Citi sporta veidi
2023. gada 7. oktobris, 01:31

Mājiniece Francija saplosa Itāliju — visticamāk, tās pretiniece regbija Pasaules kausa ceturtdaļfinālā būs pašreizējā čempione DĀR

Jauns.lv/LETA

Francijas regbija-15 izlase piektdien Pasaules kausa finālturnīra apakšgrupas pēdējā spēlē ar 60:7 (31:0) sagrāva Itāliju, noformēja uzvaru A grupā un ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu, kur to, visticamāk, gaidīs pašreizējā čempione Dienvidāfrika.

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums un triumfs (1987-2023)

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums, triumfs un fanu svētki (1987-2023)

gallery icon

Francūžiem Tomā Ramoss izcēlās ar sešām realizācijām, kā arī vienreiz nogādāja bumbu ieskaites zonā un realizēja soda sitienu. Damjēnam Peno un Joramam Moefanā bija pa diviem piezemējumiem.

Itāļi mača pēdējā desmitminūtē izglābās no "sausā" zaudējuma, bumbu galamērķī nogādājot Manuelam Dzuljāni un realizāciju izpildot Tomaso Alanam.

Itālija cieta savu vēsturē smagāko zaudējumu spēlēs ar Franciju. Tas ir sevišķi ironiski, jo šī gada Sešu nāciju kausa spēlē Francija tikai knapi noturēja uzvaru 29:24.

A apakšgrupā četrās spēlēs Francija iekrāja 18 punktus, Jaunzēlande - 15, Itālija - desmit, Urugvaja - piecus, bet Namībija palika bez punktiem. Itālijas izlase var sevi mierināt, ka ir nopelnījusi automātisku ceļazīmi uz nākamo Pasaules kausa izcīņu Austrālijā 2027. gadā.

Tādējādi gan trīskārtējā fināliste Francija, gan trīskārtējā čempione Jaunzēlande ar nepacietību gaida B grupas sestdienas vakara spēli Sendenī "Stade de France", kurā pasaules ranga līdere Īrija eksaminēs Skotiju. Francijas pretiniece ceturtdaļfinālā būs B grupas otrā vieta, bet "All Blacks" cīnīsies ar B grupas uzvarētāju.

Lai iekļūtu ceturtdaļfinālā, Īrijai pietiek neļaut Skotijai uzvarēt ar vairāk nekā septiņu punktu pārsvaru, bet neizšķirts vai divi zaudējuma bonusa punkti — vismaz četri piezemējumi un ne vairāk kā septiņu punktu starpība — Īrijai nodrošinās pirmo vietu grupa. Skotijai ir obligāti jāuzvar ar vismaz astoņu punktu pārsvaru, lai iekļūtu ceturtdaļfinālā un atstātu īrus aiz borta.

Ja skoti uzvarēs ar bonusa punktu, bet īri gūs vienu bonusa punktu, trim izlasēm — Skotijai, Īrijai un DĀR — būs vienāds punktu skaits un vietu kārtību noteiks gūto un zaudēto punktu attiecība, proti, pirmo vietu iegūs komanda ar vislabāko attiecību, bet otro izcīnīs atlikušo komandu savstarpējās spēles uzvarētāja. Ja Skotija uzvarēs ar vismaz 21 punkta pārsvaru, tā uzvarēs grupā, bet otrā būs Īrija, kura savstarpējā spēlē pieveica DĀR. Ja Skotija uzvarēs ar mazāku pārsvaru, grupā uzvarēs DĀR, Skotija paliks otrā, bet Īrijai turnīrs būs beidzies.

Ja Francija ceturtdaļfinālā spēlēs pret Dienvidāfriku, tā cerēs turpināt pozitīvo tendenci, kas Marseļā sākās pērn rudens sērijā ar uzvaru 30:26, pārtraucot septiņu zaudējumu sēriju kopš tālā 2010. gada. Tiesa ir nianse, Dienvidāfrika lielu spēles daļu bija spiesta spēlēt mazākumā.

