Hokejs
2023. gada 25. maijs, 20:20

VIDEO: Latvijas izlase spēlē pret Zviedriju gūst 3 vārtus un izcīna vēsturisku uzvaru

Jauns.lv

Latvijas vīriešu hokeja izlase ceturtdien pilnībā izpārdotā "Arēnā Rīga" pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā sacenšas ar Zviedrijas valstsvienību. Pēc otrās trešdaļas rezultāts 1:1. Pirmos vārtus šajā spēlē gūst Dans Ločmelis, savukārt Zviedrijas hokeja izlasē vārtus gūst Timotijs Liljegrēns.

Pirmais periods

20:00 1. perioda sākums

Zviedri pirmie veic metienu, precīzi spēlē Šilovs.

17:00 Latvijas izlase atbild ar iespaidīgu Indraša metienu no puszonas, taču ripa lido garām vārtiem.

 Šilovs glābj Latviju no vārtu zaudējuma

7:04 VĀRTI! Ripu vārtos raida Dans Ločmelis. Latvija izvirzās vadībā ar 1:0

2:19 Uz noraidīto soliņa dodas Oskars Batņa

01:32 Šilovs glābj

00:00 1. periods noslēdzies. Rezultāts 1:0

Vārtus guva Dans Ločmelis.

Pēc līdzīga sākuma zviedri pārņēma iniciatīvu, bet nekļūdīgi spēlēja abu vienību vārtsargi Artūrs Šilovs un Larss Jūhanssons.

Tomēr pirmie vārtus guva mājinieki, kad pēc metiena pa Jūhanssona vārtiem ripa nokļuva aizvārtē, kur to ieguva Rihards Bukarts un piespēlēja vārtu priekšā. Miks Indrašis, traucējot mājinieku aizsargam, netika pie metiena, taču ripa nokļuva pie Dana Ločmeļa, kurš no vārtu priekšas ar metienu vārtu kreisajā augšējā stūrī izvirzīja Latviju vadībā. Rezultatīva piespēle tika ieskaitīta arī Indrašim.

Mirkli vēlāk pie labas metiena pozīcijas tika Rihards Bukarts, bet Indrašim vārtsarga atsisto ripu vārtos raidīt patraucēja zviedru aizsargs.

Perioda beigās divu minūšu noraidījumu nopelnīja Oskars Batņa, taču vārti netika zaudēti.

Otrais periods

20:00 Spēle atsākas pēc pārtraukuma.

14:50 Šilovs glābj no vārtu guvuma. Zviedri iziet uzbrukumā divi pret vienu.

14:22 Ralfam Freibergam 2 minūšu noraidījums par spēli ar augstu paceltu nūju.

13:54 Čukste bloķē zviedu metienu pa vārtiem

11:26 Zviedriem 2 minūšu noraidījums par klupināšanu.

10:31 Jānim Jakam 2 minūšu sods par klupināšanu

10:19 Zviedri gūst vārtus un izlīdzina rezultātu 1:1.Timotijs Liljegrens trāpa vārtu augšējā stūrī.

3:48 Noraidījums Latvijas izlasei 5+20. Uz noraidīto soliņa no Latvijas komandas dodas Mārtiņš Dzierkals. Latvija mazākumā spēlēs 5 minūtes.

00:00 2. periods noslēdzies. Rezultāts 1:1

Pēc līdzīga sākuma zviedri pārņēma iniciatīvu, bet nekļūdīgi spēlēja abu vienību vārtsargi Artūrs Šilovs un Larss Jūhanssons.

Tomēr pirmie vārtus guva mājinieki, kad pēc metiena pa Jūhanssona vārtiem ripa nokļuva aizvārtē, kur to ieguva Rihards Bukarts un piespēlēja vārtu priekšā. Miks Indrašis, traucējot mājinieku aizsargam, netika pie metiena, taču ripa nokļuva pie Dana Ločmeļa, kurš no vārtu priekšas ar metienu vārtu kreisajā augšējā stūrī izvirzīja Latviju vadībā. Rezultatīva piespēle tika ieskaitīta arī Indrašim.

