Citi sporta veidi
2023. gada 8. oktobris, 00:45

Lielās intrigas vietā čiks... Īrija samaļ miltos Skotiju, un mūs gaida divi fināla cienīgi regbija Pasaules kausa ceturtdaļfināli

Jauns.lv/LETA

Sestdienas vakarā Francijā rīkotā regbija Pasaules kausa galvenajā stadionā Sendenī "Stade de France" Īrijas regbija-15 izlase negaidīti viegli ar 36:14 (26:0) izrēķinājās ar Skotiju un izcīnīja pirmo vietu B grupā.

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums un triumfs (1987-2023)

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums, triumfs un fanu svētki (1987-2023)

gallery icon

Tas nozīmē, ka nākamnedēļ būs divi grandiozi ceturtdaļfināli — pasaules ranga līdere Īrija eksaminēs trīskārtējo čempioni Jaunzēlandi, bet mājiniece un planētas otrā spēcīgākā komanda Francija mērosies spēkiem ar pašreizējo pasaules čempioni Dienvidāfriku.

Pirms spēles izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā bija trim "nāves grupas" izlasēm. Lai iekļūtu ceturtdaļfinālā, Īrijai pietika neļaut Skotijai uzvarēt ar vairāk nekā septiņu punktu pārsvaru, bet Skotijai bija obligāti jāuzvar ar vismaz astoņu punktu pārsvaru, lai iekļūtu ceturtdaļfinālā un atstātu īrus aiz borta. Savukārt DĀR bija jācer, ka skoti nespēs uzvarēt ar vairāk nekā 21 punkta starpību un abas izlases negūs bonusa punktu, šādā situācijā par trešajiem liekiem jau kļūtu pasaules čempioni.

Diemžēl tiem, kas ar nepacietību gaidīja šo spēli un pamatoti cerēja uz sīvu cīņu ar intrigu, nācās vilties. Īrija no pirmajām sekundēm uzskatāmi parādīja, kurš te saimnieks, pirmo piezemējumu gūstot jau pirmajā minūtē un līdz pārtraukumam nopelnot bonusa punktu par četriem piezemējumiem, kaut gan pēc notiekošā laukuma spēles liktenis bija izšķirts jau krietni agrāk.

Uzvarētāju labā piezemējumus veica Džeimss Lovs, Īans Hendersons, Dans Šians, Gerijs Ringrouzs Hugo Kīnans, kuram tas izdevās divas reizes, bet trīs veiksmīgi realizācijas sitieni padevās Džonijam Sekstonam.

Skotijas izlases rindās pa reizei bumbu ieskaites zonā nogādāja Evans Ešmans un Alī Praiss, kamēr Fins Rasels pievienoja vēl četrus punktus ar diviem precīziem realizācijas sitieniem.

B grupā pirmo vietu ar 19 punktiem četrās spēlēs ieņēma Skotija, kuru ceturtdaļfinālā sagaida cīņa pret Jaunzēlandi. Otrajā pozīcijā ar 15 punktiem ierindojās DĀR, Skotija ir desmit punkti, bet Tonga un Rumānija, kas aizvadījušas pa trīs mačiem, pie punktiem nav tikušas.

Tas nozīmē, ka Īrija otro Pasaules kausa finālturnīru pēc kārtas ceturtdaļfinālā spēlēs pret Jaunzēlandi. Arī pirms četriem gadiem tobrīd Īrija bija pasaules ranga līdere, taču tā arī nespēja gūt savu pirmo uzvaru izslēgšanas spēlē Pasaules kausu vēsturē, jo "All Blacks" negaidīti viegli ar viņiem izrēķinājās.

Tiesa, īrus var uzmundrināt fakts, ka kopš 2016. gada, kad Īrija pēc 111 gadu pūlēm pirmo reizi pieveica Jaunzēlandi, tā turpmākās septiņās spēlēs ir uzvarējusi četras reizes, bet pērn pirmo reizi ne vien svinēja vēsturisku uzvaru Jaunzēlandē, bet pat uzvarēja triju spēļu sērijā. Un vēl — pēdējās divas tikšanās Eiropā noslēgušās ar Īrijas uzvaru.

