Šovakar uzzināsim četrkārtējo Pasaules kausa ieguvēju regbijā — vai "All Blacks" spēs atņemt kroni Dienvidāfrikai? Ieskats finālos
Regbija "svētais Grāls" — Veba Elisa kauss. Kurš to pacels šovakar?
Citi sporta veidi
2023. gada 28. oktobris, 04:00

Šovakar uzzināsim četrkārtējo Pasaules kausa ieguvēju regbijā — vai "All Blacks" spēs atņemt kroni Dienvidāfrikai? Ieskats finālos

Jauns.lv

Šovakar Sendenī "Stade de France" stadionā noskaidrosies četrkārtējā Pasaules kausa ieguvēja regbijā — Dienvidāfrika aizstāvēs čempiones kroni pret savu sīvāko sāncensi Jaunzēlandi. Ielūkosimies pagātnes finālos!

Pirmā Pasaules kausa izcīņa notika Jaunzēlandē un Austrālijā, un “All Blacks” bija absolūti favorīti. Vienīgā izlase, kas teorētiski varēja sagādāt nepatikšanas, bija Austrālija, taču negaidīts zaudējums Sidnejā skaistā pusfināla spēlē Francijai (24:30) sagādāja citu fināla sastāvu, kur frančiem nebija nekādu izredžu — Jaunzēlande triumfēja ar 29:9.

Pēc četriem gadiem Anglijas, Francijas, Īrijas, Skotijas un Velsas kopīgi rīkotajā turnīrā Austrālija ieradās kā nesalīdzināmi spēcīgāka izlase. Pēc laimīgas izglābšanās ceturtdaļfinālā pret Īriju (19:18) ķenguru zemes pārstāvji pusfinālā apliecināja savu klasi, apdzēšot Jaunzēlandes dzirksti (16:6), bet viņiem pretī stājās Anglija, kas brutālā ceturtdaļfinālā Parīzē pieveica Franciju (19:10), bet pusfinālā Edinburgā apbēdināja skotus (9:6). Sīvā cīņā Austrālija turpināja dienvidu puslodes dominēšanu (12:6).

1995. gadā turnīru uzņēma Dienvidāfrika, kas pēc aparteīda režīma krišanas beidzot atgriezās starptautiskā sporta apritē. Atklāšanas spēlē DĀR pieveica čempioni Austrāliju (27:18), pusfinālā daļēji applūdušajā laukumā pārspēja Franciju (19:15), bet finālā tai pretim stājās favorīte Jaunzēlande, kuras jaunā superzvaigzne Džona Lomu noslaucīja no ceļa pretiniekus vienu pēc otra, sevišķi parādot savu klasi pusfinālā pret Angliju (45:29). Finālā mājiniekiem izdevās neitralizēt Lomu, un visu izšķīra desmito numuru Džoela Stranskija un Endrū Mērtensa duelis, DĀR svinot uzvaru pagarinājumā (15:12).

1999. gadā Velsā pirmo reizi par divkārtējo čempioni kļuva Austrālija, kas pusfinālā pagarinājumā pārspēja DĀR (27:21), bet finālā pieveica Franciju (35:12), kura bija pilnīgi izšāvusi sevi fantastiskajā pusfināla uzvarā pār Jaunzēlandi (43:31). Šajā, iespējams, visu laiku skaistākajā Pasaules kausa spēlē Francija spēja lauzt spēles gaitu no šķietami bezcerīgā -14!

2003. gadā Austrālijā pirmo (un pagaidām vienīgo) reizi triumfēja ziemeļu puslodes pārstāve Anglija. Tā bija regbija dzimtenes “zelta laikmeta” kulminācija — iepriekšējā novembrī viņi uzņēma visas trīs vadošās dienvidu puslodes pārstāves un uzvarēja visās spēlēs, bet pirms finālturnīra viesos uzvarēja gan Jaunzēlandi (pirmo reizi vairāk nekā 30 gadu laikā), gan Austrāliju (pirmo reizi vispār). Savu varenību Anglija apstiprināja, grupas spēlē pārliecinoši sakaujot DĀR (25:6), ceturtdaļfinālā salaužot Velsas pretestību (28:17), pusfinālā pilnībā noslāpējot visu Francijas enerģiju (24:7). Finālā tai pretim stājās preses ilgu laiku nežēlīgi kritizētā mājinieku izlase, kas pilnīgi negaidīti pusfinālā neatstāja cerības otrajai galvenajai favorītei Jaunzēlandei (22:10). Titāniskā fināla cīņā visu izšķīra Džonija Vilkinsona dropsitiens pagarinājuma beigās (20:17).