Mirkli vēlāk pie labas metiena pozīcijas tika Rihards Bukarts, bet Indrašim vārtsarga atsisto ripu vārtos raidīt patraucēja zviedru aizsargs.

Perioda beigās divu minūšu noraidījumu nopelnīja Oskars Batņa, taču vārti netika zaudēti.

Otrajā periodā rezultāts nemainījās ne pēc vairākiem labiem zviedru metieniem, vārtos teicami darbojoties Šilovam, ne Latvijas vairākumā, taču brīdī, kad aiz saviem vārtiem vairākumā piespēlē kļūdījās Jānis Jaks un paklupināja pretinieku, un komandas spēlēja četri pret četriem, Timotijs Liljegrēns no zonas vidus ar spēcīgu plaukstas metienu pārspēja Šilovu, raidot ripu vārtu labajā augšējā stūrī.

Latvija pirmo metienu pa zviedru vārtiem otrajā periodā izpildīja vien perioda vidū.

34.minūtē ilgu pauzi pēc iemetiena izturēja Rihards Bukarts, taču metiena brīdī viņš bija jau gandrīz uz vārtu līnijas, ripai slīdot vārtiem garām. Nākamajā minūtē Latvijas izlasi no vārtu zaudējuma glāba vārtu konstrukcija.

Spēli izšķirt varēja Mārtiņa Dzierkala noraidījums līdz spēles beigām par nejaušu dūrienu ar nūju Pēram Lindholmam jau pēc tiesneša svilpes atskanēšanas.

Dzierkalam spēle bija beigusies, bet Latvija trīs minūtes un 48 sekundes pirms pārtraukuma tika pie piecu minūšu noraidījuma.

Otrajā periodā vārti mazākuma laikā netika zaudēti, bet trešais periods būs jāiesāk mazākumā.

Periodā zviedri pa vārtiem meta 13 reizes, latvieši - vienreiz.

Trešais periods

00:00 Sākas 3. periods

Latvija vēl nedaudz vairāk kā minūti mazākumā.

Mazākumā izturētas 5 minūtes! Latvija atkal pilnā sastāvā.

14:05 VĀRTI! Miks Indrašis gūst vārtus un izvirza Latvijas izlasi vadībā. Rezultāts 2:1

11:20 Jānis Jaks dodas uz noraidīto soliņa. 2 minūtes mazākumā Latvijas izlasei.

08:03 2 minūšu noraidījums Zviedrijas hokejistam par turēšanu.

6:14 VĀRTI! Jaks trāpa vārtos. Rezultāts 3:1

2:20 Zviedri noņem vārtsargu. Vēl divarpus minūtes.

00:00 Latvija gūst uzvaru un iekļūst pusfinālā. Rezultāts 3:1

Pirmās divas ceturtdaļfināla spēles jau ir aizvadītas, un Rīgā par pamatīgu pārsteigumu parūpējās A grupas ceturtā spēcīgākā komanda Vācija, kas ar 3:1 apspēlēja lieliski čempionātu aizvadījušo Šveici. Savukārt Tamperes grupas spēcīgākā izlase ASV pārliecinoši ar 3:0 pieveica čehus. Abas šo maču uzvarētājas sestdien savā starpā tiksies pusfinālā. Pirmo spēļu iznākumi nozīmē, ka Šveicei šajā pasaules čempionātā nākas samierināties ar piekto pozīciju, bet čehiem ar astoto. Savukārt mūsu hokejistiem, uzvarot ceturtdaļfinālā, vieta pusfinālā, bet zaudējuma gadījumā - septītā vieta, neraugoties uz Somijas un Kanādas dueļa iznākumu.

Latvijas hokeja valstsvienība 27 pēc kārtas elitē pavadīto sezonu laikā ceturtdaļfinālā iekļuvusi vien piekto reizi, bet labāko astotniekā bijusi 6 reizes (debijas reizē 1997. gadā sacensībām nebija ceturtdaļfnāla fāzes. Līdz šim mūsu valstsvienībai augstākā vieta bijusi septītā, kas izcīnīta 1997., 2004. un 2009. gadā. Līdz ar to spēlē pret Zviedriju ir iespēja pirmo reizi vēsturē iekļūt pusfinālā.