Ja Jaunzēlande ceturtdaļfinālā spēlēs pret Īriju, tas būs otrais ceturtdaļfināls pēc kārtas, kurā tiekas šīs izlases. Arī pirms četriem gadiem tobrīd Īrija bija pasaules ranga līdere, taču tā arī nespēja gūt savu pirmo uzvaru izslēgšanas spēlē Pasaules kausu vēsturē, jo "All Blacks" negaidīti viegli ar viņiem izrēķinājās.

Tiesa, īrus var uzmundrināt fakts, ka kopš 2016. gada, kad Īrija pēc 111 gadu pūlēm pirmo reizi pieveica Jaunzēlandi, tā turpmākās septiņās spēlēs ir uzvarējusi četras reizes, bet pērn pirmo reizi ne vien svinēja vēsturisku uzvaru Jaunzēlandē, bet pat uzvarēja triju spēļu sērijā. Un vēl — pēdējās divas tikšanās Eiropā noslēgušās ar Īrijas uzvaru. Tikai maza problēma — Pasaules kausos Īrija NEKAD nav uzvarējusi izslēgšanas spēlē. 1987. gadā īri ceturtdaļfinālā Sidnejā zaudēja Austrālijai (15:33), 1991. gada ceturtdaļfinālā savā stadionā Dublinā atkal zaudēja Austrālijai (18:19), 1995. gadā Durbanā ceturtdaļfinālā zaudēja Francijai (12:36), 1999. gadā izslēgšanas spēlē par iekļūšanu ceturtdaļfinālā Lansā sensacionāli zaudēja Argentīnai (24:28), 2003. gada ceturtdaļfinālā Sidnejā zaudēja Francijai (21:45), 2007. gadā Francijā vispār neizkļuva no grupas, zaudējot mājiniekiem un Argentīnai, 2011. gada ceturtdaļfinālā Velingtonā zaudēja Velsai (10:22), 2015.gada ceturtdaļfinālā Kārdifā atkal piekāpās Argentīnai (20:43), bet 2019. gada ceturtdaļfinālā Tokijā pakļuva zem Jaunzēlandes ceļaruļļa (14:46). 

Ja Jaunzēlandei pretim stāsies Skotija, tās uzdevums būs daudz grūtāks — 32 spēlēs kopš 1905. gada Skotijai nekad nav izdevies uzvarēt "vīrus melnā", samierinoties ar diviem neizšķirtiem. Pēdējais bija tālajā 1983. gadā, kam sekoja 20 zaudējumi pēc kārtas.

14. oktobrī 18.00: 1. ceturtdaļfināls C grupas uzvarētāja — D grupas 2.vieta

14. oktobrī 22.00: 2. ceturtdaļfināls B grupas uzvarētāja — Jaunzēlande

15. oktobrī 18.00: 3. ceturtdaļfināls Anglija — C grupas 2.vieta

15. oktobrī 22.00: 4. ceturtdaļfināls Francija — B grupas 2.vieta

20. oktobrī 22.00: 1. pusfināls (1. un 2. ceturtdaļfinālu uzvarētājas)

21. oktobrī 22.00: 2. pusfināls (3. un 4. ceturtdaļfinālu uzvarētājas)

27. oktobrī 22.00: spēle par 3. vietu

28. oktobrī 22.00: fināls

Pasaules kausa izcīņa vairāk nekā pusotra mēneša garumā norisinās deviņās Francijas pilsētās, 20 valstsvienībām cīnoties par prestižo trofeju. Pirmajā posmā četrās apakšgrupās izlases aizvada viena apļa turnīru, labākajām divām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Katras grupas pirmo triju vietu īpašnieces nodrošinās ceļazīmes uz 2027.gada Pasaules kausa izcīņu.

Francija pasaules meistarsacīkstes uzņem trešo reizi vēsturē un otro reizi - kā vienīgā rīkotāja. No deviņiem aizvadītajiem turnīriem pa trim reizēm čempionu kausu, kas nosaukts Viljama Veba Elisa vārdā, virs galvas cēluši Jaunzēlandes un Dienvidāfrikas Republikas regbisti, divi tituli ir Austrālijai, bet viens - Anglijai.

Pirms četriem gadiem Japānā notikušajā Pasaules kausā uzvarēja DĀR, kas finālā ar rezultātu 32:12 guva virsroku pār Angliju.