Citi sporta veidi
2023. gada 22. oktobris, 00:40

DĀR regbisti Pasaules kausa pusfināla pēdējās minūtēs izrauj uzvaru pār Angliju — pēc nedēļas aizstāvēs čempionu kroni pret Jaunzēlandi

Jauns.lv/LETA

DĀR regbija izlase sestdien Sendenī ar precīzu soda sitienu pēdējās minūtēs ar 16:15 (6:12) izrāva uzvaru pret Angliju un ceturto reizi spēlēs Pasaules kausa finālā, kur tai pretim stāsies  pieckārtējā fināliste Jaunzēlande. Fināla uzvarētāja kļūs par vistitulētāko regbija izlasi — četrkārtējo pasaules čempioni.

Pēc spēlētām trīs minūtēm ar precīzu soda sitienu angļus vadībā izvirzīja Ouens Farels, kurš septiņas minūtes vēlāk ar vēl vienu soda sitienu panāca 6:0. DĀR izdevās tikt pie pirmajiem punktiem, kad 21.minūtē soda sitienu veiksmīgi izpildīja Menijs Liboks, taču vēl trīs minūtes vēlāk sešu punktu pārsvaru angļiem atguva Farels. Jūtot, ka spēles gaita iet nevēlamā virzienā, DĀR treneri strauji sāka veikt spēlētāju maiņas, Liboku nomainīja veterāns Handrē Polards.

Piecas minūtes līdz puslaika beigām precīzs soda sitiens padevās Polardam, tomēr Farels neļāva pretiniekiem doties pārtraukumā ar mazāku deficītu un 39.minūtē ar soda sitienu atguva sešu punktu pārsvaru Anglijai.

Ferels deviņu punktu pārsvaru 54.minūtē panāca ar veiksmīgu dropsitienu. DĀR izdevās samazināt deficītu 69.minūtē, kad pirmo un vienīgo piezemējumu mačā veica Rūdolfs Gerhards Sneimans, kam sekoja precīzs realizācijas sitiens Polarda izpildījumā (13:15). 

Nedaudz mazāk kā četras minūtes līdz pamatlaika beigām DĀR tika pie soda sitiena, kuru precīzi izpildīja Polards, un pirmo reizi mačā izvirzījās vadībā ar 16:15. Atlikušajās minūtēs bumbu pārvaldīja Anglijas regbisti, taču viņiem vairs neizdevās tikt pie punktu gūšanas iespējām, un finālu sasniedza DĀR.

Pasaules kausā šī komandām bija sestā tikšanās. Anglijai ir izdevies uzvarēt tikai reizi, svinot panākumu 2003.gadā (25:6), ceļā uz vienīgo izcīnīto Pasaules kausu.

Pārējās cīņās ir uzvarējusi DĀR, kas 1999.gadā Francijā bija pārāka ar 44:21 — toreiz āfrikāņu desmitais numurs Janī de Biers trāpīja piecus dropsitienus (pasaules rekords!), bet izlasē spēlēja arī Rasijs Erasmuss, kura vadībā DĀR triumfēja 2019. gadā un kurš pašlaik ir galvenā trenera Žaka Nīnabera "labā roka". 2007.gadā DĀR uzvarēja divreiz (grupā 36:0, finālā 15:6), bet pirms četriem gadiem Japānā uzvarēja finālā ar 32:12.

Dienu iepriekš finālā vietu nodrošināja Jaunzēlande, kas ar 44:6 (20:6) uzvarēja Argentīnu.

Tādējādi par trešo vietu cīnīsies Anglija un Argentīna. Tieši Francijā pirms 16 gadiem Argentīnas regbisti izcīnīja vēsturiskās bronzas medaļas, kas līdz tam ģeogrāfiskajā izolācijā mitušajai regbija lielvalstij pavēra ceļu uz dienvidu puslodes gigantu ikgadējo turnīru Regbija čempionātu. Toreiz Argentīna fantastiski grupā pieveica gan Franciju, gan Īriju, ceturtdaļfinālā Skotiju, pusfinālā piekāpās topošajai čempionei DĀR, bet spēlē par 3.vietu saplosīja Franciju.

Taču ar Angliju aina ir cita. Pasaules kausos Anglija un Argentīna tikušās četras reizes, un vienmēr uzvarējuši regbija dzimtenes pārstāvji — 1995. gadā grupā (24:18), 2011. gadā grupā (13:9), 2019. gadā grupā (39:10), bet šogad grupā angļi sakāva argentīniešus (27:10), kaut gan gandrīz visu spēli aizvadīja mazākumā.

