foto: REUTERS/SCANPIX
Tas ir vēsturiski! Pasaules kausā futbolā spēlē pirmā transpersona
Transpersona Kvinna 2020. gada septembrī pavēstīja, ka vēlas, lai viņu dēvētu kā mononīmu - tikai vienu vārdu - Kvinna.
Futbols
2023. gada 25. jūlijs, 16:11

Tas ir vēsturiski! Pasaules kausā futbolā spēlē pirmā transpersona

Jauns.lv

Savā atklāšanas mačā pret Nigēriju Kanādas pussardze Kvinna kļuva par pirmo FIFA Sieviešu Pasaules kausa izcīņas transpersonu, vēsta BBC.

Kvinna ir Kanādas sieviešu futbola izlases pussargu līnijas galvenais balsts: spēlētāja ir milzu lomu, lai īstenotu olimpisko čempionu mērķi - savam godalgu sarakstam pievienot arī 2023. gada FIFA sieviešu Pasaules kausa trofeju.

Savā debijas spēlē pret Nigēriju viņa spēlēja visas 90 minūtes. Rezultāts bija bezvārtu neizšķirts – taču Kanādas piektais numurs sasniedza vēsturisku ierakstu.

Kvinna 2020. gada septembrī pavēstīja, ka vēlas, lai viņu dēvētu kā mononīmu — tikai ar vienu vārdu — Kvinna.

Kvinnai jau kopš 2014. gada ir bijusi būtiska loma nacionālajā izlasē.

Kā vēsta NBC, Kanādas futbola izlases pussardze, kura pēc iznākšanas no skapja 2020. gadā par savu vārdu pasludināja dzimumneitrālu apzīmējumu Kvinna (dzimusi Rebeka Kvinna), olimpiskajās spēlēs piedalās otro reizi, jo pirms pieciem gadiem Riodežaneiro spēja izcīnīt bronzas godalgas. Kvinna pēc mācībām un futbola spēlēšanas Djūka Universitātē ASV kļuva par profesionālu sportistu, kura spēlējusi gan ASV čempionātā, gan spēcīgajā Francijas klubā FC “Paris”, gan dzimtenē Kanādā un spēcīgajā Zviedrijas čempionātā.

Kvinna jau no bērnības juta vēlmi spēlēt futbolu, lai gan viņas vecāki meiteni veda uz dažādām dejām, slēpošanu un pat hokeju. Vidusskolas laikā viņa ar spožiem panākumiem piedalījās arī volejbola un basketbola sacensībās, tomēr sirdī allaž pirmā vieta tika atvēlēta futbolam.

Pēc sava oficiālā paziņojuma, ka ir transpersona, Kvinna tomēr drīkstēja turpināt piedalīties sieviešu sacensībās.
Kvinna neslēpj, ka paziņojums nāca grūti, tomēr viņa apzinājās, ka tas ir tikai laika jautājums, jo cilvēki viņai apkārt to zināja jau gadiem.

2015. gadā sastādītie Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) noteikumi attiecībā uz transpersonām norāda, ka vīriešu konkurencē drīkst sacensties jebkurš, kamēr sieviešu ir strikti noteikumi. Jau 12 mēnešus pirms sacensībām testosterona līmenis asinīs ne reizi nedrīkst pārsniegt 10 nanomolus uz litru. Tiesa, zinātniski nav nemaz pierādīts, ka testosterona līmenis ietekmē sniegumu sportā.

"Tas ir revolucionāri un vēsturiski," BBC Sport pavēstīja kanādiešu ārštata žurnāliste Hara Johala, kura nacionālo izlasi atspoguļo jau kopš 2012. gada.

"Tas parāda cilvēkiem, kas skatās sportu, ka varat būt nebinārs un joprojām spēlēt fantastisku sportu. Kvinna ir lieliska futboliste un apbrīnojams cilvēks. Laimīga un tas ir viss, ko var vēlēties, esot kā profesionāls sportists."

Šī ir jaunākā vēstures daļa, ko izveidojusi pussardze, kura klubu futbolā pārstāv Sietlas "OL Reign" komandu Amerikas Savienoto Valstu sieviešu futbola augstākajā līmenī.

Kvinna tagad tiek uzskatīta par LGBTQ+ cilvēka paraugu. Šo atbalstu ir apliecinājusi arī Kanādas komanda Pasaules kausa izcīņā.

"Es patiešām lepojos ar to, ko Kvinna dara, lai palielinātu izpratni un, manuprāt, padarītu šo pasauli par daudz iekļaujošāku vietu," sacīja menedžeris Bevs Prīstmens. Savukārt komandas kapteine ​​Kristīna Sinklēra pauda komandas nostāju pret Kvinnu: "Mēs jokojam, ka neesam pelnījuši Kvinnu. Viņa ir tik labs cilvēks."

Kvinna bija arī viena pirmajām atklātā transpersonām olimpiešu vidū, viņa Kanādas izlases rindās izcīnīja bronzas medaļu jau Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Savukārt Tokijas olimpiskajās spēlēs Kanādas sieviešu futbola izlase pēcspēles sitienu sērijā pārspēja Zviedriju, tādējādi padarot Kvinnu par pirmo transpersonu, kas izcīnījusi olimpisko medaļu. Iepriekš pusfinālā kanādietes pārspēja arī sacensību galvenās favorītēs ASV izlasi, kurām nācās samierināties ar bronzu. Tagad Kanādas futbolistu mērķis ir šim panākumu sarakstam pievienot Pasaules kausa titulu.

Tomēr daudzu fanu vidū Kvinnas dalība pasaules kausā izraisījusi neizpratni, ko apliecina meklējumi "Google" meklētājā. Meklējot viņu vārdu "Google" tīklā, kā pirmais ieteikums parādās jautājums: "Vai Kvinna lieto testosteronu?"