Tikai maza problēma — Pasaules kausos Īrija NEKAD nav uzvarējusi izslēgšanas spēlē. 1987. gadā īri ceturtdaļfinālā Sidnejā zaudēja Austrālijai (15:33), 1991. gada ceturtdaļfinālā savā stadionā Dublinā atkal zaudēja Austrālijai (18:19), 1995. gadā Durbanā ceturtdaļfinālā zaudēja Francijai (12:36), 1999. gadā izslēgšanas spēlē par iekļūšanu ceturtdaļfinālā Lansā sensacionāli zaudēja Argentīnai (24:28), 2003. gada ceturtdaļfinālā Sidnejā zaudēja Francijai (21:45), 2007. gadā Francijā vispār neizkļuva no grupas, zaudējot mājiniekiem un Argentīnai, 2011. gada ceturtdaļfinālā Velingtonā zaudēja Velsai (10:22), 2015.gada ceturtdaļfinālā Kārdifā atkal piekāpās Argentīnai (20:43), bet 2019. gada ceturtdaļfinālā Tokijā pakļuva zem Jaunzēlandes ceļaruļļa (14:46). 

Savukārt Francija ceturtdaļfinālā pret Dienvidāfriku cerēs turpināt pozitīvo tendenci, kas Marseļā sākās pērn rudens sērijā ar uzvaru 30:26, pārtraucot septiņu zaudējumu sēriju kopš tālā 2010. gada. Tiesa ir nianse, Dienvidāfrika lielu spēles daļu bija spiesta spēlēt mazākumā. Tā kā Francija šogad spēlē lieliski, varbūt beidzot ir pienācis laiks gallu gailim dziedāt uzvaras dziesmu pēc trim neveiksmīgiem fināliem?

Jāpiebilst, ka Pasaules kausa izslēgšanas spēlēs Francija jau reiz tikās ar DĀR, kad tā debitēja turnīrā, atgriežoties starptautiskajā sporta arēnā pēc aparteīda režīma krišanas. Toreiz 1995. gada pusfināls Durbanā noritēja ekstremālos apstākļos pēc tropiskās lietusgāzēm. Nedēļu vēlāk līksmoja visa Dienvidāfrika, finālā Johannesburgā uzvarot Jaunzēlandi.

14. oktobrī 18.00: 1. ceturtdaļfināls Velsa — D grupas 2.vieta (Argentīna vai Japāna)

14. oktobrī 22.00: 2. ceturtdaļfināls Īrija — Jaunzēlande

15. oktobrī 18.00: 3. ceturtdaļfināls Anglija — C grupas 2.vieta (Fidži vai Austrālija)

15. oktobrī 22.00: 4. ceturtdaļfināls Francija — Dienvidāfrika

20. oktobrī 22.00: 1. pusfināls (1. un 2. ceturtdaļfinālu uzvarētājas)

21. oktobrī 22.00: 2. pusfināls (3. un 4. ceturtdaļfinālu uzvarētājas)

27. oktobrī 22.00: spēle par 3. vietu

28. oktobrī 22.00: fināls

Pasaules kausa izcīņa vairāk nekā pusotra mēneša garumā norisinās deviņās Francijas pilsētās, 20 valstsvienībām cīnoties par prestižo trofeju. Pirmajā posmā četrās apakšgrupās izlases aizvada viena apļa turnīru, labākajām divām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Katras grupas pirmo triju vietu īpašnieces nodrošinās ceļazīmes uz 2027.gada Pasaules kausa izcīņu.

Francija pasaules meistarsacīkstes uzņem trešo reizi vēsturē un otro reizi - kā vienīgā rīkotāja. No deviņiem aizvadītajiem turnīriem pa trim reizēm čempionu kausu, kas nosaukts Viljama Veba Elisa vārdā, virs galvas cēluši Jaunzēlandes un Dienvidāfrikas Republikas regbisti, divi tituli ir Austrālijai, bet viens - Anglijai.

Pirms četriem gadiem Japānā notikušajā Pasaules kausā uzvarēja DĀR, kas finālā ar rezultātu 32:12 guva virsroku pār Angliju.