Runājot par finālu, Jaunzēlandes cīņas ar Dienvidāfriku vienmēr ir bijušas vienas no galvenajām turnīra spēlēm, jo abas izlases tradicionāli tiek uzskatītas par spēcīgākajām pasaulē, viņu sīvā sāncensība ilgst kopš tālā 1921. gada.

Jāpiebilst, ka šī Pasaules kausa fināls ir īpašs ar to, ka pirmo reizi Pasaules kausu vēsturē abas finālistes jau ir grupā cietušas zaudējumu, līdz šodienai vienīgā ne reizi nezaudējusī bija Anglija. Tādējādi otro reizi pēc kārtas Pasaules kausu iegūs izlase, kas jau piedzīvojusi zaudējuma rūgtumu, līdz tam turnīra uzvarētāja vienmēr bija ar "ideālu CV".

"All Blacks" un "Springbokke" pirmo reizi tikās 1995. gada Pasaules kausa finālā, pagarinājumā uzvarot turnīra saimniekiem dienvidāfrikāņiem (15:12), kuri atgriezās starptautiskajā sportā pēc aparteīda režīma krišanas un pirmajās divās Pasaules kausa izcīņās nepiedalījās.

Tiesa, daudzi “All Blacks” spēlētāji pirms spēles smagi saindējās ar pārtiku, un klīda runas, ka Āzijas bukmeikeri esot uzpirkuši kādu “oficianti Sjūziju”, lai favorīti finālā ciestu neveiksmi. Pats fināls palika spilgtā atmiņā ar iespaidīgo "Boeing" lainera pārlidošanu pāri Johannesburgas "Ellis Park" stadionam pirms spēles, kā arī ar DĀR pirmā melnādainā prezidenta Nelsona Mandelas pasniegto Pasaules kausu DĀR kapteinim Fransuā Pināram — savulaik DĀR regbija izlasi, tās iesauku "Springbokke" un gazeles emblēmu uzskatīja par aparteīda simboliem sportā, un Mandela kā nācijas samierināšanās zīmi uzvilka šo krekliņu.

1999. gadā Kārdifā abas izlases mērojās spēkiem par 3. vietu, un atkal pārāki bija āfrikāņi (22:18).

Toties turpmāk savstarpējās spēlēs Pasaules kausā uzvarēja tikai Jaunzēlande. 2003. gadā Melburnā “All Blacks” ceturtdaļfinālā atmaksāja ar pārliecinošu 29:9, turklāt viņu pašpārliecinātību raksturoja pēdējais piezemējums, kad desmitais numurs Karloss Spensers (vēlāk viņš pārcēlās uz dzīvi Dienvidāfrikā!) neskatoties atmuguriski starp kājām padeva bumbu Džo Rokokoko.

2015. gadā sīkstā pusfinālā Londonā Jaunzēlande atkal bija pārāka par Dienvidāfriku (20:18) ceļā uz vēsturisko trešo titulu. 2019. gadā Jaunzēlande svinēja uzvaru grupas spēlē Jokohamā (23:13), tiesa, toreiz trešo titulu izcīnīja DĀR, kļūstot par pirmo čempioni, par spīti zaudējumam grupā.

Tieši Francijā pirms 16 gadiem DĀR kļuva par čempioni, un āfrikāņiem ir visas iespējas atkal pacelt kausu Parīzē. 

Pasaules kausa izcīņa vairāk nekā pusotra mēneša garumā norisinās deviņās Francijas pilsētās, 20 valstsvienībām cīnoties par prestižo trofeju. Pirmajā posmā četrās apakšgrupās izlases aizvadīja viena apļa turnīru, divām labākajām grupas komandām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Katras grupas pirmo triju vietu īpašnieces nodrošināja ceļazīmes uz 2027.gada Pasaules kausa izcīņu.

Francija pasaules meistarsacīkstes uzņem trešo reizi un otro reizi - kā vienīgā rīkotāja. No deviņiem aizvadītajiem turnīriem pa trim reizēm čempionu kausu, kas nosaukts Viljama Veba Elisa vārdā, virs galvas ir cēluši Jaunzēlandes un Dienvidāfrikas Republikas regbisti, divi tituli ir Austrālijai, bet viens - Anglijai.

Pirms četriem gadiem Japānā notikušajā Pasaules kausā uzvarēja DĀR, kas finālā ar rezultātu 32:12 guva virsroku pār Angliju.