Savainojumu dēļ Latvijas izlasei ceturtdaļfināla mačā nevar palīdzēt uzbrucēji Ronalds Ķēniņš un Andris Džeriņš, kā arī aizsargs Roberts Mamčics, kuram pasaules čempionāts jau noslēdzies priekšlaicīgi. Šo hokejistu vietā Latvijas izlase pieteikusi Renāru Krastenbergu, Georgu Golovkovu un Kristiānu Rubīnu, kuri laukumā devās jau grupu turnīra pēdējā spēlē pret Šveici.

Savukārt Zviedrijas izlasei ļoti nepatīkama bija grupu turnīra spēle pret ASV, kurā ne vien tik piedzīvots zaudējums papildlaikā, bet savainojumu dēļ no sastāva izkrita uzbrucējs Andress Petersons un talantīgais aizsargs Rasmuss Sandīns, kuru vietā komandas pieteikumā tika iekļauti aizsargs Kristiāns Folins un centra uzbrucējs Deniss Rasmusens.

Latvijas hokeja izlase 2023. gada pasaules čempionātā

Latvijas hokeja izlase 2023. gada pasaules čempionātā - hokejistu, treneru un apkalpojošā personāla oficiālie foto.

gallery icon
41

Jau pēc rīta treniņa Latvijas izlases galvenais treneris  Harijs Vītoliņš atzina, ka vārtu drošība tiks uzticēta mūsu pamatvārtsargam Artūram Šilovam, bet laukuma spēlētāji būs tie paši, kas spēlē pret Šveici.

Statistiski abas komanda līdz šim čempionāt vairāk izcēlušās ar darbību aizsardzībā. Ja Latvijas izlasei līdz šim bijusi labākie rādītāji spēlei mazākumā, kur zviedri bija līderi līdz pat grupu turnīra pēdējai kārtai, kad ielaida divus vārtus mazākumā pret ASV. Latvijas izlase septiņās grupas spēlēs mazākumā nonāca 20 reizes, zaudējot tikai vienus vārtus, kas ar 95% pretinieku vairākuma neitralizāciju dod pirmo vietu visā turnīrā. Tiesa zviedri izceļas arī ar spēli vairākumā, jo realizējuši trešdaļu savu iespēju - 6 no 18 - , kas viņus ierindo trešajā vietā čempionātā.

Tāpat zviedri izcēlušies ar labāko vārtsargu līniju, kas septiņos mačos ielaidusi tikai septiņus vārtus. Zviedrijas vārtsargi atvairījuši 95,1% metienu. Turklāt trīs reizes pretinieki palikuši uz nulles - Vācija, Austrija un Francija.

Latvijas izlase čempionātu sāka ar diviem zaudējumiem, ar 0:6 piekāpjoties Kanādai un 1:2 - Slovākijai. Pēc tam sekoja vēsturē pirmā uzvara pār čehiem (4:3 papildlaikā) un tika izcīnītas vēl četras uzvaras - 2:1 pār Norvēģiju, 3:2 pār Slovēniju, 7:0 pār Kazahstānu un 4:3 papildlaikā pār Šveici. Pēdējā mačā iegūtie punkti ļāva ne tikai iekļūt ceturtdaļfinālā, bet izcīnīt trešo vietu B apakšgrupā.

Latvijas hokejistu spēli pret Šveici skatās arī Porziņģis, Girgensons un Ostapenko

Skatīties Latvijas hokeja izlases spēli pret Šveici bija ieradušies ne tikai tūkstošiem hokeja fanu, bet arī sabiedrībā pazīstami ļaudis un ...

gallery icon
8

Zviedrija grupas pirmajās sešās spēlēs izcīnīja uzvaras pār Vāciju (1:0), Austriju (5:0), Somiju (2:1 pēcspēles metienu sērijā), Ungāriju (7:1), Franciju (4:0) un Dāniju (4:1). Noslēdzošajā mačā par pirmo vietu A apakšgrupā pretī stājās ASV, kurai tika piedzīvots zaudējums ar 3:4 papildlaikā.

