarat gulēt, katru dienu ļoti daudz svīsti. Tas ir kā izrakt bedri, kuru tu nekad nevarēsi aizpildīt. Ziniet, tas ir kā izmērīt zārku, ieiet tajā un pēc tam sevi apglabāt. Tas nebija viegli. Tas bija grūts laiks."

Semenja ir hiperandrogēna, kas nozīmē, ka viņai ir dabiski augsts testosterona līmenis, un viņa cīnās pret jaunajiem noteikumiem, ko 2019. gadā ieviesa vieglatlētikas vadošā organizācija “World Athletics”, kas regulē hormona līmeni sportistēm.

Jauns.lv jau vēstīja, ka divkārtējā olimpiskā čempione 800 metru skrējienā Kastere Semenja šī gada jūlija uzvarēja Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) prāvā pret Šveici par diskrimināciju.

Semenja ECT bija vērusies pēc tam, kad Šveices tiesa atstāja spēkā Sporta Arbitrāžas tiesas (CAS) un Starptautiskās Vieglatlētikas savienības ("World Athletics") lēmumu, kas paredz, ka sievietēm ar paaugstinātu testosterona līmeni organismā ir jālieto to ierobežojoši medikamenti, lai piedalītos starptautiskās sacensībās.

Semenja 2019. gadā Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) zaudēja lietā, kurā apstrīdēja "World Athletics" lēmumu, kas nosaka, ka sportistēm ar paaugstinātu testosterona līmeni ir liegts piedalīties sacensībās, kuru garums ir 400 metri līdz jūdze.

Skrējējām, kuras neatbilst šiem noteikumiem, jāstartē citās disciplīnās vai jāsacenšas ar vīriešiem gadījumā, ja viņas atsakās lietot medikamentus, kas pazemina testosterona līmeni.

"World Athletics" atzīmē, ka noteikumi [par testosterona līmeni ierobežojošajiem medikamentiem] pagaidām netiks mainīti un paliks spēkā. "World Athletics" un Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) atzinušas, ka sievietēm ar augstāku testosterona līmeni ir ievērojamas priekšrocības. To apstiprinājuši rezultāti 2011. un 2013. gada pasaules čempionātos. "Ja mēs neaizsargāsim sieviešu kategoriju, tad sievietes un jaunas meitenes neizvēlēsies sportu," pauž "World Athletics".

Semenja atzīst, ka viņas ķermenis ir atšķirīgs, bet uzstāj, ka sportistiem ar dzimumu attīstības atšķirībām nav negodīgu priekšrocību sportā.  "Es esmu dzimusi kā sieviete, bet es esmu sieviete bez dzemdes. Man nav olvadu. Man nav menstruāciju. Jā, es esmu citāda, bet tas nepadara mani par mazāk sievieti. Es esmu tur, kur esmu, pateicoties centībai, smagam darbam, disciplīnai un visām šīm lietām. Ģenētiski tas ir kaut kas tāds, par ko var teikt, ka to nevar kontrolēt," uzskata titulētā skrējēja.  

Šobrīd 32 gadus vecā sportiste ir 2012. un 2016. gada olimpisko spēļu uzvarētāja 800 metros, bet minētā iemesla dēļ nevarēja savu titulu aizstāvēt 2020. gada Tokijas Olimpiādē. Semenjas kontā ir arī trīs pasaules čempionātu zelta medaļas un viena bronza.