Citi sporta veidi
2023. gada 24. septembris, 06:00

Pasaules regbija līdere Īrija pārspēj pasaules čempioni DĀR — vai īri spēs ceturtdaļfinālā revanšēties "All Blacks"?

Jauns.lv/LETA

Vairāk nekā 78 tūkstošu skatītāju klātbūtnē Īrijas regbija-15 izlase sestdien Parīzē Pasaules kausa mačā ar rezultātu 13:8 (7:3) pieveica pašreizējo čempioni Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) valstsvienību. Tas nozīmē, ka Īrija ar 16. uzvaru pēc kārtas ir nosargājusi līderpozīcijas pasaules rangu tabulā un, visticamāk, otro Pasaules kausa izcīņu pēc kārtas ceturtdaļfinālā spēlēs pret trīskārtējo čempioni Jaunzēlandi.

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums un triumfs (1987-2023)

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums, triumfs un fanu svētki (1987-2023)

gallery icon

DĀR pirmajā puslaikā izvirzījās vadībā pēc spēlētām sešām minūtēm, kad soda sitienu veiksmīgi izpildīja Menijs Liboks, taču turpinājumā pēc Meka Hansena piezemējuma un Džonija Sekstona realizācijas sitiena Īrija pārņēma vadību un panāca 7:3.

Otrais puslaiks sākās ar DĀR piezemējumu, kuru veica Česlins Kolbe. Mača turpinājumā īri tika pie sešiem punktiem pēc soda sitieniem, kurus realizēja Sekstons un Džeks Kroulijs, un nodrošināja panākumu.

B apakšgrupā 14 punkti trijos mačos ir Īrijai, desmit punktus guvusi DĀR, bet bez punktiem ir vienu maču aizvadījušās Skotija un Tonga, kā arī divas spēles nospēlējusī Rumānija.

Ja Īrija, DĀR un Skotija prognozējami uzvarēs atlikušajās spēlēs ar bonusa punktu, tad pirms Īrijas un Skotijas izšķirošās spēles 7. oktobrī DĀR teorētiski vajadzētu būt 15 punktiem, Īrijai — 14, bet Skotijai — 10 punktiem. Kaut gan Īrija ir izteikta favorīte, gadījumā, ja Skotija uzvarēs ar vismaz 8 punktu pārsvaru (neļaujot pretiniekiem saņemt zaudētāja bonusa punktu) un gūs vismaz 4 piezemējumus, bet īri — ne (un negūs bonusa punktu par vismaz 4 piezemējumiem spēlē), tad visām trijām komandām būs pa 15 punktiem.

Ja grupu fāzes noslēgumā vienāds punktu skaits būs vairākām komandām, pirmais kritērijs būs savstarpējā spēlē gūto punktu skaits tabulā (un tas nozīmē, ka piemēram, savstarpējās spēles neizšķirta gadījumā priekšroka būs komandai, kura guvusi bonusa punktu par četriem vai vairāk piezemējumiem), pēc tam — gūto/zaudēto punktu attiecība visās apakšgrupas spēlēs, pēc tam — gūto/ielaisto piezemējumu attiecība visās apakšgrupas spēlēs, pēc tam — gūto punktu skaits visās apakšgrupas spēlēs, pēc tam — gūto piezemējumu skaits visās apakšgrupas spēlēs. Ja arī tad nebūs iespējams noskaidrot, kura izlase ieņem augstāku vietu, pēdējais kritērijs ir tās vieta "World Rugby" oficiālajā rangu tabulā. Pēc šīs uzvaras Īrija nosargāja savu 1. vietu, DĀR nokrita uz 3. vietu, bet Skotija ir 5. vietā rangu tabulā.

Ja nebūs pārsteigumu, Īriju ceturtdaļfinālā atkal gaidīs Jaunzēlande. Arī pirms četriem gadiem Īrija bija pasaules ranga līdere, taču "vīri melnā" to ātri nosēdināja uz grēcīgās zemes (14:46). Jāņem vērā neticamais fakts, ka pasaules ranga līdere Īrija vēl nekad Pasaules kausu vēsturē nav uzvarējusi nevienā izslēgšanas spēlē, pat savas ''zelta paaudzes" laikā šī gadsimta pirmajos divos gadu desmitos, kad izlasē spēlēja tādas superzvaigznes kā Braiens O'Driskols, Kīts Vudss, Pols O'Konels, Ronans O'Gara, Džonijs Sekstons un citi — 1987. gadā piekāpās Austrālijai (15:33), 1991. gadā savā laukumā leģendārā spēlē atkal atzina topošās čempiones Austrālijas pārākumu (18:19), 1995. gadā kapitulēja Francijai (12:36), 1999. gadā sensacionāli zaudēja Argentīnai kvalifikācijas spēlē par iekļūšanu ceturtdaļfinālā (24:28), 2003. gadā īrus iznīcināja Francija (21:43), kuras kapteinis bija pašreizējais Francijas izlases treneris Fabjēns Galtjē, vienu brīdi bija pat 0:37, 2007. gadā Francijā Īrija vispār neizkļuva no grupas, zaudējot gan mājiniekiem (3:25), gan argentīniešiem (15:30), 2011. gadā Īrija piekāpās Velsai (10:22), 2015. gadā viņus sabradāja Argentīna (20:43), bet 2019. gadā — Jaunzēlande (14:46).

Savukārt DĀR, visticamāk, ceturtdaļfinālā spēlēs pret A apakšgrupas uzvarētāju Franciju. Kaut gan pērn Marseļā Francija pieveica DĀR, tiesa, pretinieki lielāko spēles daļu pavadīja mazākumā, līdz tam 7 reizes pēc kārtas kopš 2010. gada bija uzvarējuši āfrikāņi.

Citās spēlēs D apakšgrupas mačā Anglija ar 71:0 (31:0) sagrāva turnīra debitanti Čīli, Argentīna ar 19:10 (13:3) pieveica Samoa, bet C apakšgrupā Portugāle un Gruzija nospēlēja neizšķirti 18:18 (5:13).

Pasaules kausa izcīņa vairāk nekā pusotra mēneša garumā norisinās deviņās Francijas pilsētās, 20 valstsvienībām cīnoties par prestižo trofeju. Pirmajā posmā četrās apakšgrupās izlases aizvada viena apļa turnīru, labākajām divām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Katras grupas pirmo triju vietu īpašnieces nodrošinās ceļazīmes uz 2027.gada Pasaules kausa izcīņu.

Francija pasaules meistarsacīkstes uzņem trešo reizi vēsturē un otro reizi - kā vienīgā rīkotāja. No deviņiem aizvadītajiem turnīriem pa trim reizēm čempionu kausu, kas nosaukts Viljama Veba Elisa vārdā, virs galvas cēluši Jaunzēlandes un Dienvidāfrikas Republikas regbisti, divi tituli ir Austrālijai, bet viens - Anglijai.

Pirms četriem gadiem Japānā notikušajā Pasaules kausā uzvarēja DĀR, kas finālā ar rezultātu 32:12 guva virsroku pār Angliju.