Zviedrija ir Latvijas izlases visbiežākā pretiniece pasaules čempionātos - abas komandas tikušās 17 reizes, taču nevienā no tām latviešiem nav izdevies uzvarēt pamatlaikā. 1997.gada čempionāta mačā tika fiksēts neizšķirts 1:1, bet vienīgā uzvara izcīnīta 2009.gadā, kad tika gūta virsroka ar 3:2 pēcspēles metienos. Pērnā gada meistarsacīkstēs zviedri uzvarēja ar 1:0, pateicoties Viljama Nīlandera vairākumā gūtajiem vārtiem.

Uz Toronto "Maple Leafs" uzbrucēja Nīlandera palīdzību Zviedrijas izlase cerēja arī šajā čempionātā, taču viņš nepievienojās valstsvienībai, un kā viens no šī lēmuma iemesliem tika minēts tas, ka hokejists no sastāva negribēja izstumt savu brāli Aleksanderu.

Latvijas hokejisti un fani priecājas par uzvaru pār Čehiju

Pēc Latvijas hokeja izlases vēsturiskās uzvaras pār Čehiju, Latvijas hokeja izlases dalībnieki pateicās faniem par atbalstu, kā arī priecājās paši.

gallery icon
19

Šī brīža Zviedrijas izlases sastāvā ir desmit Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji, bet rezultatīvākais līdzšinējos mačos ir Ženēvas "Servette" spēlējušais aizsargs Henriks Tēmerness - viņam desmit punkti, visi ar rezultatīvām piespēlēm. Arī labākais vārtu guvējs ir no Šveices līgas, "Bern" uzbrucējam Oskaram Lindbergam izceļoties ar trīs precīziem metieniem.

Jaunākais Zviedrijas izlases dalībnieks ir 18 gadus vecais uzbrucējs, Rodrigo Ābola bijušais komandas biedrs "Orebro" rindās Leo Kārlsons, kuram šogad tiek prognozēta visaugstākā drafta izvēle no Eiropā spēlējošajiem hokejistiem. 

Hokeja fanu gājiens no Brīvības pieminekļa līdz "Arēnai Rīga"

Hokeja fanu gājiens no Brīvības pieminekļa līdz "Arēnai Rīga" pirms gaidāmās Latvijas un Kanādas izlašu spēles IIHF 2023. gada pasaules ...

gallery icon
60

Latvija pret Zviedriju pasaules čempionātos:

1997. gada 2. maijā 1:1

1999. gada 6. maijā 3:4

2000. gada 30. aprīlī 1:3

2001. gada 29. aprīlī 2:5

2003. gada 26. aprīlī 1:3

2004. gafa 5. aprīlī 1:4

2005. gada 10. maijā 1:9

2007. gada 30. arīlī 2:8

2009. gada 27. aprīlī 3:2, pag.

2010. gada 14. maijā 2:4

2012. gada 15. maijā 0:4

2015. gada 4. maijā 1:8

2016. gada 6. maijā 1:2 pag.,

2017. gada 11. maijā 0:2

2018. gada 17. maijā 2:3

2019. gada 20, maijā 4:5

2022. gada 4. maijā 0:1

Zviedrijas hokeja sistēma ir tiktāl noslīpēta un augstas klases spēlētājiem bagāta, ka viņi var atļauties no saviem 107 šosezon NHL spēlējušajiem hokejistiem uz pasaules čempionātu atvest tikai deviņus, tik un tā paliekot starp galvenajiem favorītiem. Šovakar uz Rīgas ledus neredzēsim zviedru hokeja lielākos spīdekļus, lai gan pasaules spēcīgākās līgas pieredze dažādos laikos ir 19 šīs komandas spēlētājiem. Ja ielūkojamies statistikā, tad šosezon veiksmīgākā NHL sezona ar 45 (17+28) punktiem bija 20 gadus vecajam Detroitas “Red Wings” uzbrucējam Lukasam Reimondam. Starp visiem zviedriem viņš bija vien 18. vietā.