2007. gadā Francijā pavisam neizteiksmīgi spēlējošā Anglija pārsteidzoši aizkļuva līdz finālam, vispirms izsitot Austrāliju (12:10), bet pusfinālā mājinieci Franciju (14:9), kura atkal nespēja atgūties pēc ceturtdaļfināla sensacionālās uzvaras pār galveno favorīti Jaunzēlandi (20:18). Tās fināla pretiniece Dienvidāfrika ar Angliju izrēķinājās grupā (36:0), bet līdz finālam nonāca pa vieglo ceļu, jo tai nenācās spēlēt ne ar vienu no galvenajām sāncensēm, pret kurām tā bija pēdējā gada laikā cietusi neveiksmes (Jaunzēlande, Austrālija, Francija, Īrija). Finālā Dienvidāfrika izdarīja pietiekami, lai kauss paliktu uz dienvidiem no ekvatora (15:6).

2011. gadā Jaunzēlandē mājinieki beidzot noņēma ilggadējo nespējnieku lāstu un sīvā cīņā izcīnīja Pasaules kausu. Vispirms mājinieki grupā atmaksāja Francijai (37:17), taču tālāk sekoja nācijai šermuļus uzdzinusī drāma. Vispirms liktenīgo traumu treniņā pirms ceturtdaļfināla guva galvenā zvaigzne, desmitais numurs Dans Kārters, ceturtdaļfinālā turnīrs beidzās viņa aizvietotājam Kolinam Sleidam, un trenerim Greiemam Henrijam nācās steigšus zvanīt Stīvenam Donaldam, kurš vienā mierā baudīja atvaļinājumu un bija aizbraucis makšķerēt. Atbraukušajam Donaldam jau fināla pirmajā puslaikā nācās kļūt par nācijas glābēju, nomainot traumēto Āronu Krudenu — tādējādi Jaunzēlande bija zaudējusi visus trīs turnīram sākotnēji pieteiktos desmitos numurus! Finālā Jaunzēlande burtiski izmocīja uzvaru pār Franciju (8:7), un nagus līdz elkonim nograuzušie “All Blacks” fani beidzot varēja atviegloti nopūsties.

2015. gadā Anglijā čempione Jaunzēlande atveda vispieredzējušāko sastāvu, ceturtdaļfinālā pārbraucot pāri Francijai ar ceļarulli (62:13), pusfinālā pieveicot Dienvidāfriku (20:18). Tās fināla pretiniece Austrālija bija izdzīvojusi “nāves grupā” ar Angliju un Velsu, uzvarot abas, un līdz finālam pārspēja Skotiju (35:34) un Argentīnu (29:15). Londonā Jaunzēlande kļuva par pirmo trīskārtējo čempioni un pirmo, kas aizstāvēja savu titulu (34:17).

2019. gadā Japānā Dienvidāfrika arī kļuva par trīskārtējo čempioni un pirmo, kas spēja izcīnīt kausu, zaudējot grupas spēlē, piekāpjoties Jaunzēlandei (13:23). Līdz finālam Dienvidāfrika tika galā ar pēdējo gadu sensāciju Japānu (26:3), kā arī Velsu (19:16), kamēr Anglija ceturtdaļfinālā viegli izrēķinājās ar Austrāliju (40:16), bet pusfinālā negaidīti pārliecinoši ar brutālu spēka spēli aizsūtīja mājās čempioni Jaunzēlandi (19:7). Finālā āfrikāņi nodemonstrēja angļiem vēl iespaidīgāku spēka spēli (32:12).

Jāpiebilst, ka 2023. gada turnīrs būs īpašs ne tikai ar to, ka noskaidrosies četrkārtējā čempione — šogad pirmo reizi finālā spēlēs izlases, kuras abas ir cietušas zaudējumu grupā: Dienvidāfrika atzina Īrijas pārākumu, bet Jaunzēlande atklāšanas spēlē netika galā ar Franciju. Likteņa ironija, ceturtdaļfinālā viss samainījās vietām — Jaunzēlande kārtējo reizi aizsūtīja mājās Īriju (28:24), bet Dienvidāfrika lika raudāt visai Francijai (29:28).

Un vēl, pirms astoņiem gadiem "All Blacks" rindās triumfēja toreiz jauniņais Bodens Barets. Šovakar Jaunzēlandes sastāvā viņam pievienosies arī brāļi Džordijs un Skots. "All Blacks" uzvaras gadījumā tā varētu būt pirmā reize, kad Pasaules kausu izcīnījušā izlasē ir trīs brāļi. Vai tam būs lemts notikt, uzzināsim pavisam drīz.