foto: AFP/Scanpix
Čempione DĀR nokautē "All Blacks", Anglija pirmo reizi vēsturē zaudē saliniekiem — ģenerālmēģinājums pirms regbija Pasaules kausa sagādā pārsteigumus
Šoreiz dienvidāfrikāņi neatstāja nekādas cerības "vīriem melnā"
Citi sporta veidi
2023. gada 28. augusts, 10:44

Čempione DĀR nokautē "All Blacks", Anglija pirmo reizi vēsturē zaudē saliniekiem — ģenerālmēģinājums pirms regbija Pasaules kausa sagādā pārsteigumus

Jauns.lv

Divas nedēļas pirms gaidāmās regbija Pasaules kausa izcīņas par galveno favorīti kļuvusi pašreizējā čempione Dienvidāfrika, kas pēdējā pārbaudes spēlē pārpildītajā Londonas "Twickenham" stadionā negaidīti viegli izrēķinājās ar savu galveno sāncensi Jaunzēlandi, sagādājot tai visu laiku smagāko zaudējumu 35:7 (14:0).

Tiesa, lielāko spēles daļu "All Blacks" bija spiesti spēlēt mazākumā pēc viena no izlases līderiem Skota Bareta noraidīšanas un kādu laiku viņiem pat nācās izturēt ar diviem spēlētājiem uz sodīto soliņa, Baretam piebiedrojoties kapteinim Semam Keinam, taču tas nemaina būtību — dienvidāfrikāņi dominēja laukumā no pirmās minūtes, par viņu nomācošo pārsvaru liecina tas, ka no sausās sakāves pretinieki izvairījās tikai desmit minūtes pirms spēles beigām.

Savā 120 gadus ilgajā vēsturē Jaunzēlandes regbija izlase tikai divas reizes bija zaudējusi ar vairāk nekā 20 punktu starpību, 1999. un 2019. gadā piekāpjoties Austrālijai (attiecīgi 7:28 un 26:47 — ironiski, ka arī šajā zaudējumā pirms četriem gadiem Skots Barets tika noraidīts precīzi tajā pašā laikā — minūti pirms pirmā puslaika beigām, tādējādi viņš ir vienīgais "All Blacks" spēlētājs, kurš karjeras laikā noraidīts divas reizes, tiesa, viņam nebūt nav rupekļa slava). 

Dienvidāfrikas lieliskā forma tai paver reālu iespēju kļūt par četrkārtējo pasaules čempioni, kļūstot par vistitulētāko regbija izlasi.

Par milzīgu pārsteigumu parūpējās arī Anglija, kas savā laukumā pamanījās zaudēt Fidži 22:30 (8:3), pirmo reizi vēsturē zaudējot tā dēvētajai "otrā līmeņa" komandai, kas nespēlē ne Sešu nāciju kausa izcīņā, ne Regbija čempionātā. Turklāt salinieki svinēja vēsturisko panākumu, par spīti nepieciešamībai desmit minūtes spēlēt mazākumā. Šis zaudējums izraisīja Anglijas regbija līdzjutēju šoku, jo izlase jau zaudējusi piecas no pēdējām sešām spēlēm, pasaules rangu tabulā nokritusi līdz nepieklājīgajai astotajai vietai, bet Pasaules kausā jau pirmajā spēlē 9. septembrī to gaida galvenā pretiniece grupā Argentīna.

Trīskārtējā Pasaules kausu fināliste Francija apliecināja savu klasi, pārliecinoši pieveicot titulēto Austrāliju 41:17 (16:5), kas pašlaik piedzīvo ne tos labākos laikus, Edija Džonsa vadībā jau zaudējot visās piecās spēlēs.

Tiesa, Džonss ir slavens ar savu talantu izšķirošos brīžos negaidīti izvilkt trusi no cepures — 2003. gadā viņš jau vadīja pagalam neizteiksmīgo un vietējās preses nežēlīgi kritizēto Austrāliju, kad tā Pasaules kausa pusfinālā uzgāza auksta ūdens šalti galvenajai favorītei Jaunzēlandei un finālā tikai pagarinājumā piekāpās Anglijai, bet 2015. gadā savas etniskās dzimtenes Japānas vadībā sagādāja vislielāko sensāciju Pasaules kausu vēsturē, grupas spēlē uzvarot Dienvidāfriku.

Citās vadošo izlašu pārbaudes spēlēs pasaules ranga līdere Īrijai izmocīja uzvaru pār Samoa (17:13), Skotija tikai otrajā puslaikā salauza Gruzijas pretestību (33:6), bet Itālija pieveica Japānu (42:21).

Jaunzēlandes negaidītais pazemojums nieka divas nedēļas pirms Pasaules kausa izcīņas sākuma licis atcerēties "Regbija čempionāta lāstu", kad šī dienvidu puslodes galvenā turnīra uzvarētāja Pasaules kausa izcīņas gadā parasti palikusi bez regbija "svētā Grāla", un tikai vienu reizi — iepriekšējā Pasaules kausa izcīņā 2019. gadā — DĀR pārtrauca šo bēdīgo tradīciju. Šāds liktenis 1999., 2003. un 2007. gadā bija piemeklējis Jaunzēlandi, kad Pasaules kausu izcīnīja attiecīgi Austrālija, Anglija un DĀR, bet 2011. un 2015. gadā Austrāliju, kad abas reizes Pasaules kausu izcīnīja Jaunzēlande.

Jāpiebilst, ka 2019. gadā DĀR lauza arī citu tradīciju — līdz tam nekad par čempioni nebija kļuvusi izlase, kas zaudējusi grupas spēlē, taču dienvidāfrikāņi spēja atgūties pēc zaudējuma pirmajā spēlē Jaunzēlandei.

Pasaules kausa izcīņa notiks Francijā no 8. septembra līdz 28. oktobrim. Zīmīgi, ka Francijā pirms 16 gadiem notikušajā turnīrā triumfēja tieši DĀR.

Trīskārtējā čempione Jaunzēlande ielozēta A grupā ar pasaules rangu tabulas trešo vienību Franciju, Itāliju, Urugvaju un Namībiju, trīskārtējā čempione DĀR — B jeb “nāves grupā” ar pasaules ranga līderi un Sešu nāciju turnīra uzvarētāju Īriju, kā arī Skotiju, Tongu un Rumāniju. Austrālija C grupā spēlēs pret Velsu, Fidži, Gruziju un Portugāli, Argentīna D grupā — pret Angliju, Japānu, Samoa un Čīli. Pasaules kausu pa trijām reizēm izcīnījušas Dienvidāfrika (1995., 2007., 2019.g.) un Jaunzēlande (1987., 2011., 2015.g.), divreiz Austrālija (1991., 1999.g.) un vienreiz Anglija (2003.g.).

Pašreizējās pasaules rangu tabulas pirmais divdesmitnieks: 1. Īrija, 2. Dienvidāfrika, 3. Francija, 4. Jaunzēlande, 5. Skotija, 6. Argentīna, 7. Fidži, 8. Anglija, 9. Austrālija, 10. Velsa, 11. Gruzija, 12. Samoa, 13. Itālija, 14. Japāna, 15. Tonga, 16. Portugāle, 17. Urugvaja, 18. ASV, 19. Rumānija, 20. Spānija. No šīm izlasēm Pasaules kausa finālturnīra kvalifikāciju nepārvarēja tikai ASV un Spānija, viņu vietā spēlēs Namībija (21. vieta) un Čīle (22. vieta pasaules rangā).