Pāri desmit gūto vārtu atzīmei NHL turpat Detroitā tika Jonatans Bergjens (15), Karls Grundstrēms Losandželosā (12) un Jakobs Silverbergs (10) Anaheimā. Iespējams, nākotnē par zvaigzni kļūs Rodrigo Ābola komandas biedrs Orebro, atsevišķās spēlēs arī maiņas biedrs Leo Karlsons. 18 gadus vecajam uzbrucējam NHL draftā paredz vietu pirmajā piecniekā, viņš ir kļuvis par jaunāko Zviedrijas izlases spēlētāju pasaules čempionātos un arī par jaunāko vārtu guvēju. Turklāt, viņa kontā jau ir precīzi metieni un vieta pirmās maiņas centrā.

Aizsardzībā jāizceļ Šveices līgas vērtīgākais aizsargs Henriks Temerness, kurš ar desmit rezultatīvam piespēlēm ir pasaules čempionāta rezultatīvākais sava ampluā spēlētājs. Timotijam Liljegrēnam, kurš pirms pāris sezonām bija uz vienas strīpas ar Kristiānu Rubīnu, bija laba sezona Toronto “Maple Leafs”.

Latvijas vīriešu hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Ivars Punnenovs ("Lausanne", Šveice), Kristers Gudļevskis (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Artūrs Šilovs (Ebotsfordas "Canucks", AHL);

aizsargi - Uvis Jānis Balinskis (Liberecas "Bīlī Tygrži"", Čehija), Kristaps Zīle, Ralfs Freibergs, Jānis Jaks (visi - Litvīnovas "Verva", Čehija), Kārlis Čukste (Tršinecas "Ocelārži", Čehija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Roberts Mamčics ("Nove Zamky", Slovākija), Oskars Cibuļskis (Kladno "Rytīrži", Čehija), Kristiāns Rubīns (Kalgari "Wranglers", AHL);

uzbrucēji - Kaspars Daugaviņš (Izerlonas "Roosters", Vācija), Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Dans Ločmelis ("Lulea", Zviedrija), Miks Indrašis (Švenningenes "Wild Wings", Vācija), Renārs Krastenbergs (Stokholmas AIK, Zviedrija), Mārtiņš Dzierkals (Česke Budejovices "Motor", Čehija), Rihards Bukarts (Klāgenfurtes "EC-KAC", Austrija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Toms Andersons ("La Chaux-de-Fonds", Šveice"), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Andris Džeriņš (Herningas "Blue Fox", Dānija), Deniss Smirnovs (Ženēvas "Servette", Šveice), Rūdolfs Balcers (Sirakjūsas "Crunch", AHL), Georgs Golovkovs ("Sodertalje", Zviedrija).

Zviedrijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā:

Vārtsargi: Jespers Vallsteds (Minesotas "Wild", NHL), Larss Jūhanssons (Gēteborgas "Frolunda"), Jākobs Jūhanssons ("Timra");

Aizsargi: Kristiāns Fulīns (Gēteborgas "Frolunda"), Henriks Tēmerness (Ženēvas "Servette", Šveice), Patriks Nēmets (Arizonas "Coyotes", NHL), Lūkass Bengtsons (Vēkšes "Lakers"), Timotijs Liljegrēns (Toronto "Maple Leafs", NHL), Rasmuss Sandīns (Vašingtonas "Capitals", NHL), Antons Lindholms ("Leksands"), Jūnatans Pudass (Šellefteo AIK);

Uzbrucēji: Pērs Lindholms (Šellefteo AIK), Denniss Īverbergs (Engelholmas "Rogle"), Markuss Sērensens ("Fribourg-Gotteron", Šveice), Leo Kārlsons ("Orebro"), Lukass Raimonds (Detroitas "Red Wings", NHL), Oskars Lindbergs ("Bern", Šveice), Jākobs Silverbergs (Anaheimas "Ducks", NHL), Jūnatans Berggrēns (Detroitas "Red Wings", NHL), Fābians Seterlunds (Sanhosē "Sharks", NHL), Līnuss Jūhanssons (Kārlstades "Farjestad"), Denniss Rasmusens ("Davos", Šveice), Karls Grundstrēms (Losandželosas "Kings", NHL), Jākobs de la Rūse ("Fribourg-Gotteron", Šveice), Aleksanders Nīlanders (Pitsburgas "Penguins", NHL).