foto: American Photo Archive / Alamy/ Vida Press
Putins pieprasa apturēt sportistu masveida bēgšanu uz ārzemēm
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Citi sporta veidi
2023. gada 19. oktobris, 20:13

Putins pieprasa apturēt sportistu masveida bēgšanu uz ārzemēm

Jauns.lv

Sportistu masveida aizbraukšana uz ārvalstīm nodara zaudējumus Krievijai, ceturtdien fiziskās kultūras un sporta attīstības padomes sēdē paziņoja prezidents Vladimirs Putins.

Kā piemēru Putins minēja hokeju, kur, pēc viņa vārdiem, aģenti - "darboņi" no sporta skolām "atlasa un velk uz ārzemēm bērnus".

"Tas ir bizness, turklāt ne vienmēr noregulēts un ne vienmēr cēls," sacīja prezidents, piebilstot, ka jānosaka tiesiskie ietvari un garantijas gan valstij, gan pašiem hokejistiem kopā ar viņu apkārtni.

"Maz kas šajā ziņā tiek darīts. Un Sporta ministrijai gribu lūgt atgriezties pie šī jautājuma, nu un federācijai arī. Atkarība tur ir liela, nauda grozās ne mazums, bet zaudējumus tas mums nodara acīmredzamus," paziņoja Putins (viņu citē "RIA Novosti"), vēsta "The Moscow Times".

Septembrī sporta ministra vietnieks Aleksejs Morozovs, informēja par Krievijas sportistu masveida pāreju uz ārvalstu izlasēm. Pēc viņa datiem, vairāk nekā 100 sportistu, ieskaitot 55 olimpiešus, nomainījuši pilsonību.

Ministrija prasa atmaksāt iztērētos līdzekļus sagatavošanai no tiem, kas pametuši Krievijas komandu. Jūlijā Valsts dome sāka izstrādāt likumprojektu, kas sportistiem uzliktu par pienākumu kompensēt izdevumus, mainoties pasei.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) uz laiku aizliegusi Krievijas un Baltkrievijas sportistiem dalību starptautiskās sacensībās. 2023. gada marta beigās SOK veica izņēmumu tiem, kas uzstājas neitrālā statusā un nav saistīti ar karadarbību.